Τον τελευταίο μήνα όλα τα σφυριά Κοσμητόρων, Πρυτάνεων, μεγαλοκαθηγητάδων, της ΝΔ και της κυβέρνησης βαράνε στην ανοιχτή υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τον χορό φέτος άνοιξε το «Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου» που θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ναρκωτικά, όσο και τα «στέκια», οι διαρκείς ή προσωρινές καταλήψεις, «η παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ» (βλ. κινητοποιήσεις φοιτητών σε συγκλήτους και κοσμητείες, τμήματα καθηγητών κλπ), ο «εκφοβισμός καθηγητών»(εδώ μάλλον θα εντάσσεται κάθε λεκτική αντιπαράθεση που συμβαίνει σε κάποια κινητοποίηση με στόχο βέβαια την ποινικοποίηση της κινητοποίησης). Στη συνέχεια, σειρά είχαν η Πρυτανεία της Παντείου η οποία με αφορμή ασαφούς περιστατικού παρενόχλησης φοιτήτριας στο Πάντειο δεν άργησε να δηλώσει ανοιχτά την επιθυμία της που ήταν όχι η γενική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, αλλά η κατάργηση του ασύλου, ενώ προχώρησε σε κλείσιμο της σχολής στις 30/10 με αφορμή διαπληκτισμούς ανάμεσα σε μέλη της ΚΝΕ και του α/α χώρου. Στη Φιλοσοφική, με αφορμή τον «Ρουβίκωνα» η Κοσμητεία έκλεισε τη σχολή…συμβολικά, καλώντας την Πολιτεία να πάρει μέτρα, δηλαδή δεν το είπε ανοιχτά αλλά και αυτή η Κοσμητεία επί της ουσίας επιθυμεί την κατάργηση του ασύλου. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρυτανεία του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) έκλεισε επίσης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για μία μέρα δηλώνοντας: «Η αστυνομία παρεμβαίνει διαρκώς, αλλά το πρόβλημα μεταλλάσσεται, χωρίς να επιλύεται» και αν και προβαίνει σε μια ειλικρινή δήλωση, ότι δηλαδή το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν λύνεται με την αστυνομία, το έθεσε έτσι και μόνο για να υποστηρίξει την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Αντίστοιχα και στο ΑΠΘ ο Πρύτανης Μήτκας δηλώνει πώς έχει δώσει η Πρυτανεία το ελεύθερο στην αστυνομία να παρεμβαίνει για να σταματάει το εμπόριο ναρκωτικών, για να συνεχίσει βέβαια λέγοντας ό,τι και ο Πρύτανης του ΟΠΑ, δηλαδή ότι οι περιστασιακοί έλεγχοι της αστυνομίας μες στο ΑΠΘ δεν λύνουν το πρόβλημα (οπότε ας το καταργήσουμε γενικά το άσυλο). Ακόμα, κυκλοφορεί στο ίντερνετ επιστολή πάνω από 400 φοιτητών της Φιλοσοφικής ΑΠΘ για το ζήτημα της ασφάλειας εκεί από τους ναρκέμπορους κλπ, η οποία καταλήγει στο να πάρει η Πρυτανεία και η Πολιτεία μέτρα για την ασφάλεια, υπονοώντας σαφώς την κατάργηση του ασύλου. Να σημειώσουμε εδώ και τη δήλωση του Μπαμπινιώτη που κάλεσε τις Πρυτανείες να κλείσουν επ’ αόριστον τα πανεπιστήμια μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων ενεργειών, καλώντας τες σε «αντίσταση».
Από όλη αυτή την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ασύλου δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αστικά πολιτικά κόμματα και ο Υπουργός Παιδείας. Ο Γαβρόγλου από τη μία απαντάει στον Πρύτανη του ΟΠΑ, ότι οι Πρυτάνεις φταίνε που δεν καλούν την αστυνομία σε περιπτώσεις κακουργημάτων (αφού έχουν αυτήν την δυνατότητα με βάση τον νόμο του). Από την άλλη με αφορμή τα γεγονότα στη Φιλοσοφική διερωτάται προκλητικά πού είναι το φοιτητικό κίνημα να υπερασπίσει το άσυλο, υποτίθεται γιατί ο ίδιος δεν θέλει την παρέμβαση της αστυνομίας. Βέβαια, είναι ο ίδιος Υπουργός που σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όχι απλά έχει «γραμμένο» το φοιτητικό κίνημα αλλά βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί του, ιδιαίτερα βασικά για το νόμο του που χτυπά ανοιχτά τα φοιτητικά δικαιώματα. Πλάι στην ύπουλη υπονόμευση του ασύλου από Γαβρόγλου-ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η δεξιά αντιπολίτευση που μέσω του Μητσοτάκη ανοιχτά λέει πως θα καταργήσει το άσυλο. Το ίδιο και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πιστή απόγονος του παρακράτους της Δεξιάς και χουντικών κύκλων, επίσης κάλεσε τον Γαβρόγλου να καταργήσει το άσυλο. Εδώ ας μην ξεχάσουμε την προερχόμενη από την ΝΔ και υφυπουργό πλέον Προστασίας του Πολίτη Παπακώστα, η οποία τάσσεται με την κατάργηση του ασύλου για να μην υπάρχει «άβατο» για την Ελληνική Αστυνομία.
Απέναντι σε όλη αυτήν την «διατεταγμένη υπηρεσία» κατασυκοφάντησης του ασύλου των αγώνων, που κατοχυρώθηκε από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα μετά τη Χούντα για να μπορεί το φοιτητικό κίνημα να συνεδριάζει, να συζητάει, να κινητοποιείται στο πανεπιστήμιο χωρίς το φόβο ότι θα συλληφθεί κανείς από την Αστυνομία και την Ασφάλεια, έχουμε να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα.
Πρώτον, όλη αυτή η φιλολογία για τα ναρκωτικά και το ναρκεμπόριο από όλους αυτούς είναι η δικαιολογία για τη συκοφάντηση του ασύλου. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι η αστυνομία έχει τις καλύτερες προθέσεις (που δεν τις έχει) τότε γιατί ναρκεμπόριο γίνεται σε άπειρες πιάτσες όπου δεν υπάρχει άσυλο και η αστυνομία δεν το σταματά; Γιατί πχ στη Θεσσαλονίκη γίνεται φασαρία για το ναρκεμπόριο μες στο άσυλο και η πρώτη μεγάλη πιάτσα ναρκεμπορίου είναι στη Ροτόντα (κι εκεί μαντέψτε: δεν υπάρχει άσυλο) ούτε 100 μέτρα μακριά από τη Φιλοσοφική ΑΠΘ; Και γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους ναρκεμπόρους πριν μπουν στο άσυλο; Ή και εκεί που έκανε «έφοδο» έξω από το ΟΠΑ αυτό τον καιρό, το αποτέλεσμα ήταν απλά για λίγες μέρες να οδηγήσει τις ναρκοπιάτσες στον παρακάτω δρόμο. Ακόμα τα μνημόνια υποβάθμισαν ή και έκλεισαν δομές υγείας και για τους τοξικοεξαρτημένους γενικά στην Ελλάδα αλλά και πχ στο ΑΠΘ. Δεν είναι λίγο αντιφατικό όλοι οι παραπάνω να είναι θερμοί υποστηρικτές των μνημονίων και ταυτόχρονα να θέλουν την ασφάλεια των φοιτητών από τα ναρκωτικά; Επίσης δεν είναι αντιφατικό όλοι αυτοί οι παραπάνω να θέλουν να κάνουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, «ευρωπαϊκό» αλλά να ξεχνούν να μας πουν ότι η γραμμή της ΕΕ είναι η νομιμοποίηση των (λεγόμενων ελαφρών) ναρκωτικών (βλέπε φεστιβάλ ΣΥΡΙΖΑ για τη νομιμοποίηση της κάνναβης);
Δεύτερον, οι διάφοροι παράγοντες των πανεπιστημίων προκαλούν ανοιχτά, όταν θέλουν να αντισταθούν υποτίθεται στην ανομία. Όλοι αυτοί που είναι με την ασφάλεια μας, είναι ταυτόχρονα και με τα μνημόνια που έχουν τσακίσει τις ζωές μας. Μιλάνε για την υποβάθμιση των πανεπιστημίων, όταν είναι τα μνημόνια που πετσόκοψαν την κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια και όχι μόνο και όλοι αυτοί οι παραπάνω διαχειρίζονται ακριβώς αυτούς τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Είναι και αυτοί που έχουν χτυπήσει το δικαίωμα μας στη δωρεάν σίτιση, ενδεικτικά αναφέρουμε τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Ζαπράνη ο οποίος είναι λαλίστατος στο Πόρισμα Παρασκευόπουλου για την «ασφάλεια» μας, όταν στο ΠΑΜΑΚ τρώει δωρεάν ποσοστό περίπου 30%. Βέβαια ξεχνούσαν να αντισταθούν, αντίθετα ήταν και είναι υπέρ των συγχωνεύσεων εκατοντάδων σχολών, υπέρ του να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικοί φορείς τα τριτοβάθμια ιδρύματα, υπέρ των διδάκτρων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τονίζουμε μόνο ότι η Πρυτανεία του ΑΠΘ (που προωθεί το «αντίτιμο» στη λέσχη του ΑΠΘ, δηλαδή την κατάργηση της δωρεάν σίτισης), μέσω του αναπληρωτή Πρύτανη Λαόπουλου είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής διδάκτρων και στο προπτυχιακό επίπεδο, ενώ το ίδιο έκανε πέρυσι και ο Αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ.
Τρίτον, γιατί τώρα όλη αυτή η εκστρατεία; Βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο της οξυμμένης επίθεσης στα δικαιώματά μας από τον νόμο Γαβρόγλου. Παρά το γεγονός ότι δεν διαμορφώθηκε ένα κίνημα μεγαλειώδες, οι αντιστάσεις των φοιτητών ανά σχολή δεν είναι μικρές. Η Φιλοσοφική Αθήνας εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Το ίδιο και άλλες σχολές στην Αθήνα ιδιαίτερα για το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας. Στο ΑΠΘ φέτος έχουν ξεκινήσει κάποιες κινητοποιήσεις ιδιαίτερα για το ζήτημα της δωρεάν σίτισης. Στα Γιάννενα, οι κινητοποιήσεις στην Καλών Τεχνών απέτρεψαν την συγχώνευςή της με το Μουσικό της Άρτας, όπως ήθελε ο Γαβρόγλου. Και σε άλλες σχολές πανελλαδικά γίνονται συνελεύσεις και έστω δειλά κινητοποιήσεις. Είναι φανερό ότι για να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ μαζί με τους Πρυτάνεις και τους Κοσμήτορες θέλουν να τσακίσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης και κινητοποίησης των φοιτητών. Όπως στην κοινωνία χτυπιέται κάθε διαδήλωση και πνίγεται στα χημικά, έτσι και στο πανεπιστήμιο θέλουν την περαιτέρω υπονόμευση και την πλήρη κατάργηση του ασύλου ακριβώς για να μην μπορούν οι φοιτητές να κινητοποιούνται στο πανεπιστήμιο ανεμπόδιστα χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Και αυτό το λένε ανοιχτά και με δηλώσεις τους και στο «Πόρισμα Παρασκευόπουλου».
Κλείνοντας, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι όρος για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε στην επίθεση που δεχόμαστε. Σε αυτά τα πλαίσια, να παλέψουμε ακριβώς για την πραγματική κατοχύρωση του ασύλου, δηλαδή για την ανεμπόδιστη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, ενάντια μάλιστα στην υπονόμευσή του, η οποία θέλει να περιορίσει το άσυλο σε «άσυλο ιδεών και έρευνας».