Ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας:
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Ν. 4692/2020 ξηλώνει πλήρως τις κοινωνικές επιστήμες από τα σχολεία και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες κοινωνικούς επιστήμονες εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα ο νόμος 4692/2020 όχι μόνο προβλέπει την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας Γ' λυκείου από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, αλλά το καταργεί πλήρως από το σχολικό πρόγραμμα καθώς και δύο ακόμα μαθήματα Β' λυκείου (Σύγχρονος Κόσμος - Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών). Το μόνο μάθημα κοινωνικών επιστημών που παραμένει στο σχολικό πρόγραμμα του λυκείου είναι το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας Α' λυκείου, και αυτό κουτσουρεμένο κατα μία ώρα το οποίο δεν εξετάζεται γραπτώς τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές εισάγονται σε σχολές κοινωνικών επιστημών, αυτές οι επιστήμες δεν εκπροσωπούνται καθόλου στην Γ' λυκείου ενώ υποεκπροσωπούνται συνολικά σε όλο το λύκειο μέσα από ένα μόνο μάθημα στην Α' λυκείου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως πέραν των κοινωνικών επιστημών καταργείται και το Σχέδιο από το πρόγραμμα της Γ' λυκείου το όποιο όμως είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο και απαιτείται για μια σειρά σχολές (όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης).
Οι συγκεκριμένες αλλαγές ευθυγραμμίζονται αφενός στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός σχολείου που δεν θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη και την κοινωνική συνείδηση, διαχρονικά “ιδεολογικά” αγκάθια στα πλευρά της εκάστοτε εξουσίας, αλλά θα αποτελεί έναν ιδεολογικό μηχανισμό αναπαραγωγής δογματισμών και της κυρίαρχης ιδεολογίας. Δεν λησμονούμε άλλωστε τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως πως το μάθημα της Ιστορίας “δεν θα πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα αλλά να καλλιεργεί την εθνική συνείδηση” αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πως το μάθημα της Κοινωνιολογίας κάνει τα παιδιά αριστερά.
Αφετέρου ο εξοβελισμός των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία ευθυγραμμίζεται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής της μείωσης των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Πρόκειται για τον κλάδο ΠΕ78 της δημόσιας εκπαίδευσης στον οποίο εντάσσονται οι Κοινωνιολόγοι, Πολιτικοί επιστήμονες και Νομικοί οι οποίοι με την κατάργηση των αντιστοίχων μαθημάτων τους οδηγούνται είτε στην αδιοριστία είτε στην διαθεσιμότητα. Παράλληλα πλήττεται και ο κλάδος ΠΕ80 ο οποίος αποτελείται από οικονομολόγους καθώς είχαν κοινή ανάθεση με τους ΠΕ78 για την διδασκαλία των 3 καταργημένων μαθημάτων. Και αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς έχει δημοσιευτεί η έκθεση Πισσαρίδη η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την συγχώνευση τμημάτων και σχολείων, την αύξηση ωραρίων εκπαιδευτικών ούτως ώστε να προκύψει πλεόνασμα (περίσσευμα) 8.500 εκπαιδευτικών.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ