«Δώρο Χριστουγέννων» από την κυβέρνηση το περαιτέρω τσάκισμα της Ειδικής Αγωγής

Κατηγορία: 

Νέα χρονιά, νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Ειδική Αγωγή

Η νέα χρονιά βρίσκει την ειδική αγωγή, εργαζόμενους, ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους σε δεινότερη θέση. Ήδη κατά τα τελευταία χρόνια έχει δρομολογήθει η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ειδικής αγωγής με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ και τις συνεχείς προσπάθειες ιδιωτικοποίησης στο χώρο μας. Σαν να μην έφτανε η υπάρχουσα κατάσταση, με εκατοντάδες απλήρωτους εργαζομένους σε πολλές δομές, με πετσοκομμένους μισθούς, με τις αλλαγές όσον αφορά τα μπλοκάκια, με τις οικογένειες να έχουν επωμιστεί ήδη εδώ και καιρό μεγάλο κομμάτι του κόστους για τις ανάγκες πρόνοιας των παιδιών τους, η κυβέρνηση έρχεται με νόμο «express» να εφαρμόσει εκ νέου αντιλαικά μέτρα για να τηρήσει τις μνημονιακές-υποδουλωτικές της δεσμεύσεις.

Έτσι μια μέρα πριν κλείσουν τα κέντρα ειδικής αγωγής, μέσα στις γιορτές, όπως συνηθίζει άλλωστε, δρομολογεί αλλαγές στην ειδική αγωγή που θα επηρρεάσουν το επόμενο διάστημα δραματικά εργαζόμενους, εξυπηρετούμενους και τις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΠΠΥ ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και αφορούν το πλαίσιο λειτουργείας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών, μέσω διαδικάσιας υπογραφής ατομικών συμβάσεων με αυτές, όντας προϋπόθεση πλέον για την κάλυψη των δαπανών στην ειδική αγωγή. Τόσο μεγάλη η υποκρισία τους που έδωσαν και περιθώριο 4 ημερών για ανοιχτή διαβούλευση, οπού μπορούσε κάποιος να στείλει επιστολή για να εκφράσει την άποψή του.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ουσιαστικά περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, λουκέτα σε μικρές ιδιωτικές δομές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να απειλούνται με περικοπές μισθών ή με απώλεια της δουλείας τους και τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους σε πολύ αβέβαιο μέλλον. Οι αλλαγές εξυπηρετούν στη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης του χώρου μας, ένα δώρο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη δημιουργία και επικράτηση δομών-αλυσίδων, οι οποίοι θα μετακυλήσουν βέβαια τα βάρη σε εργαζόμενους και γονείς.

Η νέα χρόνια πρέπει να μας βρει όλους, εργαζόμενους, ασφαλισμένους και γονείς ενωμένους στους αγώνες που θα έρθουν, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να παλέψουμε και να αγωνιστούμε:

  • για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους του κλάδου
  • για άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΠΥ των οφειλών του σε κέντρα και οικογένειες
  • για δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή
  • μέσα στο λαϊκό κίνημα ενάντια στην πολιτική της υποταγής και των μνημονίων!
  • ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ!

Βαγγέλης Σ.

Διαβάστε επίσης