«Μακρόνησος: Η Εποποιία Ενός Λαού» Κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας, Σάββατο 20 Μάη στο "Σήμα"

Το Σάββατο 20 Μάη, στις 20:00, η Πορεία τιμάει τι θυσίες των αλύγιστων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών με μια πλούσια πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα εβδομηντάχρονα από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου.

Με αναφορές στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο καθώς και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εξυπηρέτησαν οι τόποι εξορίας, καταγράφουμε το ιστορικό διώξεων των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του λαού, από το βενιζελικό ιδιώνυμο μέχρι τα ξερονήσια του μετεμφυλιακού κράτους και της Χούντας, με αποκορύφωμα το φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου.

Η Μακρόνησος υποδέχεται τους πρώτους εξόριστους το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, με σκοπό να κάμψει το επαναστατικό φρόνημα των αγωνιστών του ΚΚΕ, και να αποτρέψει την ενίσχυση του ΔΣΕ από πατριώτες, λαϊκούς αγωνιστές και αγωνίστριες, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα και τραγούδια, η Πορεία επιδιώκει να αναδείξει το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που επέβαλλαν οι ξενόδουλες αστικές κυβερνήσεις, αλλά και την ανυπόταχτη και ηρωική στάση όσων άντεξαν την απομόνωση και τα βασανιστήρια, με μοναδικό εφόδιο τα ιδανικά του δίκιου, της ειρήνης και της λευτεριάς.

«Η Μακρόνησος δεν έπεσε, όπως δεν έπεσαν τα Γιούρα κι οι άλλες φυλακές, μα κι η Ελλάδα ολόκληρη. Η Ελλάδα του ’50 δεν είναι η Ελλάδα της υποταγής και της ηττοπάθειας, αλλά η Ελλάδα της αντίστασης και του αγώνα...». Οι εξόριστοι αγωνιστές άφησαν πίσω τους μια γιγάντια παρακαταθήκη, στο ύψος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Δίδαξαν για μια ακόμη φορά τους Έλληνες και τους επαναστάτες όλου του κόσμου, «πώς να ζουν και πώς να πεθαίνουν».

70 χρόνια μετά, η Πορεία καλεί όλους τους φίλους και συναγωνιστές να διδαχτούμε από το μήνυμα της Μακρονήσου, και το μήνυμα είναι στεντόρειο: «Αντιστεκόμαστε-Αντισταθείτε!».

Διαβάστε επίσης