Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της διάσπασης στις απεργίες

apergia

Η γενική υποχώρηση του εργατοσυνδικαλιστικού κινήματος και η διάσπασή του από την ύπαρξη δυο εργατικών κέντρων στη Φθιώτιδα, ένα ελεγχόμενο από το ΠΑΜΕ και ένα από ΔΑΚΕ -ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ είχε για άλλη μια φορά σαν αποτέλεσμα η 2 Οκτωβρίου να μην θυμίζει ημέρα απεργίας. 

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΕΚΛ (ΠΑΜΕ) ήταν μια σμίκρυνση των μεγαλεπήβολων επιδιώξεών του στον συνδικαλιστικό χώρο. Το άλλο εργατικό κέντρο των ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ (ΕΚΠΕΦ) διοργάνωσε απεργιακή εκδρομή στην Κλαυθμώνος. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η απεργιακή  συγκέντρωση του ΕΚΛ έγινε στις 10:00 πμ., ενώ η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ξεκινούσε στις 11:00 πμ.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδό και μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν αυτές τις διασπαστικές τακτικές, οι σύντροφοι του κόμματος διακίνησαν κομματική προκήρυξη σε κεντρικό σημείο της πόλης, συμμετέχοντας στην απεργία.

Στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου η καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε στη Λαμία εμπόδισε να γίνει απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ, το οποίο έκανε μόνο μια μικρή πορεία, αφού το ΕΚΠΕΦ δεν απεργούσε, ακολουθώντας την απεργοσπαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.