Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών-Ασκούμενων Δικηγόρων: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι ασκούμενοι με το ΕΣΠΑ στα δικαστήρια

agonistiki protovoulia dikigoron

Όχι στον εμπαιγμό 

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι ασκούμενοι με το ΕΣΠΑ στα δικαστήρια

  Φτάσαμε μέσα Νοέμβρη και οι εκατοντάδες που δουλεύουν ως ασκούμενοι με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στα δικαστήρια δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αν και δουλεύουν από την 1η Σεπτέμβρη. Με βάση της Σύμβαση που είχαν υπογράψει, τα δεδουλευμένα για τους δύο πρώτους μήνες θα καταβάλλονταν μαζί τέλη Οκτώβρη, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν καταβληθεί. Mάλιστα, σήμερα, 12/11, στάλθηκε μαιλ στους ασκούμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ότι θα πληρωθούν στις 13 Δεκέμβρη, για τους πρώτους δύο μήνες!  Αντίστοιχα, για το Νοέμβρη θα πληρωθούν το Γενάρη και ο εμπαιγμός συνεχίζεται. 

Είναι γνωστό, ότι με βάση το εν λόγω πρόγραμμα, οι ασκούμενοι για ένα χρόνο δουλεύουν στα δικαστήρια ως δικαστικοί υπάλληλοι. Δεν πραγματοποιούν ουσιαστική δικηγορική άσκηση. Οι κυβερνήσεις με το πρόγραμμα αυτό επιθυμούν να προσλάβουν για ένα χρόνο ασκούμενους που θα καλύψουν τις ανάγκες των δικαστηρίων, δίνοντας τους το κίνητρο των, για 5 ώρες εργασία, 480 ευρώ, καθαρά, μισθό το μήνα (450 αν αφαιρέσουμε και τις εισφορές στον ΕΦΚΑ). Είναι κίνητρο, όταν οι αμοιβές στα δικηγορικά γραφεία στην άσκηση είναι 400 ευρώ στην Αθήνα, 200 στη Θεσσαλονίκη και 0 στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς ωράριο. Έτσι, και οι μνημονιακές κυβερνήσεις αποφεύγουν την πρόσληψη μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων και ένα κομμάτι ασκούμενων που έχει ανάγκη τα λεφτά αυτά “καλύπτεται”, θυσιάζοντας εν γνώσει του έναν χρόνο ουσιαστικής δικηγορικής άσκησης. Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, τώρα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπαίζουν τους συναδέλφους και δεν τους πληρώνουν, τη στιγμή που τα νοίκια, οι λογαριασμοί και οι λοιπές υποχρεώσεις τρέχουν. Κι ενώ έχει έρθει ήδη ένα πρώτο κύμα ακρίβειας, ενώ ετοιμάζεται και το τσουνάμι με τις αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση. 

Δεύτερον, με αφορμή το πρόβλημα με τη μισθοδοσία, θα πρέπει να αναδειχθεί και το ζήτημα των αδειών. Η σύμβαση που υπέγραψαν οι συνάδελφοι με το ΕΣΠΑ προβλέπει ότι  οι ασκούμενοι δικαιούνται άδεια, μόνο εφόσον είναι δικαιολογημένη από Δημόσια Αρχή(!), δηλαδή νοσοκομείο. Και αυτό γιατί είναι “πρακτικάριοι” και όχι υπάλληλοι, ώστε να δικαιούνται κανονικές άδειες (με βάση τα λεγόμενα προϊστάμενων!). Η κανονική άδεια είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και πρέπει να κατοχυρωθεί και σε αυτούς τους ασκούμενους! 

 Οι ασκούμενοι στα δικαστήρια θα πρέπει να συζητήσουν τα  προβλήματά τους, να οργανωθούν και να απαιτήσουν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρακτικά δύο απόψεις πάνω στο τι πρέπει να κάνουμε. Από τη μια είναι η στάση των ηγεσιών στις Ενώσεις Ασκούμενων, όπου προτείνουν το να «μείνουμε σπίτι» και να στείλουμε μαιλ στους αρμόδιους φορείς, λες και δεν γνωρίζουν αυτοί οι αρμόδιοι φορείς το πρόβλημα, που αυτοί δημιουργούν.

Αντίστοιχα, η άποψη που επίσης λέει να «μείνουμε σπίτι» και να μαζέψουμε ηλεκτρονικές υπογραφές, οδηγεί και πάλι στην αδράνεια.  

Ούτε η μια ούτε η άλλη στάση απέτρεψαν τη συνέχιση του εμπαιγμού από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Καμία στάση που μας καλεί να «μείνουμε σπίτι» δεν μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα μας. 

Τι να κάνουμε 

Από την άλλη, η άποψη που υπηρετεί η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων, είναι ότι θα πρέπει οι ασκούμενοι να κινητοποιηθούν ουσιαστικά οι ίδιοι. Να μην περιμένουν να τους λύσει κάποιος τα προβλήματα. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, να συντονιστούν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη πίεση ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα. Θα πρέπει το πρόβλημα να λάβει ευρύτερη δημοσιότητα, οι ασκούμενοι να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, που αν χρειαστεί θα πρέπει να φτάσουν ως και την επίσχεση εργασίας. Το πρώτο βήμα είναι: οι ίδιοι οι ασκούμενοι να βρεθούν και να πραγματοποιήσουν ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ συνελεύσεις-συζητήσεις, όπου είναι δυνατό. Ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση την Κυριακή 14/11, 4μμ, στο Πάρκο του Εργατικού Κέντρου, πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Αντίστοιχη, προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στην Αθήνα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ασκούμενοι με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα πρέπει να συνδεθούν με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί, μισθωτοί και ασκούμενοι για τα προβλήματά μας. Θα πρέπει να ενισχύσουν και να συνδιοργανώσουν τον αγώνα με το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη, να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συζήτηση της “Πρωτοβουλίας για τη Σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων”, το Σάββατο 20 Νοέμβρη, 6μμ, στην ΕΔΟΘ(Προξένου Κορομηλά 51), για να οργανώσουν όλοι μαζί τα επόμενα βήματα τους. 

-Κυβέρνηση και Υπουργείο Δικαιοσύνης να πληρώσουν ΤΩΡΑ τους ασκούμενους και να δεσμευτούν ότι οι πληρωμές θα γίνονται στην ώρα τους! 

-Να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στις κανονικές άδειες!

Διαβάστε επίσης