Μετά τους πρώτους καταλόγους διαγραφέντων φοιτητών που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, ήρθε και η σειρά της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίας από τις μεγαλύτερες σχολές της χώρας, να προχωρήσει στην ανάρτηση αντίστοιχων καταλόγων. Συγκεκριμένα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήδη τα τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες καταλόγους, στους οποίους αναγράφεται καθαρά πως χιλιάδες φοιτητές χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Μόνο στο Ιστορικό, οι φοιτητές που διαγράφονται ξεπερνούν τους 4.000!
Πρόκειται για μία νέα κλιμάκωση της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης της κυβέρνησης, η οποία προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών, απειλώντας με έξωση απ’ το δημόσιο πανεπιστήμιο πάνω από 290.000 φοιτητές. Οι φοιτητές που απειλούνται τώρα με διαγραφή, είναι παιδιά εργατικών και λαϊκών οικογενειών, παιδιά που υποχρεώθηκαν να εργαστούν από νωρίς για να τα βγάλουν πέρα, εργαζόμενοι με οικογένειες και πολλοί ακόμη, που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ούτε καν επηρεάζουν τους δείκτες των αντιεκπαιδευτικών αξιολογήσεων των πανεπιστημίων!
Το μέτρο των διαγραφών στρέφεται απέναντι σε όλους τους φοιτητές, καθώς διαμορφώνει ένα εντατικοποιημένο και αυστηροποιημένο πλαίσιο σπουδών, που απειλεί τους φοιτητές ήδη από το πρώτο έτος. Είναι ένα μέτρο άδικο, αυταρχικό, αντιεκπαιδευτικό και βαθιά ταξικό. Απειλεί πρώτα απ’ όλα τους φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, που πλέον ξεπερνούν τους μισούς, τους φοιτητές που πετιούνται έξω απ’ τις εστίες, τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τους φοιτητές που δυσκολεύονται με τη διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία των προγραμμάτων σπουδών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Η ευκολία με την οποία ανακοινώνονται εν μέσω γιορτών και με τις σχολές κλειστές κατάλογοι με διαγραφέντες φοιτητές αφορά στην απάντηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στις διαγραφές, η οποία είναι αναντίστοιχη του μεγέθους της επίθεσης που δέχεται. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη στάση υποταγής των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που επί της ουσίας έχουν αποδεχτεί και υποστηρίζουν το μέτρο. Οφείλεται βασικά στις δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΠΚΣ-ΕΑΑΚ), που φέρουν την κύρια ευθύνη για το γεγονός πως οι φοιτητικοί σύλλογοι το τελευταίο διάστημα απλώς αρκέστηκαν στις αποφάσεις σωματείων διοικητικών υπαλλήλων και συλλόγων μελών ΔΕΠ, διώχνοντας από πάνω τους την ευθύνη για την πραγματοποίηση συνελεύσεων και κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή του μέτρου.
Η επιχειρηματολογία της «πρώτης δύναμης» ΠΚΣ για «τους φοιτητές που είναι 24 και 25 χρονών και όχι αιώνιοι», το αίτημα για «να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του», σε συνδυασμό με τη συμβιβαστική στάση της από κοινού με τα ΕΑΑΚ είναι τα βασικά στοιχεία που έχουν οδηγήσει το φοιτητικό κίνημα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Γιατί οι δυνάμεις αυτές είναι εκείνες που δεν μπορούν να εμπνεύσουν τους φοιτητές πως ο στόχος της ανατροπής του μέτρου των διαγραφών είναι ρεαλιστικός. Πως η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται μέσα στον ανυποχώρητο αγώνα. Πως τίποτα δε χαρίστηκε στους φοιτητές, αλλά όλα κατακτήθηκαν και κατακτιούνται με την πάλη των φοιτητικών συλλόγων.
Να πάμε κόντρα στο κλίμα της ηττοπάθειας! Η Φοιτητική Πορεία το επόμενο διάστημα θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές. Να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα κόντρα στην πολιτική της συναίνεσης και της υποταγής. Οι διαγραφές δε θα περάσουν, το φοιτητικό κίνημα θα νικήσει!
Δημοσιεύτηκε: 30/12/25 - 14:19
Κατηγορία:


