Από τα μπαλόνια στα UFO! Εξωφρενικές εκδηλώσεις του αμερικανοκινέζικου ανταγωνισμού

Κατηγορία: 
kina-mpaloni

Σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας εξελίσσεται η κατάρριψη τριών ιπτάμενων αντικειμένων απροσδιόριστης ταυτότητας και προέλευσης πάνω απ’ τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά. Μια κατάσταση που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ελεγχόμενης «μαζικής υστερίας» από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια κατάσταση που φτάνει στα όρια του γελοίου αφού ξέσπασε ακόμη και συζήτηση για το ενδεχόμενο επίσκεψης εξωγήινων! Γεγονός που ανάγκασε ακόμη και την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, να πει επί λέξει και πολύ σοβαρά ότι «δεν υπάρχει ένδειξη για εξωγήινους ή εξωγήινη δραστηριότητα». Λάδι στη φωτιά των «ψεκασμένων» εικασιών έριξε μέχρι και ο διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ήταν δυνατό τα αντικείμενα αυτά να στάλθηκαν από εξωγήινους, δήλωσε πως «δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή».Μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους γελοιοποίησης ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε τελικά πως τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» ήταν πιθανότατα «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».

Η υστερία αυτή ξέσπασε αφότου η αμερικανική αεροπορία κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι, στις 4/2 πάνω από τη Νότια Καρολίνα το οποίο, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήταν κατασκοπευτικό. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Ισχυρισμό που αντέκρουσε η κινεζική πλευρά η οποία ισχυρίστηκε ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ. Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».

Σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι αμερικανικά μπαλόνια μεγάλου ύψους πέταξαν μέσα στον εναέριο χώρο της Κίνας, χωρίς άδεια, περισσότερες από 10 φορές μέσα στο 2022, προσθέτοντας πως η απάντηση της Κίνας σε τέτοια επεισόδια ήταν υπεύθυνη και επαγγελματική.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι κινεζικές εταιρείες που σχετίστηκαν με την κατάρριψη του μπαλονιού. Η αμερικανική κυβέρνηση, θέλοντας να εμπλέξει και άλλες χώρες, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιτήρησης που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και εκτείνεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Σε αυτό το πνεύμα Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν δεκάδες ξένους διπλωμάτες για το θέμα.

Μετά την κατάρριψη ο Αμερικανός υπουργός άμυνας ζήτησε να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του. Αν και αρχικά δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του, έγινε γνωστό ότι τελικά η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.Τα γεγονότα αυτά είναι ένα ακόμη επεισόδιο του παροξυσμού στον οποίο έχει περιέλθει ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στο ζήτημα ενεπλάκη και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για κάποιου είδους φαινόμενο κατά το οποίο η Κίνα, αλλά επίσης και η Ρωσία, ενισχύουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις δραστηριότητες παρακολούθησης σε βάρος των Συμμάχων του ΝΑΤΟ με πολλές διαφορετικές πλατφόρμες. «Το βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, το βλέπουμε με τους δορυφόρους και με τα μπαλόνια», συμπλήρωσε.

Επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στο Πεκίνο

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, στο Πεκίνο όπου και συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και υπέγραψαν νέες συμφωνίες συνεργασίας. Κίνα και Ιράν υπέγραψαν, το 2020, σημαντική συμφωνία 25ετούς διάρκειας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, σπάζοντας το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει ενταχθεί ακόμη στο κινεζικό σχέδιο «μια ζώνη ένας δρόμος» (BRI), ενώ στις 7 Φεβρουαρίου, ο Ραϊσί εξέδωσε εντολή για την εφαρμογή του νόμου για την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO). Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Κινεζική Ημερησία», ο Ιρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε το Πεκίνο ως «παλιό φίλο» της χώρας του, τονίζοντας ότι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Κινέζικες ανησυχίες για τις σχέσεις Μανίλας και Τόκιο

Πενθήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ. Στην επίσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι ενισχυμένοι δεσμοί «ασφαλείας» των δύο χωρών, ενώ ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος φάνηκε «ανοιχτός» σε ένα διμερές σύμφωνο ασφαλείας, παρόμοιο με τη Συμφωνία Στάθμευσης Δυνάμεων (VFA) με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα του Ειρηνικού. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στο Πεκίνο, αφού οι Κινέζοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος οι Φιλιππίνες να ενταχθούν στα αμερικανικά αντικινεζικά σχέδια στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδιαίτερα στη Νότια Σινική Θάλασσα όπου Κίνα και Φιλιππίνες διατηρούν εδαφικές διαφορές.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάρκος, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία που επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις τους να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Μια συμφωνία που θεωρείται ως ένα βήμα προς μια ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες να αναπτύξουν δυνάμεις η μία στο έδαφος της άλλης και κυρίως ανάπτυξη ιαπωνικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Μάρκος, φέρεται να είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι Φιλιππίνες δεν θα πρέπει να έχουν μια τέτοια συμφωνία με την Ιαπωνία, εάν αυτή ενισχύει την ασφάλεια στη θάλασσα και διασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία για τους Φιλιππινέζους ψαράδες. Γνωρίζοντας ότι αυτή εγείρει τις κινεζικές ανησυχίες δήλωσε πως θα την ασκούσε προσεκτικά «επειδή δεν θέλουμε να φανούμε προκλητικοί».

Τις ίδιες μέρες το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Κινέζο πρέσβη κάνοντας λόγο για «επιθετική ενέργεια» του κινεζικού Λιμενικού. Κατήγγειλε πως επιχείρησε να παρεμποδίσει σκάφος της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων που πραγματοποιούσε αποστολή ανεφοδιασμού στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα με τη χρήση «λέιζερ στρατιωτικού τύπου». Η κινεζική πλευρά υποστήριξε ότι το κινεζικό σκάφος ενήργησε με νόμιμο τρόπο και επέδειξε αυτοσυγκράτηση. Κάλεσε δε τις Φιλιππίνες να «αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες». Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντας προκλητική και επικίνδυνη τη χρήση λέιζερ τονίζοντας πως στέκεται στο πλευρό των Φιλιππίνων.

Διαβάστε επίσης