Από τον κορμοράνο ...στο φιδοδονήσι Η προπαγάνδα του πολέμου

Κατηγορία: 

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για άλλη μια φορά οι κοινωνίες έγιναν θεατές ενός μεγάλου πολέμου προπαγάνδας. Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και δω, μέσα από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ράδιο, εφημερίδες) αξιοποιώντας όμως πλέον και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεξάγεται ένας παράλληλος πόλεμος για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Η μαζική πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη αυτή αφού ο καθένας ακόμα και άθελά του, μπορεί να γίνει συμμέτοχος. Μέσα από την σκόπιμη διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, εικόνων και βίντεο, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν στους λαούς τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Παρόλο που οι ειδήσεις αυτές γρήγορα αποκαλύπτονται ότι είναι ψευδείς ή κατασκευασμένες, έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στη προσπάθεια χειραγώγησης των λαών.
Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας μας, πλήρως ευθυγραμμισμένα με τη στάση της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, βομβάρδισαν από την πρώτη μέρα του πολέμου την κοινή γνώμη με την προπαγάνδα που προέρχεται αποκλειστικά από την ουκρανική και δυτική πλευρά. Σκοπός τους δεν είναι άλλος παρά να δικαιολογήσουν την ξενόδουλη στάση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης. Έτρεξαν να μπουν στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» στέλνοντας ακόμα και όπλα, θέλοντας να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στους προστάτες της. Μια στάση που έχει γεμίσει τη χώρα με στρατιωτικές βάσεις από όπου εφορμούν τα νατοϊκά στρατεύματα και έχει μετατρέψει το αιγαίο σε μία θάλασσα γεμάτη από αμερικάνικα και γαλλικά πολεμικά πλοία.
Όλοι οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ, από το Ιράκ μέχρι και πρόσφατα στη Συρία, έχουν δώσει μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα του μηχανισμού της παραπληροφόρησης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο των fakenews είναι ο «κορμοράνος του Περσικού Κόλπου». Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ιράκ μεταδόθηκαν εικόνες με έναν κορμοράνο που είχε πέσει σε μια πετρελαιοκηλίδα. Έγινε από το διεθνή ΜΜΕ της δύσης σύμβολο την οικολογικής καταστροφής που είχαν προκαλέσει οι Ιρακινοί. Λίγους μήνες μετά αποκαλύφθηκε από ορνιθολόγους ότι την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν κορμοράνοι στον Περσικό Κόλπο, ενώ ένας φωτογράφος παραδέχθηκε ότι οι κορμοράνοι άνηκαν σε ζωολογικό κήπο. Περιλούστηκαν με πετρέλαιο για να εξυπηρετήσουν της ανάγκες της φωτογράφησης! Παρακάτω παραθέτουμε μερικά μόνο από τα fakenews από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία…
Φιδονήσι
Δεκατρείς στρατιώτες του ουκρανικού στρατού υπερασπιστές ενός μικρού νησιού στη Μαύρη Θάλασσα, εμφανίστηκαν ότι έπεσαν στην μάχη αρνούμενοι να παραδοθούν στον ρωσικό στρατό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την είδηση απονέμοντας τους μάλιστα το παράσημο «Ήρωα της Ουκρανίας» για την γενναία τους στάση.
Λίγες ώρες μετά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τελικά δεν ήταν 13 αλλά 82, οι οποίοι παραδόθηκαν στον ρώσικο στρατό. Το ουκρανικό ναυτικό αναγκάστηκε την επόμενη μέρα να το παραδεχθεί.
Βίντεο με ουκρανό πατέρα που αποχαιρετά την οικογένεια του
Βίντεο με έναν ουκρανό στρατιώτη που αποχαιρετά με σπαραχτικά κλάματα την κόρη του και την γυναίκα του αναχωρώντας για να πολεμήσει εναντίων των Ρώσων έκανε τον γύρο του διαδικτύου ενώ προβλήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Καρέ από αυτό το βίντεο συνοδεύουν άρθρα και ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως αποκαλύφθηκε το βίντεο είναι πραγματικό αλλά τραβήχτηκε 3 μέρες πριν την εισβολή όταν ακόμα δεν είχε κηρυχτεί επιστράτευση. Επίσης το βίντεο είναι από την αναχώρηση αμάχων προς την Ρωσία από την περιοχή του Ντονέτσκ που ελέγχεται από ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Ουκρανοί συνωστίζονται στο μετρό για να πάνε σε καταφύγια
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ που αναμετάδωσε από διεθνή ΜΜΕ στο βίντεο εμφανίζονται ουκρανοί στο Κίεβο που έτρεχαν να κρυφτούν σε καταφύγια μετά την εισβολή των ρωσικού στρατού.
Το βίντεο όμως αυτό έχει τραβηχτεί το 2018 από ατύχημα στο Μετρό της Ρώμης με οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας που πήγαιναν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Αποσπάσματα από βιντεοπαιχνίδι
Δεκάδες είναι τα βίντεο από το ρεαλιστικό βιντεοπαιχνίδι ArmaIII που κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που περιγράφουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τόσο των ουκρανικών όσο και των ρωσικών στρατευμάτων. Χιλιάδες είναι οι αναδημοσιεύσεις τους πριν αυτές αποκαλυφθούν και κατέβουν.
Λεωνίδας Σ.

Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία.

Διαβάστε επίσης