Ο καταθλιπτικός εγκλεισμός στα σπίτια, μαζί με όλη τη γκάμα των άθλιων αντεργατικών μέτρων, δείχνουν καθαρά πως ούτε και τώρα πρόκειται να παρθούν μέτρα για το σύστημα Υγείας, για την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων, για το «αραίωμα» των σχολικών αιθουσών, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κλπ. Εκτός από την τεράστια έλλειψη 30-35.000 άτομα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλη τη χώρα λειτουργούν(;) 1.013 κλίνες ΜΕΘ, όταν σύμφωνα με τα δικά τους «πρωτόκολλα» θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που τα Νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο». Ήδη, εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού καθημερινά σε εργοστάσια, σούπερ-μάρκετς, αποθήκες, γραφεία, φυλακές, αποκρύπτονται ή παραπέμπονται σε αδιαφανείς διαδικασίες ελέγχων και θεραπείας. Και τα μόνα πρωτόκολλα που εφαρμόζει κατά γράμμα κυβέρνηση και εργοδοσία είναι τα πρωτόκολλα που ευνοούν τις μεγαλοεπιχειρήσεις, με κυρίαρχο σλόγκαν για όλες τις άλλες περιπτώσεις, το: «η οικονομία δεν αντέχει»!
Παρατρεχάμενος του πρωθυπουργού και ο απαραίτητος επιστήμονας-μαϊντανός Τσιόδρας, εκπρόσωπος της κωφάλαλης κυβερνητικής «επιστημονικής κοινότητας», για να συμπληρώσει ότι «αν όλοι τηρούσαμε τα μέτρα, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ», ραντίζοντας με την επιστημονική αγιαστούρα του την ατομική ευθύνη και τη μασκοφορία του λαού και της νεολαίας. Από κοντά και τα αργυρώνητα ΜΜεπικοινωνίας, δίνοντας την ανάλογη σοβαρότητα στην πρωθυπουργική αμετροέπεια του βάρβαρου εγκλεισμού, προπαγανδίζοντας με το αζημίωτο τις «υπεύθυνες» κυβερνητικές θέσεις!
Ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Βάρναλης, σημειώνει σε κάποια στροφή:
«Κι εσύ τσούλα των δήμιων Επιστήμη,
της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
κι εσύ βρώμικη Πέννα και ψοφίμι,
του βούρκου λιβανίζετε τη μπόχα….»
Με άλλοθι τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας
Δε χωρεί καμία αμφιβολία πως τούτος ο ιός σωριάζει στο πέρασμά του χιλιάδες θύματα και, παράλληλα, δίνει ευκαιρία και άλλοθι στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα να καταγάγει «νίκας κατά βαρβάρων», εφαρμόζοντας ό,τι πιο βρόμικο, απάνθρωπο, ύπουλο, αντεργατικό μέτρο μπορεί να επινοήσει η ανθρώπινη φαντασία. Καθώς η επιστήμη και τεχνολογία αναπτύσσονται με άλματα, οι εργασιακές σχέσεις καταβυθίζονται αντίστοιχα στο σκοτεινό Μεσαίωνα. Η υποχώρηση του παγκόσμιου κομμουνιστικού και συνδικαλιστικού κινήματος βοήθησε στο έπακρο να θεσμοθετηθούν η εκμηδένιση του μισθού εργασίας, η κατάργηση του οκταώρου, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, η σάρωση όσων κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες τον περασμένο αιώνα. Η νεοφιλελεύθερης κοπής εμπορευματοποίηση της Υγείας, έδωσε έναυσμα στην Έρευνα να χρηματοδοτεί προϊόντα όχι για το καλό της ανθρωπότητας, αλλά για το συμφέρον των μονοπωλίων φαρμάκων. Μόλις την περασμένη Δευτέρα (9/11) το παγκόσμιο αμερικάνικο μονοπώλιο «Pfizer» και η θυγατρική της εταιρεία «Biontech» ανακοίνωσαν πως τα αποτελέσματα του εμβολίου τους είναι θετικά, με προστασία περίπου 90% και ελάχιστες παρενέργειες(;), και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη. Η ΕΕ έσπευσε αμέσως να δεσμεύσει 300 εκατ. δόσεις για τις ανάγκες των Ευρωπαίων, μόλις ενάμιση μήνα μετά το φιάσκο του αντίστοιχου μονοπωλίου της «AstraZeneca» με τις θανατηφόρες παρενέργειες. Στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» βρίσκεται και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας «CureVac», στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο, καθώς επίσης και οι αμερικανικές «Regeneron» και Eli Lilly Co και κάμποσες άλλες. Ο πόλεμος των μονοπωλίων συνεχίζεται με σαφή στόχο τα τεράστια κέρδη που κρύβονται πίσω από τον πόνο, την εγκαρτέρηση, την ελπίδα και την αγωνία δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Άλλωστε, οι γνωστές αποτρόπαιες ρατσιστικές εφαρμογές των μονοπωλίων φαρμάκων πάνω σε ανθρώπινα πειραματόζωα στη Μαύρη Αφρική θα συνοδεύει για πάντα τη βρόμικη πορεία τους προς το κέρδος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μ. Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν ( sic) τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, με τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, οι ασθενείς -μέσω των Ασφαλιστικών τους Ταμείων- στέλνονται απευθείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Για να μην κάνουμε λόγο για τις ΗΠΑ και το απολύτως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας τους.
Μερικά στατιστικά στοιχεία του κορονοϊού
Γι’ αυτό το λόγο και οι πρωτοφανείς ανθρώπινες απώλειες που εμφανίζονται μεν επισήμως καταγεγραμμένοι στα 1,263 εκατ., ωστόσο θα πρέπει να είναι πολλοί περισσότεροι. Το ίδιο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που ξεπερνούν σήμερα (9/11) τα 50,8 εκατ., καθώς τα κράτη έχουν αναστείλει τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αρκούμενα στη λύση του εγκλεισμού και της μάσκας!
Σε αυτό το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας, οι ΗΠΑ κατέχουν τη θλιβερή πρώτη θέση, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με την καλοκαιρινή «ύφεση»! Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8,5 εκατ., ενώ στη Βραζιλία τα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 5,6 εκατ.
Να σημειώσουμε πως η Κίνα βρίσκεται στην 59η θέση σε σύνολο 218 χωρών της σχετικής λίστας με μόλις 86.245 κρούσματα και 366 θανάτους με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά η Δύση αρνείται κάθε επαφή με τους Κινέζους επιστήμονες, τα άμεσα μέτρα που εφαρμόστηκαν, την ταχύτατη αναβάθμιση του συστήματος Υγείας και το κινέζικο εμβόλιο, που άλλαξε άρδην τον υγειονομικό χάρτη της τεράστιας αυτής χώρας, αποδίδοντας τα πάντα στην κινέζικη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα!
Στην Ευρώπη η εικόνα αλλάζει καθημερινά και δραματικά, καθώς καταγράφονται συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων τα οποία όλο και θα αυξάνονται καθώς προχωρά ο Χειμώνας. Όλο αυτό το διάστημα, καμία εξέλιξη στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας δεν σημειώθηκε, με μοναδική -σχεδόν γενικευμένη- διέξοδο στον εκ του ασφαλούς εγκλεισμό στα σπίτια, παρά τις σημαντικές οικονομικές απώλειες (μείωση κατά 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) που θα επιφέρει η λύση του lockdown. Προφανώς για τα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- μονοπώλια, δίνεται η ευκαιρία, αφενός να απαλλαγούν μια για πάντα από το μικρομεσαίο κεφάλαιο που τους αποστερεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των κερδών τους και αφετέρου να φορτώσουν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης στις πλάτες των ευρωπαϊκών λαών, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα την τηλεργασία που οδηγεί σε εκτίναξη των κερδών τους.
Το τμήμα του ΠΟΥ που αφορά στην Ευρώπη (περιλαμβανομένης και της Ρωσίας), έχει καταγράψει περισσότερα από 11,8 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 300.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα επιτήρησης του Οργανισμού.
Η πανδημία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Στη Γαλλία, με τα 1,8 εκατ. κρούσματα, παρατηρείται πραγματική έκρηξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκτός από το lockdown στη Γαλλία, επιπλέον περιορισμοί επιβάλλονται στο Παρίσι. Ωστόσο, το κονδύλι του Προϋπολογισμού για την Υγεία όχι μόνο δεν αυξήθηκε άλλα μειώθηκε και κατά 230.000 €! Η μόνη καινοτομία είναι η κυβερνητική πρόσκληση των φοιτητών της Ιατρικής να ενισχύσουν εθελοντικά το σύστημα Υγείας! Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν συνολικά 47.700 θάνατοι, στη Γερμανία έχουν υποκύψει 11.000 άνθρωποι και στη Σουηδία το πείραμα της «ανοσίας της αγέλης» μετρά 6.000 νεκρούς, ενώ ρεκόρ κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Πολωνία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία κ.α.
Στη Ρωσία παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις, καθώς ναι μεν τα κρούσματα φθάνουν τα 1,7 εκατ. και οι νεκροί τις 29.500, ωστόσο -όπως δήλωσε στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Σ. Λαβρόφ- «…η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στον τομέα του εμβολιασμού με την Ευρώπη, παρότι γνωρίζουμε ότι οι επιτυχίες μας δεν αρέσουν σε όλους…». Ήδη, η Ρωσία διαθέτει το εμβόλιο «Sputnik-V» και ένα ακόμη εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τα οποία φυσικά αμφισβητούνται από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια και κυβερνήσεις.
Τυχαία παγκόσμια γεγονότα και οικονομία
Χωρίς αμφιβολία, τυχαία παγκόσμια γεγονότα επηρεάζουν σοβαρά την καπιταλιστική οικονομία στην πραγματική της διάσταση (πτώση γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και εμπόριο κ.ά.). Όπως άλλωστε την επηρέασαν διαχρονικά το ολλανδικό αμόκ της τουλίπας (1637), η «φούσκα» του Μισισιπή (1720), το «κραχ» των Παρισίων (1882), ο «πυρετός» του χρυσού (1880), ο πανικός του χαλκού (1907), η διαρροή στο Τσέρνομπιλ (1986) κ.ά. Όπως θα την επηρεάσει λ.χ. μία απότομη και μεγάλου εύρους κλιματική αλλαγή ή κάποιο άλλο τυχαίο γεγονός. Όμως, το αν η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι στο 2,2% φέτος και στο 3,2% του χρόνου, αυτό εικάζεται, χωρίς να ερμηνεύεται επιστημονικά. Το βέβαιο είναι πως αυτά τα τυχαία γεγονότα, δίνουν το έναυσμα για απροσδιορίστων διαστάσεων κερδοσκοπία, όποιας οικονομικής δραστηριότητας εμπλέκεται με αυτά.
Η πανδημία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, πολύ πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, τα σημάδια αναζωπύρωσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης είχαν επισημανθεί από τους θεσμικούς φορείς της παγκόσμιας οικονομίας (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΚΤ κ.ά.). Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, ήδη από το Νοέμβρη- Δεκέμβρη 2019, ανέφερε ότι: «βρισκόμαστε σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού». Αλλά και ο Οργανισμός για την Οικονομική Ανάπτυξη και Οικονομία (ΟΟΣΑ) είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, σε 2,4% από 2,9%. Το ίδιο και η Έκθεση της Κομισιόν το Δεκέμβρη του 2019, λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ένα τυχαίο γεγονός (πετρελαϊκή, χρηματιστηριακή, περιβαλλοντική, υγειονομική κ.ά. κρίση) μπορεί να επηρεάσει σε σοβαρό βαθμό την παραγωγή και να επιφέρει οικονομικό κλονισμό. Ωστόσο, η ριζική διαφορά των οικονομικών αυτών κλονισμών από τις καπιταλιστικές κρίσεις είναι ότι ο μεν κλονισμός προκαλείται από το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης και την έλλειψη παραγωγής, ενώ αντίθετα οι καπιταλιστικές κρίσεις προκαλούνται από το σχετικό «περίσσευμα» της παραγωγής. Και για μεν το τυχαίο γεγονός θα μπορούσαν να είχαν παρθεί μέτρα θωράκισης των συστημάτων Υγείας -ή και άλλων τομέων- και χρηματοδότηση της Έρευνας για συγκεκριμένα εμβόλια της γρίπης, όμως για τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς δεν υπάρχει γιατρειά, όσο ισχύει το υπέρτατο δόγμα της κοινωνικής παραγωγής από τη μια και της ατομικής ιδιοποίησης από την άλλη!
Η ΕΕ μειώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα εκτοξευτεί από 0,6% του ΑΕΠ το 2019 σε περίπου 8,8% το 2020. Παράλληλα, η μάζα με τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη από 85,9% του ΑΕΠ το 2019 αυξάνεται σε 101,7% του ΑΕΠ το 2020. Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος από 180,5% το 2019 φτάνει σε 207,1% φέτος.
Η Έκθεση της Κομισιόν, για τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2020, διαπιστώνει ότι: «Η παραγωγή τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ δεν αναμένεται να ανακτήσει τα προ της πανδημίας επίπεδα εντός του 2022. Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη εντός του χρονικού ορίζοντα της Έκθεσης, χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διαφέρει σημαντικά ανά την ΕΕ και το ίδιο ισχύει για τις προοπτικές ανάκαμψης. Εξαρτάται από την εξάπλωση του ιού, την αυστηρότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που λαμβάνονται για την ανάσχεσή του, από την τομεακή σύνθεση των εθνικών οικονομιών και από την ένταση των εθνικών μέτρων πολιτικής». Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ για το 2020 αναμένεται σε 9%, για το 2021 και το 2022 προβλέπονται ρυθμοί μερικής ανάκαμψης 5% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ η επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα του 2019 παραπέμπεται στο 2023 και βλέπουμε...
Σαν συμπέρασμα
Γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι, ενώ τις σοβαρές επιπτώσεις του κορονοϊού καλούνται να τις επωμισθούν οι λαοί σε θύματα, έξοδα, απολύσεις, ανεργία, εγκλεισμό κλπ, οι κυβερνήσεις των κρατών εξαγγέλλουν συνεχώς μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με πακέτα φτηνής χρηματοδότησης, με επιδοτήσεις, με μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών κλπ, κλπ. Στο μεταξύ η ελληνική οικονομία έχει προσγειωθεί ανώμαλα, χάνοντας πλέον τις ρηξικέλευθες δηλώσεις για «έξοδο από την κρίση», για «τεράστιες επενδύσεις», για «δυναμική ανάπτυξη» κλπ, που έδιναν τον τόνο στην κυβερνητική προπαγάνδα. Τώρα, κάτω από την ανελέητη μνημονιακή πολιτική, το ανακυκλούμενο προσφυγικό/μεταναστευτικό, την τουρκική επιθετικότητα, την εκρηκτική Μεσόγειο και τέλος την επιδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπατά, περιμένοντας «ως μάνα εξ ουρανού» το περιπόθητο εμβόλιο. Από την πλευρά της και η ΕΕ επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της πανδημίας με την επίσπευση του εμβολίου με κάποια από τις πολυεθνικές φαρμάκων. Ωστόσο, πίσω από όλες αυτές τις ατελείωτες συνεδριάσεις, διασκέψεις, συσκέψεις, συναντήσεις κ.ο.κ. κρύβεται η αδήριτη αναγκαιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου από τη μία πλευρά να διασφαλίσουν τα όποια συμφέροντά τους μπροστά στην πανδημία -με τις ασύλληπτες οικονομικές παροχές στο μονοπωλιακό κεφάλαιο- και από την άλλη διαμέσου των αντεργατικών μέτρων να μεταβιβάσουν όλο το κόστος της οικονομικής επιβάρυνσης στις πλάτες των χειμαζόμενων λαών.