Γερμανική κατοχή της 1ης θέσης στο εμπόριο όπλων προς την Ελλάδα

Όχι από κάποια υποβόσκουσα προοδευτική αντίληψη, αλλά για λόγους ..οικονομίας, η θητεία στον ελληνικό στρατό έχει μειωθεί στο 9μηνο, καταργήθηκαν οι παρελάσεις των μηχανοκίνητων μονάδων [συνεχίζονται μόνον οι παρελάσεις των πεζοπόρων τμημάτων, καθότι τα πόδια, ως γνωστόν, δεν απαιτούν βενζίνη για να κινηθούν], ήδη έχει ελαττωθεί ο αριθμός των στρατοπέδων ανά την επικράτεια, ενώ τώρα συζητείται και το ενδεχόμενο περεταίρω μείωσής τους, της τάξης του 30%. Στα πλαίσια αυτά ακούστηκε και η πρόταση από τους κόλπους του υπουργείου Άμυνας να ..σταματήσουν οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο (!) και να μετατεθεί η «φύλαξή του» στους ΝΑΤΟϊκούς. Από το περίεργο αναδυόμενο μείγμα εθνικής υποτέλειας και σουρεαλισμού, η Ελλάδα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη χώρα που θα καταργήσει η ίδια τα σύνορά της για ..περιστολή των εξόδων.
Βέβαια, ο «εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών» όπως εύγλωττα έχει ονομαστεί η πολιτική και οικονομική αδυναμία μας στον σχετικό τομέα, δεν είναι ισοβαρής. Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες, περιέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τις αγορές όπλων στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα κατά την πενταετία 2005-2009, οι οποίες κάθε άλλο παρά «φτωχές» μπορούν να ονομαστούν, όσο και για τους καλοθελητές προμηθευτές μας. Σε κάθε περίπτωση, οι ευημερούντες αριθμοί διδάσκουν τα ακόλουθα:
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ευρωπαϊκού στερεώματος στην εισαγωγή συμβατικών όπλων, ενώ παγκοσμίως καταλαμβάνει την πέμπτη θέση (!). Ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. σίγουρα δεν επιθυμεί την πτώχευσή μας, καθότι κυριολεκτικά είμαστε ο σημαντικότερος εταίρος-πελάτης της.
► Την τελευταία 5ετία, η Ελλάδα έχει αγοράσει το 31% του συνόλου των όπλων της από τη Γερμανία, το 24% από τις ΗΠΑ και το 24% από τη Γαλλία. Αυτοί είναι οι κύριοι προμηθευτές μας. [Πιάνουν τόπο οι επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου σε Μέρκελ, Ομπάμα και Σαρκοζί!].
Η έκθεση του SIPRI προσθέτει ότι ήδη από το 1999 η Ελλάδα είναι σταθερά η μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.
Η Γερμανία κατακτά παγκοσμίως την τρίτη θέση στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων (μετά από ΗΠΑ και Ρωσία) εν πολλοίς χάρη στην Ελλάδα, η οποία είναι, μαζί με την Τουρκία, οι καλύτεροι πελάτες της.
Η Γαλλία κατακτά παγκοσμίως την τέταρτη θέση στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων εν πολλοίς χάρη στην Ελλάδα, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους παραγγελιοδότες της, μαζί με τους πετρελαιάδες (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) και την Ινδία.

Παρά τον καταφανή κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, το υπουργείο «Άμυνας» συνεχίζει ακάθεκτο τις παραγγελίες όπλων. Η εθνική μας διπλωματία αυτή τη στιγμή συνίσταται στις αγορές που πραγματοποιούμε από τις κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη. Στόχος μας είναι να ..μείνουν όλοι ικανοποιημένοι!
Πίσω από τα χαμόγελα του Σαρκοζί και τις υποσχέσεις του για βοήθεια, κρύβεται η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας [ορθότερα: η απόφαση της Γαλλίας] για την προμήθεια έξι νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό! Ο Γ. Παπανδρέου πήγε να τους παρακαλέσει να μας δανείσουν με ..6% και όχι 7%, κι εκείνοι του φόρτωσαν κι έναν μικρό στόλο!
Ακόμη χειρότερη βέβαια, είναι η κατάσταση με τους Γερμανούς. Τις ημέρες ακριβώς που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωναν για τη νέα, πρωτοφανή επιδρομή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, το αγέρωχο υπουργείο Άμυνας έπαιρνε τις ακόλουθες αποφάσεις [οι οποίες θα ήταν το δώρο του Γ. Παπανδρέου προς τη Μέρκελ]:
-Να παραλάβει το πολυθρύλητο υποβρύχιο «Παπανικολής». Ναι, είναι αυτό που «γέρνει». Εννοείται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη να διεκδικήσει τα αυτονόητα, ακόμη και στα πλαίσια μιας απλής συμφωνίας-συνδιαλλαγής αστικού τύπου.
-Να παραλάβει τρία ακόμη υποβρύχια «τύπου 214». Ναι, ίδια μάρκα με τον «Παπανικολή»! Τα είχαμε παραγγείλει εδώ και πολλά χρόνια (το πρώτο έπρεπε να μας είχε παραδοθεί το 2006), μετά σκεφτήκαμε ότι δεν είναι χρήσιμο να αγοράζουμε υποβρύχια που παρουσιάζουν κλίση από την κατασκευή τους, τώρα αναθεωρήσαμε. Συνεπώς, τώρα οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα υπόλοιπο της τάξεως των 460 εκ. €.. [«Τι στο καλό», σκέφτεται πολύ σωστά ο Βενιζέλος, «δεν είναι στατιστικά πιθανό όλα να γέρνουν!»]
-Και ασφαλώς, ενός κακού, μύρια έπονται. Πριν ξεπληρώσουμε τα πρώτα υποβρύχια, πριν εξετάσουμε μήπως οι παλιές μας παραγγελίες έχουν, π.χ., μόνιμα ανοιχτά τα παράθυρά τους, πριν καν παραλάβουμε τα προϊόντα αυτά που τα πληρώσαμε χρυσάφι, το υπουργείο Άμυνας έκρινε σοφό διπλωματικό ελιγμό να προχωρήσει στην παραγγελία δύο ακόμη υποβρυχίων (!), του ίδιου τύπου (!), αντί του ποσού των 2 δις € (!). Η υποτέλεια έχει και τα όριά της, όχι όμως για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη και ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος δεν μπορεί να αφήνει ασχολίαστες τις γερμανικές πωλήσεις όπλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» θαυμάζει το γεγονός ότι «η απειλούμενη με χρεοκοπία Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στην Ευρώπη και ανήκει στους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο», ενώ η «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» σχολιάζει ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος υπερηφάνειας» για τα πρωτεία της Γερμανίας στον τομέα εξαγωγής όπλων.
Βέβαια η Μέρκελ δεν αγχώνεται. Σε ό,τι αφορά στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε γενικά για τις πωλήσεις όπλων, απλά δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πολεμικού υλικού διοχετεύεται σε ΝΑΤΟϊκούς εταίρους» [το διατύπωσε με μεγάλη φυσικότητα, σαν να έλεγε ότι το ΝΑΤΟ είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή μετά τους πασιφιστές]. Τέλος πάντων, τα όπλα δεν καταλήγουν σε τρομοκράτες, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, σε Έλληνες.
Κατά τα άλλα, η Μέρκελ παρέμεινε γνήσια Γερμανίδα και πλήρως απαξιωτική προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, που έκανε τόσα πολλά ταξίδια μέσα σε τόσες λίγες μέρες· δεν μπήκε καν στον κόπο να χαρίσει στον Γ. Παπανδρέου ένα χαμόγελο, όπως έπραξε ο Σαρκοζί, ούτε έδειξε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι δεχόμαστε να αγοράζουμε υποβρύχια με εγγενές μπατάρισμα. Σιγά να μην έλεγε κι «ευχαριστώ». Ο ιμπεριαλισμός έχει και τα προσχήματά του, όχι όμως για τη γερμανική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης