Για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου

Κατηγορία: 
Θάνος Μικρούτσικος

Η μάχη για τη ζωή που έδινε τον τελευταίο καιρό ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν άνιση. Την έδωσε όμως μέχρι τέλους με παλικαριά, σεμνότητα και αξιοπρέπεια. Ο Θάνος Μικρούτσικος από το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης κατέκτησε επάξια τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών που μέσα από την μουσική και την τέχνη τους υπηρέτησαν τον πολιτισμό και την υπόθεση του λαού και της νεολαίας. Μπορεί το πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου να σίγησε, όμως οι γενιές που μεγάλωσαν μαζί του στην αντιδικτατορική πάλη και τα μετέπειτα χρόνια αλλά και οι επόμενες θα τραγουδούν στις συντροφιές και στις παρέες, στους δρόμους και τις διαδηλώσεις τα τραγούδια του.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με το πολύτιμο έργο του συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λαμπρές προσωπικότητες του μουσικού και καλλιτεχνικού στερεώματος που κατόρθωσε να φέρει την ποίηση του Ρίτσου, του Μπρεχτ, του Χικμέτ και του Μπίρμαν, του Καββαδία, του Μαγιακόφσκι, του Ελευθερίου και τόσων άλλων στο ύψος των ανθρώπων και του λαού μας. Κατόρθωσε να εμπνεύσει και να φουντώσει τη φλόγα στις καρδιές του λαού και της νέας γενιάς βάζοντας στα χείλια τους το “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό”. Εξύμνησε και ταυτόχρονα εξύψωσε τους κομμουνιστές ήρωες της Μακρονήσου, φροντίζοντας να μείνει για πάντα χαραγμένος και ανεξίτηλος ο αγώνας των Μακρονησιωτών να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη κόντρα στις λυσσασμένες προσπάθειες της ντόπιας αντίδρασης να παραχαράξει την ιστορία. Τίμησε με την αξέχαστη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη το αντάρτικο τραγούδι και τη λαμπρή και ένδοξη εποποιία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, τον ηρωικό αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας για Ειρήνη – Λευτεριά – Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Όλο το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, όπως άλλωστε και σχεδόν όλη του η δράση και στάση, αποτελούν μια πολύτιμη προσφορά στην υπηρεσία του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος. Όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν τα έργα που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος συνοδεύουν, μαζί με τα έργα του Μ. Θεοδωράκη, τις μεγάλες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις, ηχούν από την περίβολο του Πολυτεχνείου στις τιμητικές εκδηλώσεις ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Το κενό που αφήνει πίσω του ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο. Τιμούμε τον σπουδαίο καλλιτέχνη που υπηρέτησε με το έργο του την μεγάλη υπόθεση του λαού μας να ξημερώσουν καλύτερες μέρες κοινωνικής προκοπής και ανεξαρτησίας από ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Θάνο.

30 Δεκέμβρη 2019

Εκπαιδευτικός Όμιλος - Πορεια

Διαβάστε επίσης