Για τις φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ

Κατηγορία: 

Μετά από 3 χρόνια οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα μπαίνουν ξανά σε εκλογική τροχιά με τις εκλογές να έχουν οριστεί στις 18 Μαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην ΑΣΟΕΕ καλέστηκε «διαπαραταξιακό συμβούλιο» προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών –από ό,τι φαίνεται και η ημερομηνία– στο οποίο δεν καλεστήκαμε με την υποκριτική δικαιολογία ότι δεν είχαν τρόπο να μας ενημερώσουν, παρά το γεγονός πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί τις προηγούμενες μέρες για την πρόθεση της Φοιτητικής Πορείας να συμμετάσχει στις εκλογές.
Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια σημαντική δημοκρατική διαδικασία συγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό έχει μπει στο στόχαστρο των κυβερνητικών πολιτικών με την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις εξαγγελίες για εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Είναι απαράδεκτο να αμαυρώνονται οι εκλογές πριν καν πραγματοποιηθούν, με το να αποκλείονται και να μην ενημερώνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και το σύνολο των φοιτητών. Αυτές οι πρακτικές πάγια αξιοποιούνταν από τις συστημικές δυνάμεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ για να συντηρούν την κυριαρχία τους και την απραξία των φοιτητικών συλλόγων, αλλά είναι ακόμα πιο εκφυλιστικό για τη λειτουργία των συλλόγων όταν αυτές υιοθετούνται από παρατάξεις με αναφορά στην αριστερά και το φοιτητικό κίνημα όπως η Πανσπουδαστική και η ΕΑΑΚ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που κράτησαν οι δυνάμεις στο ζήτημα των εκλογών, οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ –για ακόμη μια χρονιά– θέλουν να εκφυλίσουν μια δημοκρατική διαδικασία του συλλόγου πραγματοποιώντας εκλογές εκτός του πανεπιστημίου, μάλιστα έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να στήσουν διασπαστική κάλπη σε περίπτωση που οι υπόλοιπες παρατάξεις δε «συμμορφωθούν» με τα τελεσίγραφα της ΠΑΣΠ. Σε παρόμοια κατεύθυνση η ΡΑΣ-ΕΑΑΚ & ΑΡΕΝΑ πρότειναν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές σε άλλο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, και όχι στο κτίριο που αποτελεί για τους φοιτητές τον φυσικό τους χώρο, ενώ ΠΚΣ και RESISTENCIA- ΕΑΑΚ, κόντρα στην ενιαία πανελλαδικά διεξαγωγή των εκλογών, πρότειναν οι εκλογές του Σ.Φ. ΑΣΟΕΕ να πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου.
Απέναντι στα διαπαραταξιακά κομπρεμί των κυρίαρχων δυνάμεων, εμείς προτάσσουμε την ανοιχτή προς τους φοιτητές και δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Ως Φοιτητική Πορεία θεωρούμε πως η μοναδική πρόταση που υπερασπίζεται το άσυλο και την πολιτική σημασία των εκλογών είναι αυτή της διεξαγωγής των εκλογών στο ίδιο κτίριο που χιλιάδες φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους καθημερινά, την ίδια μέρα που θα κάνουν εκλογές όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ελλάδας. Η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκλογών μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών σε αυτές.
Φοιτητική Πορεία , 5/5/2022

Διαβάστε επίσης