1) «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ.»
& «ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ»
Ο ιός είναι γνωστός από τον Δεκέμβρη, ενώ οι έκτακτες προσλήψεις ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες.
Προκηρύχθηκαν 2.000 προσλήψεις μόνο νοσηλευτικού προσωπικού όχι ιατρικού ενώ σύμφωνα με τον ΕΣΥ υπάρχουν 30.000 κενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας οι προσλήψεις είναι μηδαμινές.
557 ΜΕΘ στην χώρα έναντι 3.000 που έπρεπε να υπάρχουν σύμφωνα με ΕΣΥ. Η χώρα έρχεται τρίτη, αλλά από τέλος, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτοντας μόνο 6 κλίνες ανά 100.000 πολίτες!!
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά περί επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ, πάρα μόνο μια «συμφωνία» με άγνωστο το κόστος της για το δημόσια με κάποιες ιδιωτικές κλινικές. Ο ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγω σε προηγούμενη φάση (6 Φλεβάρη) για κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ για 80 ιδιωτικές ΜΕΘ.
Γίνονται πλέον ελάχιστοι έλεγχοι λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων (περί 200 την ημέρα), όπου ακόμα και περιπτώσεις ατόμων ευπαθών δεν εξετάζονται. Η μείωση της καταγραφής των νοσούντων δεν σημαίνει και μείωση της μετάδοσης. Η Γερμανία για να αντιληφθούμε το μέγεθος κάνει 20.000 ελέγχους την ημέρα!
Τριπλασιασμός τιμής βασικών ειδών (μάσκες και γάντια) και φαρμάκων. Άδωνις, κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, δεν βλέπει καμία αισχροκέρδεια εν προκειμένω και θεωρεί ότι αυτός απλώς είναι ο κανόνας της αγοράς. Και είναι.
2) «ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ»
50% μείωση δαπανών για υγεία από το 2010.
Η Ελλάδα δίνει 2/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου για ιατρική περίθαλψη.
Από το 2010 έκλεισαν 10 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Λοιμωδών από τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Η ΝΔ στήριξε και ψήφησε τα δύο από τα τρία μνημόνια που επιβλήθηκαν στην χώρα, με τα οποία έγιναν απανωτές και συνεχείς περικοπές, συγχωνεύσεις στην δημόσια υγεία και κλείσιμο νοσοκομείων, αφήνοντας πίσω το ανωτέρω ανεπαρκέστατο σύστημα.
Σταθερή και με ζήλο στήριξης της πολιτικής των περικοπών στην δημόσια υγεία και υπερασπιστές της ιδιωτικοποίησης.
Tο Eurogroup ενέκρινε 1% του ΑΕΠ του για μέτρα για την πανδημία και 10% του ΑΕΠ για ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ποιων επιχειρήσεων; Πρώτα και κύρια των μεγάλων μονοπωλίων φυσικά.
Την χρονική περίοδο 2011-2018 η Κομισιόν έχει ζητήσει 63 φορές από τα κράτη μέλη να μειωθούν οι δαπάνες στην υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Επί δέκα μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων λειτουργούσαν οι εκκλησίες με ανοχή της κυβέρνησης και ακόμη και σήμερα δεν έχουν κλείσει, παρά είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή.
Μεγάλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους συνέχιζαν να λειτουργούν παρά τον μεγάλο συνωστισμό στους χώρους εργασίας. (βλ. Teleperformance, Forthnet, Τράπεζες, κλπ.)
3) «Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ.»
Ο ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι εταιρίες προφασίζονται ελλείψεις μασκών για λόγους αισχροκέρδειας.
Ο ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει αύξηση του κόστους των μασκών της τάξης των 300%!!!
Το διαγνωστικό τεστ από ιδιωτικά θεραπευτήρια ανέρχεται από 120-300 ευρώ! Στα δημόσια εξετάζονται μόνο ελάχιστες απολύτως σοβαρές περιπτώσεις.
Πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και είναι χωρίς εισόδημα.
Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης-ψίχουλα των εργαζόμενων και των μικρών επιχειρήσεων της τάξης των 800 ευρώ για το δίμηνο!
Ο ΣΕΒ και ο ΓΣΕΒΕ ζήτησαν και η κυβέρνηση τους επικύρωσε το αίτημα τους για αποζημιώσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, αναστολή «ΕΡΓΑΝΗ» για να μην καταγράφονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (βλ. απολύσεις), κ.α.
Το μέτρο «άδειας ειδικού σκοπού» αφαιρούν για κάθε τέσσερεις μέρες άδεια μία μέρα από την άδεια του εργαζόμενου.
Είναι υπαρκτό και αυτονόητο το ζήτημα του να μεριμνήσει ο καθένας λαμβάνοντας μέτρα προστασίας του εαυτού του και των γύρω του και σε αυτά τα πλαίσια υπάρχει η ατομική ευθύνη. Άλλα άλλο είναι η δήθεν «ατομική ευθύνη» που ξεδιάντροπα επικαλείται η κυβέρνηση. Πρόκειται για μία κυβέρνηση που όχι απλά δεν έχει κάνει ότι μπορεί εξακολουθώντας μέχρι και τώρα να αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή, με ελλείψεις από τα κρεβάτια μέχρι τα τεστ κάνοντας ελάχιστα σε σύγκριση με άλλες χώρες, όχι απλά έχει αποτελέσει σφυρήλατη στην δημιουργία αυτής της άθλιας κατάστασης όλα τα προηγούμενα χρόνια που με πάθος υποστήριξε και εφάρμοσε και η ίδια αυτήν την πολιτική, αλλά έχει και την ξεδιαντροπιά να ρίχνει αλλού τις ευθύνες της, να κρύβεται πίσω από δήθεν ατομική ευθύνη κάποιον ορισμένων δήθεν ανεύθυνων, εξισώνοντας μια ολόκληρη κυβέρνηση μιας χώρας με τον Χ και Ψ που πήγαν βόλτα στο πάρκο.
Η πλήρης απομόνωση που μόλις μας επιβλήθηκε είναι το τελευταίο μέτρο, όχι αναπόφευκτα αλλά μόνο επειδή οι κυβερνόντες και διοικούντες αυτήν την χώρα όχι μόνο τώρα άλλα όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να παρακμάσει στον βωμό της ιδιωτικοποίησης και της τήρησης με δουλικότητα των επιταγών της ΕΕ. Αυτό ακριβώς το υπόβαθρο είναι που κάνει αυτό το μέτρο και βαθιά αντιδημοκρατικό.
Με 557 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με 200 τεστ ημερησίως, με 30.000 κενά σε προσωπικό, με απολογητική στάση έναντι της αισχροκέρδειας των ημερών κανένα δικαίωμα δεν έχει αυτή η κυβέρνηση να κουνάει στον λαό το δάχτυλο.