Μετά τη συζήτηση - παρωδία μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό. Η ειρωνεία η ίδια φαίνεται να χτύπησε την πόρτα του Τραμπ, αυτός ωστόσο ακόμη και σε αυτήν την περίσταση λειτούργησε με τη γνωστή αμετροέπεια ή “ανευθυνότητα”, πάντα σύμφωνα με τους αντιπάλους του. Ενώ αρχικά ακύρωσε διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, λίγες μέρες μετά εγκατέλειψε το νοσοκομείο με την προεδρική λιμουζίνα, για να έρθει σε επαφή με ψηφοφόρους του. Λίγες ακόμη μέρες μετά ο Τραμπ διαπιστώνεται πλέον αρνητικός στον ιό και είναι έτοιμος πάλι για “δράση”, με δημοσκόπηση του CNN όμως να δείχνει διεύρυνση της διαφοράς με τον Μπάιντεν.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί άλλοτε να δείχνουν διευρυμένη και άλλοτε εύθραυστη στα όρια του στατιστικού λάθους διαφορά, υπέρ πάντα του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Από ’κει και πέρα υπάρχουν διάφορα αξιοσημείωτα και σταθερά στοιχεία σε αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, περισσότεροι όσο ποτέ ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων θεωρούν ότι, αν νικήσει το αντίπαλο κόμμα από αυτό που υποστηρίζουν, θα πρόκειται λίγο πολύ για το τέλος των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αυξημένο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύει ότι το αντίπαλο κόμμα θα νικήσει στις εκλογές διαπράττοντας απάτη. Αυτήν την πεποίθηση ενισχύουν οι βολές του Τραμπ εναντίον των επιστολικών ψήφων, συνδέοντάς τες με εκλογική απάτη. Αυτές αναμένεται να κινηθούν σε ιστορικό υψηλό λόγω της πανδημίας. Ήδη μέσω της διαδικασίας της πρόωρης ψήφου, έχουν ψηφίσει 3,5 εκατομμύρια με επιστολική, αριθμός τεράστιος σε σχέση με τις 70 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο το 2016. Επίσης η συζήτηση περί εξωτερικής επέμβασης από άλλο κράτος, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, στην εκλογική διαδικασία, δυναμώνει την ανησυχία αυτή. Η συζήτηση αυτή ενισχύεται από κύκλους που στηρίζουν το Δημοκρατικό κόμμα, όπως η Microsoft, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι απέτρεψε κυβερνοεπίθεση που θα επηρέαζε τις εκλογές, ό,τι και αν σημαίνει αυτός ο έωλος ισχυρισμός. Οι κύκλοι αυτοί είχαν αποδώσει την επικράτηση του Τραμπ το 2016 σε εξωτερική επέμβαση. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικάνων ψηφοφόρων στη διαδικασία διαμορφώνει το επόμενο ανησυχητικό εύρημα, πάντα σύμφωνα με την Politico. Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της χρήσης βίας από τους μηχανισμούς του κόμματός του έναντι του αντιπάλου του, ειδικά αν αυτό ηττηθεί στις εκλογές… Στη χώρα που υπονομεύει και ανατρέπει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχει διαμορφωθεί κλίμα που θεωρεί τις εκλογές κάλπικες πριν αυτές γίνουν…
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η εξάρθρωση από το FBI του κυκλώματος ακροδεξιών που σχεδίαζαν την απαγωγή της Γκρέτσεν Γουίτμερ, κυβερνήτη της πολιτείας Μίσιγκαν και στελέχους των Δημοκρατικών. Από το FBI θεωρείται ότι ανάλογες ενέργειες ετοιμάζονταν και σε άλλες πολιτείες από συνεργάτες των συλληφθέντων, των οποίων η ομάδα είχε το όνομα Wolverine Watchmen (από το “κυνοειδής αδηφάγος” και το “φρουροί”). Η επιλογή του ονόματος εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαία και ότι αποτελεί επιρροή της ταινίας “Κόκκινη Αυγή”, ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών παραισθήσεων, όπου η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει τις ΗΠΑ, αλλά μια παρέα εφήβων καταφέρνει με κάποιο τρόπο να αποκρούσει την απειλή. Μάλλον κάπως έτσι φαντάζονταν τους εαυτούς τους οι συλληφθέντες. Στην προεκλογική περίοδο της ρατσιστικής δολοφονικής βίας των ακροδεξιών πολιτοφυλακών και της αστυνομίας και του λαϊκού αντιρατσιστικού κινήματος και των ταραχών, έχουν ενεργοποιηθεί ακραία στοιχεία που μέχρι πρότινος ήταν σε νάρκη. Η κυβερνήτης συνέδεσε το γεγονός με την άρνηση του Τραμπ να καταδικάσει τη βία των ακροδεξιών πολιτοφυλακών, θεωρώντας ότι οι τελευταίες ερμηνεύουν τη στάση του Τραμπ ως προτροπή για δράση. Από τη μεριά του ο Τραμπ είπε ότι η κυβερνήτης πρέπει να... αισθάνεται ευγνωμοσύνη που την έσωσε η διοίκησή του.
Για ποιο λόγο όμως έχει φτάσει σε τέτοια οξύτητα η κατάσταση; Σίγουρα ο εμπρηστικός δημόσιος λόγος, τόσο του Τραμπ όσο και των ΜΜΕ, καθώς και η βαθιά διαίρεση στη βάση, πρέπει να αντανακλά και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ μερίδων των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ. Πώς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, σε συνθήκες σταθερής αποδυνάμωσής του; Με ποιες προτεραιότητες και ποιες συμμαχίες; Τέτοια ερωτήματα είναι βέβαιο απασχολούν τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ -με πρωτόγνωρη ένταση- και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό τους διαχέεται μέσα από διάφορα κανάλια σε ολόκληρη την κοινωνία.
Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρα οξυμένο κλίμα, ο αμερικάνικος λαός οδηγείται σε εκλογές από τις οποίες δεν έχει να περιμένει τίποτα. Ίσως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι 92 εκατομμύρια που έχουν το δικαίωμα ψήφου, δεν το ασκούν. Πρόκειται για το 50 τοις εκατό των εν δυνάμει ψηφοφόρων. Η τεράστια αυτή αποχή ανησυχεί κυρίως τους Δημοκρατικούς, που θεωρούν ότι τους βλάπτει περισσότερο από τον Τραμπ. Το τελευταίο διάστημα ο μηχανισμός του κόμματος επιδίδεται σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των αδρανών και νέων ψηφοφόρων, με μοναδικό επιχείρημα να μην εκλεγεί ξανά ο Τραμπ και ότι η αποχή είναι των προνομιούχων, που έχουν την πολυτέλεια να αδιαφορούν για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε σχετικό διάγγελμα της Μισέλ Ομπάμα, συζύγου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό που δεν εξήγησε η πρώην πρώτη κυρία στο διάγγελμά της είναι τι μπορούν να περιμένουν οι Αμερικάνοι από τον Μπάιντεν και πώς 8 χρόνια ψεμάτων του Μπαράκ Ομπάμα οδήγησαν στο τέρας που λέγεται Τραμπ. Επίσης αυτό που δείχνει έρευνα πάλι της Politico είναι ότι η αποχή προέρχεται από τους πλέον φτωχούς ψηφοφόρους, που ζουν μεροδούλι - μεροφάι και έχουν συνειδητοποιήσει, ειδικά μετά την οκταετία Ομπάμα, ότι τίποτα δεν αλλάζει με τις εκλογές.
Άλλωστε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ενώπιον των πλουσιότερων ιδιοκτητών - χορηγών του στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2019 ότι “τίποτα δε θα αλλάξει δομικά” αν εκλεγεί, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι “κανενός το βιοτικό επίπεδο δεν πρόκειται να αλλάξει”. Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να πεισθούν οι φτωχοί να μην ψηφίσουν ή να ψηφίσουν Τραμπ από οργή και μόνο.
Το τελευταίο διάστημα οι μηχανισμοί των δύο κομμάτων ανταγωνίζονται σε αντιλαϊκά κηρύγματα και φθηνή δημαγωγία. Στη μονομαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης, γνωστής ως fracking, του εδάφους για άντληση πετρελαίου και αερίου. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στο προεκλογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται ιδιαίτερα καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά και έχει καταδικάσει πολλές πόλεις στις ΗΠΑ να μην έχουν νερό κατάλληλο για κατανάλωση. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ λένε κυνικά ότι δεν πρόκειται να απαγορεύσουν τη μέθοδο αυτή, η Καμάλα Χάρις στη μονομαχία έσπευσε να διαβεβαιώσει, μιας και υπάρχουν αμφιβολίες, ότι και ο Μπάιντεν θα επιτρέψει τη συνέχισή της. Έχει ενδιαφέρον ότι κατά τις προκριματικές για το χρίσμα η ίδια επιτέθηκε στον Μπάιντεν ακριβώς για αυτόν το λόγο!
Όσον αφορά την καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες υγείας, και οι δύο υποψήφιοι δεν παύουν να υπενθυμίζουν πόσο στέκονται απέναντι σε ένα τέτοιο “σοσιαλιστικό” ενδεχόμενο…
Ωστόσο τελευταία προέκυψε το ζήτημα ενός προγράμματος έκτακτης ενίσχυσης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συγκρούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τη μορφή που θα έπρεπε να έχει το πακέτο. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν ήθελε την ενεργοποίηση ενός πακέτου πριν τις εκλογές, προσπαθώντας να χρεώσει την ματαίωση τού σχεδίου στον αντίπαλο. Η πλευρά του Τραμπ πρότεινε την αποστολή επιταγών 1200 δολαρίων στους Αμερικάνους, με τη Νάνσι Πελόσι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να απορρίπτει την πρόταση ως πολύ λίγη. Ωστόσο σε συνέντευξή της ήταν πιο κυνική, αναφέροντας ότι δε μπορούσε να συμφωνήσει στην αποστολή επιταγών με την υπογραφή του Τραμπ προεκλογικά. Χυδαίες μεθοδεύσεις και από τους δύο πάνω στην ανάγκη των Αμερικανών, που κοντεύουν τους 55 εκατομμύρια άνεργους… Τελικά το μόνο που επετεύχθη ήταν η καθίζηση του χρηματιστηρίου μετά την ανακοίνωση του τερματισμού των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα… Πάντως η Πελόσι, συνεχίζει ανεξάρτητα τις προσπάθειες για πακέτο ενίσχυσης των αεροπορικών εταιρειών…
Σε αυτό το σάπιο σκηνικό σύγκρουσης Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, τραγική φιγούρα αποτελεί ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου βρέθηκε στο Ανν Άρμπορ του Μίσιγκαν, για να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν με δημόσια ομιλία, αυτόν που μέχρι χθες υποτίθεται ότι πολεμούσε. Είναι ζήτημα αν μαζεύτηκαν μερικές δεκάδες στην ομιλία του -όπου προσπαθούσε να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η ομιλία του διακόπηκε από μια οπαδό του Τραμπ που έθεσε τη σημαία της μπροστά από το πρόσωπο του Σάντερς, ο οποίος συνέχισε αμήχανα και αστεία το λόγο του. Ήταν μόλις λίγους μήνες πριν, τον Μάρτιο, όταν έστω στα λόγια είχε να προσφέρει κάτι στους απεγνωσμένους Αμερικάνους και εμφανιζόταν να μάχεται το μηχανισμό των Δημοκρατικών, όπου είχε επισκεφθεί το Ανν Άρμπορ διεκδικώντας το χρίσμα, με δεκάδες χιλιάδες να συρρέουν με ενθουσιασμό στην ομιλία του...