Με την απόφασή της η εταιρεία εξορύξεων υδρογονανθράκων Energean να προχωρήσει στη δεύτερη φάση έρευνας με γεώτρηση στα όρη Κουρέντων που θα φθάνει τα 3500m, συνέταξε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπου ομολογεί, μεταξύ πολλών άλλων, πως με τις εργασίες γεώτρησης θα παραχθούν 50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, 15 εκ. των οποίων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, ότι μπορεί να προκληθούν δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ότι θα υπάρξει ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα και αύξηση της ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και την ύπαρξη σεισμογενών ρηγμάτων στην περιοχή.
Για την αποκατάσταση δε του τοπίου… «Όσον αφορά στην μόνιμη εγκατάλειψη της ερευνητικής γεώτρησης οι εργασίες και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί περιορίζονται σε κοπή των σωληνώσεων και τσιμέντωση», ενώ «Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης των Μεγάλων Ατυχημάτων θα καθοριστούν, θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν κατά την πρόοδο του έργου» και «είναι ορθότερο και περισσότερο λειτουργικό οι δυνητικές επιπτώσεις να εξεταστούν σε μια μόνο φάση, αυτή της υλοποίησης του έργου». Ας σημειωθεί βέβαια πως στη μελέτη, τονίζεται μεν η σημασία του Φυσικού Αερίου, αλλά δεν αποκλείεται ρητά κάποια εκμετάλλευση και αργού πετρελαίου.
Από τα παραπάνω και άλλα πολλά γίνεται φανερό πως βιάζονται να αρπάξουν τα εναπομείναντα αποθέματα υδρογονανθράκων και λιγνιτικών υπολειμμάτων, βάζοντας πρόστιμα στη χώρα μας για τη χρήση τους, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές χώρες της Ε.Ε. μας τα παίρνουν και τα χρησιμοποιούν αυτοί οι ίδιοι και σε μας πουλάνε ανεμογεννήτριες (Α/Γ), φωτοβολταϊκά και άλλα “πράσσειν άλογα” ενεργειακά. Και βέβαια, το μόνο κριτήριο γι΄ αυτούς είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων και το κέρδος που θα αποφέρει η εξόρυξη και όχι απόλυτα οι επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ολόκληρης της Ηπείρου, ολόκληρης της Ελλάδας, αφού παίρνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, μολύνουν το περιβάλλον, το έδαφος, το υπέδαφος, τον ποταμό Καλαμά, τους παραποτάμους του και τη θαλάσσια περιοχή όπου εκβάλλει.
Ο δε αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προτιμά να μας πουλάει τους δικούς του σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες σε τριπλάσια και βάλε τιμή, απ’ αυτή που προμηθεύονταν η χώρα μας χρόνια πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Βέβαια να μην υποτιμήσουμε και την “θανατική” καταδίκη της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιφέρει σ’ ολόκληρη την Ήπειρο τυχόν εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και τις επιπτώσεις σε όλες τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και προσωπικές επιχειρήσεις αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Διότι θα είναι δυσφήμιση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις η προμήθεια πρώτης ύλης από την ευρύτερη περιοχή των εξορύξεων. Να μη ξεχνάμε όμως, πως κλείνοντας ή “φυτοζωώντας” επιχειρήσεις, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη, τόσο στον βιομηχανικό – βιοτεχνικό τομέα, όσο και στον αγροτικό. Και πάνω απ’ όλα, ας αναλογιστούμε τις συνέπειες στην υγεία, στην ίδια τη ζωή κατοίκων και επισκεπτών, ειδικά των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Όμως, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει τι θα απογίνει ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου αφού, πέρα από τη ρύπανση με τους υδρογονάνθρακες, μεθοδεύουν να μας πουλήσουν και να τοποθετήσουν χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών (Φ/Β) εγκαταστάσεων σε βοσκοτόπους, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασικές περιοχές. Γι’ αυτό εξάλλου προωθούν και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Επιπρόσθετα, επίκειται νέα επέλαση των αρπακτικών της «πράσινης ενέργειας» με δεκάδες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) σε όλα τα βουνά της Ηπείρου ακόμα πάνω και από τους ιστορικούς χώρους του Σουλίου και της Μουργκάνας, σε πολλαπλάσιες ποσότητες των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρης της Ηπείρου.
Μαζί λοιπόν με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στα όρη Κουρέντων, τα ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, τα αναρίθμητα υδροηλεκτρικά στα ποτάμια και στους χείμαρρους της Ηπείρου, τους προβληματικούς ΧΥΤΑ, τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στα παράλια Πέρδικας-Πάργας και με ένα «πρόγραμμα-μαμούθ» «αιολικών πάρκων», επελαύνουν οι πολυεθνικές της ενέργειας και τα ντόπια αρπακτικά στους κάμπους και στα παρθένα βουνά της Ηπείρου, τα οποία θα έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη ζωή και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Αλλά για το Υπουργείο φαίνεται ισχύει το λαϊκό:
«Αν είναι να τουρκέψεις να γένεις αγάς κι όχι σιοκόλι».
Όλα στο σφυρί χωρίς όρια! Όλα για το κέρδος και για τα αρπακτικά αυτού του είδους.
Απαιτείται λοιπόν Πλατύς Ενωτικός Αγώνας για να αποτρέψουμε
-Την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων
-Την εγκατάσταση Φ/Β σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε βοσκοτόπους και δασικές περιοχές
-Την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Α/Γ στα βουνά της Ηπείρου