Η απόσυρση του "παράλληλου προγράμματος" εξευτελίζει την κυβέρνηση - καταρρακώνει κάθε έννοια κυριαρχίας και αξιοπρέπειας

Μέσα σε λίγες ώρες απ’ τη στιγμή που κατατέθηκε στις επιτροπές της Βουλής το πολυδιαφημιζόμενο «παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών» της κυβέρνησης, αποσύρθηκε μετά από απαίτηση των ιμπεριαλιστών οι οποίοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν θα δοθεί η δόση του 1 δις ευρώ, με το πρόσχημα ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν ήταν κοστολογημένα. Όπως έχουμε τονίσει, το παραπάνω πρόγραμμα δεν είναι παρά μια κυβερνητική φούσκα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι και να θολώσει τα νερά τόσο για τα μέτρα που ψηφίστηκαν τη βδομάδα που πέρασε, όσο και περισσότερο γι' αυτά που έρχονται για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών.

Στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής η αντιπολίτευση αποχώρησε μετά από έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όχι στην ουσία του νομοσχεδίου, αλλά στο γεγονός ότι δεν ήταν κοστολογημένο, αποδεικνύοντας ότι ήταν σε ευθεία σύμπλευση με τους ιμπεριαλιστές  δανειστές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση αφού ήλπιζε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία αλλά και τους ψηφοφόρους του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που συνεχώς επιβάλλει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης, λίγες ώρες πριν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, δήλωνε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόζει το παράλληλο πρόγραμμα κατά 80% και το μνημόνιο κατά 20% τον επόμενο χρόνο, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωνε ότι η κυβέρνηση θα προωθούσε άμεσα τις «μικρές», όπως τις χαρακτήρισε, κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πλέον δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρόλαβαν όμως να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους και η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι θα το επαναφέρει μετά τις γιορτές. Όμως ό,τι και να δηλώνουν τώρα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, με τίποτε δεν μπορεί να συγκαλύψει την πρωτοφανή πολιτική υποτέλειας που εφαρμόζει και η οποία αναδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τη βαθειά εξάρτηση που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. στη χώρα μας.

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε πως στην ίδια τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα ξένα αφεντικά της, τον περασμένο Ιούλη, περιέχονται αυτολεξεί τα παρακάτω μοναδικά  για κυβέρνηση και Βουλή μιας χώρας: “Η κυβέρνηση οφείλει να συμβουλεύεται  και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλη τη νομοθεσία στους σχετικούς τομείς, με επαρκή χρόνο πριν από την επιβολή τους σε δημόσια  διαβούλευση”.

Η αποδοχή μιας τέτοιας φοβερής δήλωσης συμμόρφωσης και υποταγής, ότι η κυβέρνηση θα φέρνει  στη Βουλή για ψήφιση μόνο νόμους με τους οποίους θα είναι σύμφωνοι  οι “θεσμοί”, καταρρακώνει και εκμηδενίζει κάθε έννοια κυριαρχίας και κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και αποτελεί τον ορισμό της υποτέλειας και της ξενοκρατίας, αφού επίσημα διακηρύσσεται και θεσμοθετείται ότι η κυβέρνηση και η Βουλή θα νομοθετούν  και θα διοικούν  σύμφωνα με τις εντολές των αφεντικών της τρόικας, των ξένων  ιμπεριαλιστών. Και αυτό ακριβώς συνέβη με την απόσυρση του “παράλληλου προγράμματος”.

Διαβάστε επίσης