Η "Διεθνοποίηση" του Φεστιβάλ Αθηνών και η εγχώρια υποτέλεια

Κατηγορία: 

Βουίζει ο τόπος δυο μήνες τώρα από τη διαβόητη υπόθεση της ανάθεσης της διεύθυνσης του φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου στον Βέλγο μεταμοντέρνο εικαστικό, χορογράφο και ‘παραστατικό καλλιτέχνη’ Γιαν Φαμπρ και την παραίτησή του στη συνέχεια, ύστερα από το σάλο και τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Ο Φαμπρ παραιτήθηκε εν τέλει, διαμαρτυρόμενος για την εχθρότητα! των Ελλήνων καλλιτεχνών, τη διεύθυνση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει εκ των ενόντων, όπως όλα δείχνουν, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, και η όλη υπόθεση περνάει στην ιστορία ως ένα ακόμα χρονικό δουλικής εκχώρησης ζωτικού εδάφους – τι άλλο είναι άλλωστε η ντόπια πολιτιστική δημιουργία και οι (πάσχοντες, έστω) θεσμοί που τη στηρίζουν - στους Ευρωπαίους ‘εταίρους’.

Τα πράγματα έχουν σε αδρές γραμμές ως εξής:

Στις 30 Δεκεμβρίου, δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο η είδηση ότι ο άκρως προβεβλημένος Γιώργος Λούκος, καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2005 του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ‘παύτηκε’ από τον αρμόδιο υπουργό Α. Μπαλτά, με το  επιχείρημα του εντοπισμού ‘μαύρης τρύπας’ από το Γ.Λ.Κ. ύψους 2.7 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα διαβιβάστηκε, όπως δημοσιεύτηκε, στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ, και με το πέρας της εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.” Γ. Λούκος. Η δίωξη βρισκόταν τότε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, ουδέν δε νεότερον περί της έκβασής της έχει γίνει έκτοτε γνωστό.        

Ενώ λοιπόν αναμενόταν η έμπρακτη υλοποίηση της δημόσιας δέσμευσης του ΥΠΠΟΑ περί “εγγύησης, πολιτικά και διοικητικά, του κύρους του θεσμού, και διασφάλισης ότι η διοίκηση της ‘Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.’, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο”,  στις 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι η διεύθυνση του Φεστιβάλ ανατίθεται απευθείας – μετά την άρνηση του Θ. Τερζόπουλου - στον Βέλγο Γιαν Φαμπρ, ο οποίος διατηρεί στενή επαφή με το Μέγαρο Αθηνών και τους εκπροσώπους του από το 2000.

Κι ένα μικρό παιδί είναι σε θέση να οσμιστεί, τι συμφέροντα και δεσμεύσεις υπηρέτησε η επιλογή του συγκεκριμένου Βέλγου – με τη βούλα και τη δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού Τσίπρα. Γεγονός που υπογραμμίζει τη φαιδρότητα των δηλώσεων Φαμπρ για την απόφασή του ν’ αφιερώσει εξ ολοκλήρου το φετινό φεστιβάλ στον πολιτισμό της χώρας του, επειδή δεν είχε και καλά το χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις....

Διαβάστε επίσης