Η δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν

Κατηγορία: 
iran

Με μια εγκληματική επίθεση ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, τα ξημερώματα της Παρασκευής 3/1, δολοφόνησε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ένα σημαίνον στρατιωτικό και πολιτικό στέλεχος του Ιράν. Πρόκειται για τον Κασέμ Σουλεϊμανί υποστράτηγο των Ιρανικών δυνάμεων και επικεφαλής των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Kουντς». Η δολοφονία του αποφασίστηκε απ’ τον ίδιο τον Τραμπ.

Είχε προηγηθεί η κατάληψη μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από Ιρακινούς σιίτες διαδηλωτές, που ήταν αντίδραση στις πολύνεκρες επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, που ένα στοχοποιημένο από τις ΗΠΑ πρόσωπο δολοφονείται, μόνο που πριν παρόμοιου τύπου εγκλήματα οργανωμένα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τους συνεργάτες τους στην περιοχή, γίνονταν κατά κανόνα, “αθόρυβα”, αν και με πρόσχημα πάντα την “πρόληψη” τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Σουλεϊμανί, κορυφαίου παράγοντα του Ιρανικού καθεστώτος, έγινε με τυμπανοκρουσίες. Η εντολή για τη δολοφονία του -ισοδυναμώντας σχεδόν με κήρυξη πολέμου- όπως διεθνώς διατράνωσε προκλητικά ο Τραμπ, δόθηκε από τον ίδιο, σε μια προσχεδιασμένη επιχείρηση κλιμά­κωσης της φιλοπόλεμης τυχοδιωκτικής, επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Η ενέργεια αυτή που οδήγησε ακόμα και σε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό στις ίδιες τις ΗΠΑ, πυροδότησε κατακόρυφα την ένταση αποτελώντας μεγάλη απειλή για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τη στιγμή που το αντιαμερικανικό κλίμα δυναμώνει στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, οι Αμερικάνοι προσπαθούν με γκανγκστερικού τύπου επιθέσεις να διατηρήσουν την επιρροή τους στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα τη Ρωσία που ενισχύει διαρκώς την επιρροή της στην περιοχή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες του Ιράν προανάγγειλαν αν­τίποινα και “ορκίστηκαν” εκδίκηση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαού κηδεύοντας τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί ως εθνικό ήρωα, έκαναν οργισμένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (8 Ιανουαρίου) σημειώθηκε, πρά­γματι, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικών αεροπορικών βάσεων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε περιοχές του Ιράκ. Σύμφωνα με την ηγεσία του Ιράν “σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί”. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζ. Ζαρίφ, δήλωσε πως η πυραυλική αυτή επίθεση, αποτελεί πράξη “νόμιμης αυτοάμυνας”, και πως τα αντίποινα ήταν “αναλογικά” και “ολοκληρώθηκαν”. Ταυτόχρονα η ιρανική ηγεσία δι­α­μήνυσε πως τα αντίποινα θα επαναληφθούν και σε άλλες “100 αμερικανικές εγκαταστάσεις”, εάν τολμήσουν και προβούν οι Αμερικανοί και σε νέες επιθέσεις κατά του Ιράν! Σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, “το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή”.

Ο Τραμπ ωστόσο, με διάγγελμά του διέψευσε ότι υπήρξαν θάνατοι Αμερικανών στις δύο στρατιωτικές βάσεις που έγιναν στόχος της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης. Αν και οι προηγούμενες εξωφρενικές απειλές του Αμερικανού Προέδρου (που έφτασαν να κάνουν λόγο ακόμα και για στρατιωτικά πλήγματα στα ιστορικά Πολιτιστικά Μνημεία του Ιράν) δεν αποσύρθηκαν, και παρ’ ότι εξακολουθεί να κραδαίνει την απειλή πολέμου, το διάγγελμά του επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες για νέες πιο σκληρές πιέσεις και κυρώσεις στον Ιράν, βεβαιώνοντας πως “όσο είμαι Πρόεδρος το Ιράν δεν θα αποχτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ζητώντας πρακτικά να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική του όλες οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κάλεσε το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει πιο άμεσο και ενεργητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

✱✱✱

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Μαρκ Έσπερ, που είχε προειδοποιήσει για “προληπτική στρατιωτική δράση”, είχε επίσης ανακοινώσει την αποστολή 750 Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη, ενώ έκρινε πιθανή την αποστολή και άλλων 4000 “σε περίπτωση που χρειαστεί”, διαψεύδοντας στην πράξη παλιότερες δηλώσεις του Τραμπ περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή.

Αναμενόμενη σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο θεωρείται και η παραπέρα όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ λόγω της προωθούμενης ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και δράσης. Ο (σιίτης) Ιρακινός πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τη συμφωνία που έχουν με το Ιράκ, επειδή τυπικά ο ρόλος τους περιορίζεται “μόνο στην εκπαίδευση αντιτρομοκρατικών δυνάμεων”. Ήδη το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Γενικότερα στο Ιράκ ενισχύονται και εκδηλώνονται με σφοδρότητα οι αντι­αμερικανικές διαθέσεις των μαζών, αφού για άλλη μια φορά βλέπουν να γίνεται η χώρα τους πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή όλοι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ζήτησαν «αυτοσυγκράτηση» φοβούμενοι τα χειρότερα. Εξαίρεση αποτέλεσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, ο οποίος σε δηλώσεις του απ’ το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα μετά τη φιέστα της υπογραφής για τον αγωγό East Med, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ για την απόφασή του.

✱✱✱

Η εγκληματική ενέργεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, αφού έφερε την πιθανότητα σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν κοντά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων, απειλών και προβοκατόρικων ενεργειών από τις ΗΠΑ με σκοπό την δαιμονοποίηση του Ιράν και την στοχοποίησή του, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Διεθνή Συμφωνία για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα του 2015. Ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση των ΗΠΑ στη Συρία, την αποτυχία τους να ανατρέψουν τον Άσαντ, την ισχυροποίηση της παρουσίας και επιρροής της Ρωσίας σε Συρία, Ιράν αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον ενισχύει την αντιπαράθεση με το Ιράν κρατώντας σε υψηλό επίπεδο το μέτωπο εναντίον του.

Η κλιμακούμενη αύξηση των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού λαού, των εντάσεων, της κινητικότητας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και των απειλών, με κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης, και τώρα μια επιθετική στρατιωτική ενέργεια, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παραμένει οξυμμένος και πηγή νέων δεινών για τους λαούς μιας περιοχής που εδώ και δεκαετίες υποφέρει από διαδοχικούς πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με κάθε λογής προσχήματα. Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν σε μία νέα φάση σύγκρουσης ενάντια στο Ιράν, βάζοντας μπροστά κάθε μέσο.

Τα προσχήματα δεν λείπουν ούτε βεβαίως και οι προβοκάτσιες, ώστε να φορτιστεί το κλίμα κατάλληλα και να προετοιμαστεί το έδαφος. Ο Τραμπ μελετά ήδη επικαιροποιημένα σχέδια του Πενταγώνου για την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, πέραν των άλλων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή σε μόνιμη βάση.

✱✱✱

Το Ιράν πάντως δεν είναι ένας εύκολος στόχος για τις ΗΠΑ. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ αντικειμενικά είναι πολλές και πολυεπίπεδες, δεδομένου πως το Ιράν δεν είναι Ιράκ, επειδή μεταξύ άλλων διαθέτει τεράστιο και καλά εξοπλισμένο στρατό. Επιπλέον, διαφέρουν σήμερα οι γεωπολιτικές συνθήκες και ο συσχετισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξαιτίας και της αύξησης της στρατιωτικο-πολιτικής επιρροής Ρωσίας και Κίνας. Οι συνθήκες, δηλαδή, δεν είναι καθόλου όμοιες με εκείνες του 2003, όταν ξεκίνησαν στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους την ιμπεριαλιστική επέμβαση με πρόσχημα την ανατροπή του τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, με δικαιολογία ανύπαρκτα όπλα «μαζικής καταστροφής». Οι συσχετισμοί δυνάμεων, επίσης, διαφέρουν πολύ μετά και τον επίσης καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Δύσης και πλούσιων μοναρχιών του Περσικού Κόλπου στη Συρία, αλλά και μετά την έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011 στη Λιβύη.

Στην περίπτωση του Ιράν, επομένως, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν ξανά στο λαό του οι κυρώσεις των ΗΠΑ και την οικονομική τρομοκρατία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Στους παράγοντες που «ζυγίζονται» είναι και οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Ήδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, (Γαλλία- Γερμανία) εκφράζονται διαφωνίες για τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση η ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο εγκυμονεί κινδύνους ανεξέλεγκτης πορείας για τις ΗΠΑ, ενώ δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι θα βγουν ενισχυμένες έναντι των ανταγωνιστών τους. Τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ιράν – Ρωσίας – Κίνας που έγιναν πριν δύο περίπου βδομάδες στον κόλπο του Ομάν και τον Ινδικό ωκεανό έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και πρωτίστως προς τις ΗΠΑ.

✱✱✱

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που με τόση κυνικότητα διέπραξε. Καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πλήρη ευθυγράμμιση και υποταγή της στα πολεμοκάπηλα αμερικανονατοϊκά σχέ­δια.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον σχεδιασμό ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που βαθαίνει περισσότερο με τη συμφωνία για τις βάσεις και τις ενεργειακές συμφωνίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, η ενίσχυση της αναζήτησης περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την νοτιοανατολική Μεσό­γειο, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στους κινδύνους που διαγράφονται, αλλά καθιστά τη χώρα μαγνήτη μεγάλων κινδύνων μπροστά στις εξελίξεις.

Άμεσο και επιτακτικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανά­πτυξη και η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού αγώνα σαν απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, καθώς και απέναντι στον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης.

Διαβάστε επίσης