Ανώνυμη ήταν η συκοφαντική καταγγελία για την ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία έφτασε πριν από αρκετούς μήνες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και όχι μόνο δεν τέθηκε στο αρχείο, αλλά οδήγησε στον αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ την προηγούμενη Τετάρτη στα γραφεία του Σωματείου.
Το γεγονός κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου (05/11) τα μέλη του Δ.Σ. της συγκεκριμένης ΕΛΜΕ, η οποία έκανε λόγο για σοβαρές ευθύνες κυρίως της Εισαγγελίας Πειραιά, αλλά και της κυβέρνησης για την αναίτια στοχοποίηση των συνδικαλιστών καθηγητών μέσω της παρέμβασης ενός κρατικού μηχανισμού (ΣΔΟΕ) εποπτευόμενου από το υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και δεν φοβόμαστε. Ομως πρόκειται για μια πρωτοφανή, συκοφαντική επίθεση στα συνδικαλιστικά χρονικά που δεν θα μείνει αναπάντητη. Μας ζήτησαν μια σειρά στοιχείων σε μια προσπάθεια των αρχών να επέμβουν στην εσωτερική ζωή του σωματείου. Δεν διαχειριζόμαστε άλλο έσοδο πέρα από τις συνδρομές των μελών μας από το υστέρημά τους, που πάνε στο ταμείο αλληλοβοήθειας και σε δικαστικούς αντιπροσώπους. Στη δεύτερη έφοδο πήραν μέχρι και ένα παλιό τραπεζικό βιβλιάριο που ήταν σε δραχμές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου, Ηλίας Πατίδης.
«Είμαστε καθηγητές σε σχολείο, δεν είμαστε πολυεθνική. Κι όμως η Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ αντί να ελέγχουν τα μεγαθήρια του Πειραιά που φοροδιαφεύγουν, έρχονται στην ΕΛΜΕ Πειραιά, που έχει έσοδα 5 με 6 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο», σχολίασε.
Οπως πληροφόρησαν οι συνδικαλιστές, κατόπιν διαμαρτυρίας τους στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η απάντηση που έλαβαν ήταν: «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική εντολή».
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρωτοβάθμιο σωματείο δεν έχει υπαλλήλους, δεν έχει εμπορική δραστηριότητα, δεν μισθώνει κτίριο (τα γραφεία τους είναι στο 3ο ΓΕΛ Πειραιά) και δεν έχει καμία οικονομική συναλλαγή με το κράτος, ωστόσο κατασχέθηκε ο υπολογιστής τους.
«Πρόκειται όχι για «πρωτόγνωρες», αλλά για παλαιότερες δοκιμασμένες μεθόδους της Ασφάλειας σκοτεινών εποχών (ζητούν μέχρι και μητρώο μελών, πρακτικά συνεδριάσεων Δ.Σ. και Γ.Σ.) που επανέρχονται, αποτελώντας μια πρόβα για το μέλλον. Επιδιώκουν τον πολιτικό έλεγχο μέσα από τον οικονομικό έλεγχο», πρόσθεσε ο φιλόλογος Γιώργος Καββαδίας, εκπρόσωπος στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά της Ενότητας Αντίσταση Ανατροπή.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο γεγονός εντάσσεται σε μια περίοδο έντασης του αυταρχισμού, υπενθυμίζοντας την κουβέντα που άνοιξε εκ νέου για το πανεπιστημιακό άσυλο, τη δίκη των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και την πρόσφατη νομοθέτηση για την αλλαγή στην κήρυξη μιας απεργίας σε πρωτοβάθμια σωματεία.