Η επίσκεψη Ολάντ προωθεί τα αρπακτικά σχέδια του γαλλικού ιμπεριαλισμού στη χώρα

Ανακοίνωση της ΛΑ-ΑΑΣ

Όταν ακόμα και μεγάλα συγκροτήματα της ντόπιας άρχουσας τάξης και των αστικών ΜΜΕ βάζουν στο ρεπορτάζ της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου τον τίτλο «Ελλάς - Γαλλία - κηδεμονία» και γράφουν πως «έρχεται ο γάλλος κηδεμόνας», ως «επιτηρητής της εφαρμογής του μνημονίου», με «γεωπολιτικές στοχεύσεις» και με στόχο «μπίζνες με τρένα, λιμάνια και ενέργεια» δεν χρειάζεται τίποτα άλλο να προσθέσουμε για το ποια είναι η αποστολή του ταξιδιού του ηγέτη του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, η οποία, ας σημειωθεί, προετοιμάστηκε και από την επίσκεψη του ΣΕΒ στον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχάνων και εργοδοτών και στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, λίγες μέρες μετά τις εκλογές.
Ο Ολάντ έρχεται, πραγματικά, σαν κηδεμόνας για να «υπενθυμίσει» - και με ομιλία στη Βουλή - στην κυβέρνηση Τσίπρα «να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» του μνημονίου, να «δείξει υπευθυνότητα» και «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Η επίσκεψη του έχει, επίσης, στόχο να κλείσει οικονομικές συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση που θα διευρύνουν την θέση των γαλλικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά. Έχει στόχο να αποσπάσει γερό μερίδιο από την εκποίηση φιλέτων της δημόσιας περιουσίας, που δρομολογήθηκε με το τρίτο μνημόνιο, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στην ΔΕΗ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στον ΟΛΘ, στην έρευνα υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Εντάσσεται στην προσπάθεια του γαλλικού ιμπεριαλισμού να ενισχύσει την οικονομική και γεωπολιτική θέση του στον ανταγωνισμό του με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού μάλιστα βομβαρδίζει κι αυτός τη Συρία συμβάλλοντας κι αυτός στη δυστυχία και την προσφυγιά του λαού της, αλλά και στο ανέβασμα του πολεμικού θερμομέτρου στην περιοχή και στην αύξηση των κινδύνων για όλους τους λαούς της, μαζί και για το δικό μας λαό.
Απέναντι σ’ αυτήν την επιδίωξη του γαλλικού ιμπεριαλισμού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπεριφέρεται όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .Μιμείται την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου που, μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, έκανε με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Σαρκοζί συμφωνίες για αγορά γαλλικού εξοπλισμού για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ακολουθώντας, απαράλλακτα, τα βήματα των προκατόχων της, μετά τον Ολάντ και μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να δώσει πιο βαθιά συνέχεια στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, όπως μαρτυρεί και η παρουσία της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, με σκοπό την προπαρασκευή της επίσκεψης του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Τζ. Κέρι στην Αθήνα το Νοέμβριο.
Αυτή η πολιτική που έχει βάλει τη χώρα κάτω από την ιμπεριαλιστική κηδεμονία και σωρεύει στον ελληνικό λαό μνημόνια καταλήστευσης του είναι ανάγκη να καταγγελθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.
Είναι ανάγκη να την ανακόψουμε δυναμώνοντας το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Δένοντας τους μαζικούς αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων με την πάλη για την απαλλαγή από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού.

21.10.2015

Διαβάστε επίσης