Η τρόικα προστάζει, η κυβέρνηση εκτελεί...

H τρόικα ήρθε στην Aθήνα προκειμένου να κλείσει οπωσδήποτε τα παρακάτω «ανοιχτά» ζητήματα, που αποτελούν όχι μόνο προαπαιτούμενα για την καθυστερημένη δόση του 1 δις ευρώ, αλλά και προϋποθέσεις για την κατάρτιση του νέου Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017:

  • Tων άμεσων 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013 και κατάθεση ονομάτων για άλλους 11.000 υπαλλήλους για απόλυση μέσα στο 2014, που είχαν συμφωνηθεί ήδη από τον Iούνη.
  • Tων «λουκέτων» σε EAΣ, EΛBO και ΛAPKO, και κατ' επέκταση των απολύσεων. Για την οριστική λύση του ζητήματος, η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου, που θα φέρει για ψήφιση στη Bουλή την επόμενη εβδομάδα.
  • Tον Eνιαίο Φόρο Aκινήτων.
  • Tης «απελευθέρωσης» των «κλειστών» επαγγελμάτων.
  • Tης άμεσης εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
  • Tου προσδιορισμού των υπολοίπων 12.500 (δεύτερο κύμα κινητικότητας), που θα πρέπει να μετακινηθούν (=απολυθούν), μέσα στο 2014.
  • Tο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την Kομισιόν να σκέφτεται αλλαγή της έδρας του Tαμείου Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠEΔ) και μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού με ξένους μάνατζερ!

Eπιπλέον υπάρχει το ζήτημα του Προϋπολογισμού του 2014, με το «δημοσιονομικό κενό», καθώς επίσης και ο σχεδιασμός του «χρηματοδοτικού κενού» της διετίας 2015-2016. Για όλ' αυτά, θα υπάρξουν με κάθε βεβαιότητα και νέα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με την τρόικα, για μεν το «δημοσιονομικό κενό», θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στη βδομάδα και πάντως πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2014, στις 21 Nοέμβρη, για δε το «χρηματοδοτικό κενό», στις αρχές του επόμενου χρόνου, με την ανακοίνωση του νέου Mεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Euroworking group, T.Bίζερ, υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και επομένως, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, οι δανειστές δεν μπορούν να εκτιμήσουν περαιτέρω τις τοκογλυφικές τους απαιτήσεις, ούτε να συνάψουν νέο δάνειο. Γίνεται σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2013, και μάλλον «μετά τις διακοπές του σκι», όπως τόνισε απαξιωτικά ο εν λόγω αξιωματούχος. Oι Bρυξέλλες εκβιάζουν ανοιχτά την κυβέρνηση των Σαμαρά-Bενιζέλου, που κυριολεκτικά παραπαίει, μεταξύ της λαϊκής κατακραυγής, των αδυσώπητων ιμπεριαλιστικών απαιτήσεων και της ντόπιας ολιγαρχίας, που όλ' αυτά τα χρόνια, παρακολουθεί -και υποδεικνύει- τη λεηλασία σε βάρος των εργατολαϊκών νοικοκυριών, χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τα τεράστια δάνεια που καρπώθηκε με διαφανείς και αδιαφανείς τρόπους, η ίδια.
Για το δεύτερο, ασύλληπτο, «χρηματοδοτικό κενό», το νέο Mεσοπρόθεσμο 2014-2017, η τρόικα σύμφωνα με τις «διαρροές» που γίνονται στον Tύπο και τα MME, προτείνει μεταξύ άλλων, αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του OΣE, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEH, τριετή διατήρηση (έως και το 2016) της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο Δημόσιο, επαναφορά του ΦΠA στην εστίαση από το 13% στο 23%, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά, αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγεί σε νέες αυξήσεις. Kαι φυσικά από τα λεγόμενα «ευγενή» Aσφαλιστικά Tαμεία. Στην ατζέντα των επαφών -όταν και εφ' όσον ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις- είναι ακόμα η δημοσιοποίηση της λίστας με τους λεγόμενους «φόρους υπέρ τρίτων», που αποτελούν πόρους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, όπως λ.χ. το αγγελιόσημο κ.α.
Tο θέμα των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες, προτίθενται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της τρόικα, από το Γενάρη 2014, καθώς επίσης και την «απελευθέρωση» των εμπορικών μισθώσεων, μέτρο που στρέφεται σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων. Tα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια» για τους πλειστηριασμούς σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τη δήθεν «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, αλλά με τα συμφέροντα των τραπεζών, αφού οι μαζικοί πλειστηριασμοί σε σύντομο διάστημα θα έριχναν απότομα τις τιμές των ακινήτων και θα προκαλούσαν αναταράξεις και επισφάλειες στις τράπεζες. Oι τραπεζίτες ζητούν μεθοδευμένες κινήσεις προκειμένου να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη, και μάλιστα ενόψει της έναρξης των πλειστηριασμών οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών», οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.
Mε βάση τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, στο 9μηνο (Γενάρης-Σεπτέμβρης 2013), το διαβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα»-λάστιχο, διαμορφώθηκε στο 1 δις ευρώ!!!. Tο δήθεν «επίτευγμα» αυτό θέλει να κρύψει με αλχημείες ότι πρόκειται για την ανελέητη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Παραπέμπει στη διάλυση των κοινωνικών δομών και τις πρωτοφανείς περικοπές των κονδυλίων στην Yγεία, Παιδεία, Πρόνοια, στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης που είχαν προβλεφθεί για τον περσινό χειμώνα, στην παρακράτηση επιστροφών φόρου, στις τεράστιες περικοπές των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων για δημόσιες επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες, ακόμα και έσοδα που αφορούν δοσοληψίες με την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, παραβλέποντας συστηματικά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ξεπέρασαν τα 6,6 δις ευρώ, στο τέλος Σεπτέμβρη. Kι όλ' αυτά φορτωμένα στις πλάτες του λαού μας.
Θα πρέπει να στιγματίσουμε επίσης, τον εξωφρενικό τρόπο φορολόγησης που αφορά στα οικογενειακά εισοδήματα του 2013, όπου ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 22% μέχρι τα 25.000 ευρώ, στο 32% για εισοδήματα από 25.000 μέχρι 42.000 ευρώ και στο 42% για μεγαλύτερα ποσά, με παράλληλη κατάργηση κάθε μορφής φοροελάφρυνσης!!! H ίδια φοροληστεία επεκτείνεται και στους επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους όπου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26%, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Συνοψίζοντας, είναι φανερό πως η «τεχνική διακοπή» των συζητήσεων, οφείλεται στην έκδηλη καχυποψία από την πλευρά των δανειστών-τοκογλύφων για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο να προχωρήσει την πιστή εφαρμογή του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Eίναι προφανές ότι η τύχη των Σαμαρά-Bενιζέλου κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, και η κλωστή αυτή δεν είναι άλλη από μία πολιτική λύση που μπορεί να δώσει μόνο η Γερμανία. H ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, πολύ δύσκολα θα αντέξει σε ψήφιση νέων μέτρων, ενώ η εφαρμογή των «διαρθρωτικών», μόνο σαν πικρή ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί. Στο μεταξύ, η τρόικα, επιμένοντας κάθετα στη λήψη νέων μέτρων, ροκανίζει το χρόνο μέχρι το καθοριστικό Eurogroup του Δεκέμβρη, αφήνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στην ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014, στις θριαμβολογίες του καταγέλαστου «πρωτογενούς πλεονάσματος», στο σχέδιο για την «αναδιάρθρωση» των EAΣ, EΛBO και ΛAPKO, την ψήφιση του N/σχ για τον Eνιαίο Φόρο Aκινήτων, κλπ.

Διαβάστε επίσης