Θεσσαλονίκη: Ανταπόκριση από τις εκδηλώσεις τιμής της εξέγερσης

Κατηγορία: 

Την Τρίτη, 15/11, η Πορεία οργάνωσε στην Πυξίδα, συζήτηση μπροστά στα 49 χρόνια της εξέγερσης, για τα διδάγματα που έχει να δώσει στους αγώνες του σήμερα. Η εισηγητική τοποθέτηση έγινε από το σ. Γιώργο Ράπτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973, στη στάση των διαφόρων κομμάτων κατά τη διάρκεια της Χούντας και τις ημέρες της εξέγερσης, καθώς και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που αναφέρονταν στην Αριστερά. Τόνισε τον πρωτοπόρο ρόλο που έπαιξαν οι Μαρξιστές-Λενινιστές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση και στα διδάγματα που μας προσφέρει η εξέγερση μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, επικεντρώθηκε στα τωρινά προβλήματα, κυρίως στο ρόλο των ιμπεριαλιστών στη χώρα, οι οποίοι κυριαρχούν μέχρι σήμερα, καθώς και στην ανάγκη της αγωνιστικής απάντησης των προβλημάτων.

Την Πέμπτη 17/11, στα πλαίσια του εορτασμού της εξέγερσης, το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία έστησαν χώρο στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Τα τραπεζάκια τους ήταν πλούσια, καθώς υπήρχαν οι εκδόσεις των Κόμματος, το περιοδικό της Πορείας, τα διάφορα υλικά του Κόμματος και των Μορφωτικών Εκδόσεων, αλλά ακόμα και περιοδικά που εξέδιδαν στην Ελλάδα και στις πρώην Ανατολικές χώρες την περίοδο της Χούντας, οι Μαρξιστές-Λενινιστές.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι καθορισμένες διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ φεύγοντας νωρίτερα, πραγματοποίησαν τη δική τους, ξεχωριστή διαδήλωση στην πόλη, διασπώντας, όπως πάντα τις λαΪκές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδήλωση Φοιτητικών Συλλόγων, μαζικών φορέων, οργανώσεων, με μεγάλη μαζικότητα, η οποία περνώντας από το αμερικανικό προξενείο ,κατήγγειλε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και κατέληξε στην Καμάρα. Το Μ-Λ ΚΚΕ με το πανό του βρέθηκε στη διαδήλωση και με τα υλικά του και τα συνθήματα του, έθεσε το στίγμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της καταγγελίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, της αγωνιστικής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική.

Για ακόμα μία χρονιά, οι δυνάμεις καταστολής βρήκαν πάτημα στην προβοκατόρικη δραστηριότητα και τις μολότωφ του αναρχικού χώρου. Μετά το τέλος των διαδηλώσεων, στο Πολυτεχνείο πετάχτηκαν μολότωφ από τον αναρχικό χώρο και αντίστοιχα οι δυνάμεις καταστολής έπνιξαν την περιοχή στα χημικά, η αύρα έριξε νερό, ενώ πραγματοποίησαν προσαγωγές και συλλήψεις, καταπατώντας για ακόμα μία φορά το πανεπιστημιακό άσυλο.

Διαβάστε επίσης