Κίνα: Διώξεις μαοϊκών φοιτητών – Πραξικόπημα στη Μαρξιστική Εταιρία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου

Κατηγορία: 

Με μια παρέμβαση α λα “6η Ολομέλεια”, οι αρχές του πανεπιστημίου του Πεκίνου στις 27 Δεκέμβρη έγραψαν 32 νέα μέλη στη Μαρξιστική Εταιρία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, μια φοιτητική οργάνωσης μελέτης του μαρξισμού, τα οποία και διόρισαν στην ηγεσία, ενώ, παράλληλα, καθαίρεσαν τον ως τότε επικεφαλής φοιτητή της.

Επίθεση του προσωπικού ασφαλείας του πανεπιστημίου του Πεκίνου στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μαρξιστική Εταιρία στις 28/12/2018

Η Μαρξιστική Εταιρία έχει ένα “βεβαρημένο” παρελθόν λόγω υποστήριξης από μέλη της των εργαζομένων της εταιρίας Jasic στο Σενζέν στον αγώνα τους για ίδρυση σωματείου. Κι ενώ, λίγους μήνες πριν, η Μαρξιστική Εταιρία είχε χάσει την υπογραφή ενός καθηγητή, που είναι απαραίτητη για τη νόμιμη καταγραφή της στο πανεπιστήμιο, τώρα, η διοίκηση του πανεπιστημίου, βλέποντας ότι η συλλογικότητα αυτή είναι καλά ριζωμένη στους φοιτητές, άφησε το χαρτί της απαγόρευσής της και προχώρησε στην “ανανέωσή” της.

Οι αρχές, μάλιστα, είχαν συλλάβει την προηγούμενη ημέρα, τον συγκεκριμένο φοιτητή, ενώ αυτός πήγαινε σε μια συγκέντρωση για την 125ή επέτειο από τη γέννηση του Μαο Τσε Τουνγκ, και για τη διοργάνωση της οποίας είχε απειληθεί από ένα σύμβουλο της σχολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΜΜΕ της Κίνας αγνόησαν παντελώς την επέτειο αυτή, όχι, φυσικά, στα πλαίσια μιας θεμιτής καταπολέμησης της προσωπολατρίας.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες, όχι μόνο ξεγύμνωσαν (βλ.βίντεο με μαρτυρίες) και έκλεισαν στους χώρους του πανεπιστημίου για 18 ώρες τους φοιτητές που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα (βλ.βίντεο), αλλά και για το ότι ήδη διοργάνωσαν την πρώτη τους βραδιά συλλογικής ανάγνωσης και δημοσίευσαν ένα άρθρο το οποίο ξεκινά με την ακόλουθη “ρήση” ενός καθηγητή: “Προτού να μελετάμε το μαρξισμό, πρέπει πρώτα να υποστηρίζουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα (Κίνας). Το να είναι κανείς ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα (Κίνας) σημαίνει ότι είναι ενάντια στο Μαρξισμό”.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει και μια αναφορά στην προβολή αυτών των διώξεων από τα δυτικά “φιλελεύθερα” ΜΜΕ. Προβολή υπάρχει μόνο λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού των δυτικών μονοπωλίων με την Κίνα. Αυτή όμως η προβολή, επουδενί δεν θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε φειδωλοί στην υποστήριξη φοιτητών που διώκονται για την υποστήριξή τους σε εργαζόμενους και για την προσήλωσή τους στην επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου. Σε καμία περίπτωση η αντίθεση ιμπεριαλισμός-λαοί δεν θα επηρεαζόταν αρνητικά για τους λαούς από την ύπαρξη ενός ισχυρού κομμουνιστικού κινήματος στην Κίνα. Και φυσικά, με τη βελτίωση των όρων εργασίας στην Κίνα, μόνο θετικά θα επηρεαζόταν η αντίθεση εργασία-κεφάλαιο σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρακάτω παρατίθεται το κάλεσμα για συνυπογραφή της παρακάτω επιστολής διαμαρτυρίας ενάντια στη βίαιη “αναδιοργάνωση” της Μαρξιστικής Εταιρίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου που κυκλοφόρησε στις 30 Δεκέμβρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (από όπου και οι πληροφορίες).

***

Επιστολή διαμαρτυρίας ενάντια στη βίαιη “αναδιοργάνωση” της Μαρξιστικής Εταιρίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου

Το απόγευμα της 27ης Δεκέμβρη 2018, εμφανίστηκε στο εσωτερικό ηλεκτρονικό φόρουμ (BSS) του Πανεπιστημίου του Πεκίνου μια ανακοίνωση αναφορικά με μια “Αναδιοργάνωση της Μαρξιστικής Εταιρίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου”, μιας φοιτητικής οργάνωσης του πανεπιστημίου του Πεκίνου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε, χωρίς να ζητήσει οποιαδήποτε προηγούμενη υποστήριξη ή συζήτηση με τα υπάρχοντα μέλη, ορίσει 32 νέα μέλη στην Εταιρία. Αυτή η “ανακοίνωση” είναι αστεία και πέρα για πέρα εξοργιστική.

Χωρίς να ενημερώσουν τους φοιτητές-μέλη της Μαρξιστικής Εταιρίας, το Μαρξιστικό Κολέγιο και το Κέντρο Προσανατολισμού Φοιτητικής Δραστηριότητας, μαζί με τα 32 διοριζόμενα μέλη, από κοινού ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως την υποβολή αίτησης, τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικής συνεδρίασης, το διορισμό ηγεσίας και την ολοκλήρωση μιας υποχρεωτικής συνέντευξης, όλα αυτά σε μόλις μία μέρα. Προφανώς, η ανασυγκρότηση δεν θα μπορούσε να είχε λάβει χώρα χωρίς τη βοήθεια των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες, κάνοντας μόνο αυτό, στην πράξη κατέλαβαν τη Μαρξιστική Εταιρία.

Η επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου είναι αλαζονική και όχι απολογητική σε τόνο, αγνοεί τη θέληση και παραβιάζει τα δικαιώματα των εν ενεργεία μελών της Μαρξιστικής Εταιρίας.

Έχουμε κάποια ερωτήματα να διατυπώσουμε.

Πρώτον, γιατί κανένα εν ενεργεία μέλος της Μαρξιστικής Εταιρίας δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση ανασυγκρότησής της; Γιατί ωμά καταπατήθηκε αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα των μελών της φοιτητικής οργάνωσης;

Δεύτερον, τα 32 διορισμένα μέλη ποτέ δεν είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε δραστηριότητες της Μαρξιστικής Εταιρίας. Γιατί έγιναν μέλη της οργάνωσης και, μάλιστα, κατέλαβαν ηγετικές θέσεις σε αυτή;

Υποστηρικτές των εργατών της εταιρίας Jasic στο Σενζέν

Σύμφωνα με συμφοιτητές, πολλά από τα νέα μέλη είναι “αξιωματούχοι” φοιτητές διορισμένοι από τη σχολή. Αυτό που είναι ιδιαίτερα γελοίο για την ανακοίνωση είναι ότι ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της Εταιρίας είναι ένα άτομο το οποίο συχνά επιτιθόταν στους φοιτητές της Μαρξιστικής Εταιρίας και τα μαθήματα αυτομόρφωσής τους, υλοποιώντας πιστά τη θέληση των γραφειοκρατών του πανεπιστημίου. Αυτά τα άτομα έχουν γίνει γνωστά να παρακολουθούν μυστικά και να δίνουν αναφορά για τις δραστηριότητες της Μαρξιστικής Εταιρίας σε διάφορες περιπτώσεις. Αν αυτά είναι σε θέση να εντάσσονται στη Μαρξιστική Εταιρία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και να καταλαμβάνουν τα ηγετικά πόστα, τότε αυτή δεν είναι εταιρία μαρξισμού, αλλά απλώς άλλη μια εταιρία γλυφτών.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “ο σημερινός πρόεδρος διώκεται από τη διεύθυνση δημόσιας ασφάλειας και δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να θητεύει ως επικεφαλής της ένωσης”. Αυτό φαίνεται πως είναι άμεσα αντίποινα των γραφειοκρατών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Ο σημερινός πρόεδρος, Κιού Ζαν Κι, επανειλημμένα έχει παρενοχληθεί από τις αρχές του πανεπιστημίου, λόγω της ανάμειξής του στη βοήθεια των εργαζόμενων του πανεπιστημίου. Πρόσφατα ηγήθηκε φοιτητών που κατήγγειλαν την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιθύνοντες της σχολής και, ως αποτέλεσμα, συγκεκριμένοι γραφειοκράτες αγανάκτησαν μαζί του και κατήγγειλαν δήθεν “προκλητική απρεπή συμπεριφορά” για να συλληφθεί. Μετά την απελευθέρωσή του, αναδιοργανώθηκε η Μαρξιστική Εταιρία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Τι σύμπτωση, πράγματι!

Φαίνεται ότι οι γραφειοκράτες του πανεπιστημίου, σε μια μανούβρα που φέρει τον τίτλο της αναδιοργάνωσης, επιθυμούν να ιδρύσουν μια φοιτητική οργάνωση που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η θέληση των μελών της Μαρξιστικής Εταιρίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου έχει αγνοηθεί πλήρως και βασικές δημοκρατικές αρχές έχουν παραβιαστεί. Συνεπώς, αυτή η αναδιοργάνωση δεν έχει καμία νομιμοποίηση!

Πιστεύουμε ότι αυτή η ανόητη κίνηση της διοίκησης του πανεπιστημίου μπορεί να αφήσει μόνο ένα ντροπιαστικό στίγμα στην ιστορία όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, των σημερινών και των μελλοντικών.

Κανένα από τα πρώην και τα νυν μέλη της Μαρξιστικής Εταιρίας και οι ενθουσιώδεις υποστηρικτές τους δεν μπορεί να αποδέχεται να μην εκπροσωπείται, να σιωπά και να τίθεται εκτός νόμου χωρίς κάποιον προφανή λόγο που να βασίζεται στη νομιμότητα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αναδιοργάνωση αυτή, όπως την προώθησε η γραφειοκρατία. Θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση της μορφής και των αξιών της Μαρξιστικής Εταιρίας!

Φίλες και φίλοι, ο χειμώνας φεύγει και προετοιμαζόμαστε να αγκαλιάσουμε την άνοιξη. Θα πολεμήσουμε ενάντια στην καταπίεση, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει. Συμφοιτήτριες, συμφοιτητές, υποστηρίξτε μας και κάντε τη φωνή σας να ακουστεί!

Αλληλεγγύη!

Συγκέντρωση υπογραφών στο e-mail:Zhanxuan.qiu@gmail.com

Πηγή: Παρά πόδα

Διαβάστε επίσης