Καπελώματα, κοκορομαχίες και στο βάθος ...κίνημα! (με αφορμή την κινητοποίηση στις 22/3 στο υπ. Παιδείας)

Κατηγορία: 

Η εκπαιδευτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/3 στο υπουργείο Παιδείας γέμισε μάλλον απογοήτευση την πλειοψηφία των μαθητών και των φοιτητών που συμμετείχαν, όχι τόσο εξαιτίας της σχετικά μικρής προσέλευσης κόσμου (που συνδέεται αναμφίβολα και με την επιλογή του χώρου του υπουργείου στο Μαρούσι), όσο κυρίως εξαιτίας των όσων συνέβησαν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν -τρομάρα τους!- να μιλούν στο όνομα του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος.

Τα «συντονιστικά»-καπέλα της ΚΝΕ…

Με τη συνήθη πρακτική της στα σχολεία, η ΚΝΕ για μια ακόμη φορά κρύφτηκε πίσω από την επονομαζόμενη «Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας». Η τελευταία αποτελεί ένα κανονικότατο καπέλο των μαθητών και των αγώνων τους, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ένα όργανο που έχει φτιαχτεί μακριά και πέρα από τους μαθητές, που «εκπροσωπεί» το μαθητικό κίνημα όχι στη βάση των αποφάσεων των 5μελών και 15μελών συμβουλίων ή των γενικών συνελεύσεων των μαθητών, αλλά στη βάση της γραμμής της ΚΝΕ. Στην κινητοποίηση της Τετάρτης, η «Συντονιστική Επιτροπή» κανόνισε από κοινού με στελέχη του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση και με συνδικαλιστές της ΠΚΣ στις σχολές ποιοι θα παρευρίσκονταν στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπ. Παιδείας και ποιοι όχι. Το πόσο ανοιχτά είναι τα παραπάνω συντονιστικά και πόσο προωθεί την ενότητα με το φοιτητικό κίνημα η ΚΝΕ στους μαθητές, φάνηκε όταν κάλεσαν φοιτητές και μέλη της Πορείας να αποχωρήσουν από την αίθουσα της συνάντησης με τον εκπρόσωπο του υπουργείου «επειδή δεν ήταν πρόεδροι 15μελών»! Τέτοια συντονιστικά έχει χορτάσει το μαθητικό κίνημα! Τέτοια συντονιστικά εκπροσωπούν μόνο αυτούς που τα φτιάχνουν και καμία σχέση δεν έχουν με τον πραγματικό δημοκρατικό συντονισμό των μαθητικών αγώνων. Αυτό απέδειξαν περίτρανα και τα γεγονότα στις 22/3.

ΕΑΑΚ: Οι Ζορό του κινήματος

Η ΕΑΑΚ, στήνοντας και αυτή με τη σειρά της -όπου μπορεί- τα δικά της μαθητικά «συντονιστικά», υποτίθεται «από τα κάτω», αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Τόσο «από τα κάτω» στήνονται (και) αυτά τα συντονιστικά, που οι «μαθητές» που εκπροσωπούσαν το επονομαζόμενο «συντονιστικό» ήταν φοιτητές, μέλη και στελέχη της ΕΑΑΚ! Η κύρια ευθύνη βέβαια της ΕΑΑΚ στην κινητοποίηση της Τετάρτης έγκειται στο γεγονός ότι αρνούμενοι να στείλουν αντιπροσώπους φοιτητικών συλλόγων στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, προτίμησαν να μπουκάρουν στο υπουργείο για να δείξουν τη «μαχητικότητά» τους στους υπαλλήλους του υπ. Παιδείας! Και είναι βέβαια τέτοια η πολιτική τους τύφλωση, που από τη μία αρνήθηκαν να στείλουν αντιπροσώπους τους στο υπουργείο και από την άλλη θέλουν να μπαίνουν όλοι, καλλιεργώντας ακριβώς την αυταπάτη που θέλουν να καταπολεμήσουν, ότι δηλαδή οι μαθητικοί και φοιτητικοί αγώνες κρίνονται στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και στις συναντήσεις με τους υπουργούς, απλά αν είμαστε πολλοί το υπουργείο «πιέζεται» περισσότερο! Οι αναρχοαυτόνομες αντιλήψεις που διέπουν τον χώρο αυτό σχετικά με την αντιπροσώπευση, πέρα από το ότι τους οδηγεί στην κραυγαλέα αντίφαση να καταγγέλλουν ως γραφειοκρατικά τα Διοικητικά Συμβούλια στα οποία ωστόσο διατηρούν τις έδρες τους, τους οδηγεί επίσης και στην καινοφανή αντίληψη ότι μπορούν σε συναντήσεις με υπουργούς να πηγαίνουν 500 και 1000 άτομα, λες και σκοπός των κινητοποιήσεων και των αγώνων είναι η διαβούλευση και τα παζάρια με κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Η δική μας στάση

Ως Πορεία θεωρούμε ότι τέτοιες αντιλήψεις δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα. Οι διασπαστικές λογικές, τα καπελώματα των αγώνων και οι κοκορομαχίες μελών της ΕΑΑΚ και του ΜΑΣ έξω απ’ το υπουργείο Παιδείας ευνοούν μονάχα την κυβερνητική αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στον αντίποδα της διάσπασης και της περιχαράκωσης, των φαντεζί και εντυποσιωθηρικών ενεργειών, η Πορεία καλεί όλους τους μαθητές και τους φοιτητές να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες μας, με στόχο να υπερασπιστούμε τη Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία, κόντρα στην επιχείρηση διάλυσής της!          

Διαβάστε επίσης