Κοινή ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας Παντείου με την ΕΣΑΚ Παντείου

Κατηγορία: 

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η κυβέρνηση ΝΔ μετά την κατάργηση του ασύλου και την ισοτίμηση των πτυχίων Α.Ε.Ι. – ιδιωτικών κολλεγίων, προχώρησε εν μέσω πανδημίας και lockdown, με τις σχολές κλειστές και τους φοιτητές/τριες μακρυά από τον φυσικό τους χώρο και αντιμέτωποι, μόνο όσοι έχουν τα αντίστοιχα εφόδια, με την παρωδία της τηλεκπαίδευσης/ τηλεξεταστικών, στην ψήφιση ενός από τα πλέον αντιδραστικα - αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια. Ο νόμος, πια, Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφές φοιτητών και όρια σπουδών , ελάχιστη βάση εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέτρα που αποτελούν ταξικό “κόφτη” και βάζουν στο στόχαστρο τη δημόσια, δωρεάν παιδεία. Επιπλέον, προκειμένου να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στο συγκεκριμένο και σε ενδεχόμενα επόμενα αντίστοιχα νομοσχέδια, με τη θέσπιση της Ο.Π.Π.Ι., τοποθετεί όργανα καταστολής μόνιμα μέσα στο χώρο των Α.Ε.Ι. Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερης αυταρχικοποίησης της δημόσιας ζωής και αμφισβήτησης των μέχρι τώρα κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

Στο Πάντειο συγκεκριμένα, έχουν γίνει  τους τελευταίους μήνες, απόπειρες διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων του Φοιτητικού Συλλόγου, οι οποίες δυστυχώς δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη απαρτία προκειμένου να παρθεί απόφαση. Οι Συνελεύσεις αυτές, καλούνταν πρωτοβουλιακά από δυνάμεις και ανένταχτους φοιτητές καθώς η ΠΑΣΠ που έχει αυτοδυναμία στο Σύλλογο, αρνείται να καλέσει σε Γ.Σ. με πρόσχημα το φόβο διασποράς του κορονοιού (ενώ ταυτόχρονα, υποκριτικά, υπερψηφίζει στο Δ.Σ. ψήφισματα συμμετοχής σε μαζικές διαδηλώσεις), δείχνοντας έτσι πως θέλει ένα σύλλογο σε αδράνεια και πως εναντιώνεται στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στα λόγια, με τη στάση της όμως βοηθά να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. (Π.Κ.Σ., Ε.Α.Α.Κ., Αρ.Εν., Bloco) ενώ αρχικά καλούσαν σε Γενικές Συνελεύσεις, αν και αυτό συνέβαινε συνήθως τελευταία στιγμή χωρίς να υπάρχει χρόνος να ενημερωθεί ο Σύλλογος, άλλαξαν στάση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και, ως απότοκο της ηττοπαθούς λογικής ότι στόχος είναι πλέον το νομοσχέδιο να “μείνει στα χαρτιά” και “να μην εφαρμοστεί” όταν ανοίξουν οι σχολές και όχι να ανατραπεί, παρ' όλη την αγωνιστική διάθεση που έδειξε το φοιτητικό κίνημα τις προηγούμενες εβδομάδες, έπαψαν να καλούν τακτικά, οδηγώντας έτσι σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νόμο. Αρκούνται πλέον στην κατάθεση ψηφισμάτων στο Δ.Σ., οι “συνεδριάσεις” του οποίου γίνονται εν αγνοία του Φοιτητικού Συλλόγου, χωρίς την παρουσία του, πολλές φορές ακόμα και τηλεφωνικά (!) οδηγώντας έτσι τις αποφάσεις του που παίρνει να μην γειώνονται στον ίδιο το Σύλλογο αλλά (εφόσον ανακοινώνονται και τελευταία στιγμή) να απευθύνονται στενά στα οργανωμένα μέλη των παρατάξεων που απαρτίζουν το Δ.Σ., και το ίδιο το εκλεγμένο όργανο του Φ.Σ. να λειτουργεί με πρωτόγνωρα εκφυλισμένο τρόπο. Όλα αυτά στοιχίζουν στο κατά πόσο ο σύλλογος είναι ενεργός και αυτό αποτυπώνεται στις συνεχόμενες αποτυχημένες απόπειρες Γενικών Συνελεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Εκμεταλλευόμενοι την απουσία του κόσμου απ’ τις διαδικασίες του συλλόγου, φοιτητές και φοιτήτριες την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησαν σε αυθαίρετη κατάληψη του γυάλινου κτιρίου, χωρίς να το έχει αποφασίσει αυτό ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου μέσα από τα όργανα του. Με όρους κινηματικού ακτιβισμού,  προχώρησαν σε μια δράση που υποκαθιστά τους αγώνες και τις δράσεις που θα έπρεπε να διοργανώνονται από τον ίδιο το Φοιτητικό Σύλλογο, αφήνοντας τους ίδιους τους φοιτητές/τριες στο παρασκήνιο και προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο, επικαλούμενοι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κόσμος για να συγκεντρωθεί στις συνελεύσεις λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, να υποκαταστήσουν τους μαζικούς αγώνες, αντί να διεκδικήσουν να πραγματοποιηθούν τέτοιοι. Ενδεικτικό για το γεγονός ότι δεν πιστεύουν σε μαζικούς αγώνες είναι το ότι ενώ καλούνταν μεγάλες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι διοργανωτές της κατάληψης επέλεξαν την ίδια ώρα να προβούν σε προβολή ταινίας (!) στον κατειλημμένο χώρο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ

Οι φοιτητές/τριες του Πάντειου έχουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του εκφυλισμού των συλλογικών διαδικασιών τους σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Τα όργανα του συλλόγου (Δ.Σ., Γ.Σ.), των οποίων η σωστή λειτουργία πρέπει να διασφαλίζεται καθώς αποτελούν κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος και αποκούμπι κάθε φοιτητή το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απεμπολούμε, βάλλονται και από γραφειοκρατικές και από ακτιβίστικες λογικές, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού που δε θέλει τους φοιτητές στο προσκήνιο και πρωταγωνιστές των δράσεων του συλλόγου τους και είναι συνέπεια, ανεξαρτήτως ενδεχόμενων καλών προθέσεων, ηττοπαθών λογικών που δεν πιστεύουν στην πραγματοποίηση μαζικών αγώνων και δράσεων πάρα τη διάψευση της ίδιας της κινηματικής πραγματικότητας στους δρόμους τον τελευταίο καιρό. Παλεύουμε ώστε την απάντηση σε όλα αυτά να τη δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες. Καλούμε καθέναν και καθεμία να ξανακάνει κτήμα του τα όργανα και τις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, μαζικοποιώτας τις Γενικές Συνελεύσεις, οργανώνοντας διαδηλώσεις μέχρι την ανατροπή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και την απόκρουση του Πανεπιστημίου της αστυνομοκρατίας και των ταξικών φραγμών.

Επιπλέον καλούμε σε Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Παντείου, την Τρίτη 23/3 στις 13.00 στον κήπο του Παντείου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιειονομικής προστασίας.

Ε.Σ.Α.Κ. Παντείου – Φοιτητική Πορεία Παντείου

Διαβάστε επίσης