Κολοσσιαία κέρδη για το μονοπωλιακό κεφάλαιο - Xιλιάδες απολύσεις για τους εργαζόμενους

Κατηγορία: 
ergazomenoi amazon

Η συνέχεια του 2023 προδιαγράφεται πολύ σκληρή για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Παγκόσμιοι κολοσσοί, σαν ντόμινο ο ένας μετά τον άλλο, προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις. Στον κλάδο της τεχνολογίας όλες οι εταιρείες ακολουθούν την ίδια συνταγή. Έτσι μετά την meta, την Microsoft, την Google, την Amazon, το twitter και το Spotify σειρά πήρε η μεγάλη κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc που ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Αιτιολόγησε την πραγματοποίηση των χιλιάδων απολύσεων σαν «ευκαιρία να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της» σε συνθήκες που «συνεχίζουν να επιδεινώνονται» και με «αβέβαιο μέλλον».

Τον «περιορισμό του κόστους» και τη «στρατηγική αναδιοργάνωση» πρόβαλε σαν λόγο και η Disney για την απόφασή της να απολύσει 7.000 εργαζόμενους, το 3% περίπου του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της που ανέρχεται σε 220.000 ανθρώπους (166.000 στις ΗΠΑ και 54.000 εκτός αμερικανικών συνόρων). Η απόφαση λήφθηκε γιατί θεώρησε ότι τα οικονομικά αποτελέσματά της στις αρχές του 2023 δεν βαίνουν ικανοποιητικά, παρά το ότι αυτό το τεράστιο μονοπώλιο ψυχαγωγικών προϊόντων ανακοίνωσε αύξηση εσόδων το 2022. Στην ίδια κατεύθυνση και η Υahoo προανάγγειλε την απόλυση περίπου 1.600 εργαζομένων από το τμήμα τεχνολογίας διαφημίσεων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50% του τμήματος και στο 20% όλης της εταιρείας. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι απολύσεις αυτές δεν οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα της εταιρείας αλλά σε «αλλαγή» στρατηγικής, καθώς θέλει να επενδύσει σε άλλα τμήματα πιο κερδοφόρα. Τα νούμερα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ως προς αυτό, αφού η Yahoo καταγράφει ετήσια έσοδα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γίνεται φανερό, πως μέσα στις συνθήκες της όξυνσης του τεχνολογικού ανταγωνισμού και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος, οι μεγάλες διεθνείς μονοπωλιακές επιχειρήσεις επιχειρούν με “αναδιοργανώσεις” που επιφέρουν μαζικές απολύσεις να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν τα τεράστια κέρδη τους. Σύμφωνα με αμερικάνικη έκθεση, οι απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας την τελευταία διετία έχουν φτάσει τώρα στο μεγαλύτερο ύψος τους και θεωρούνται ως μέτρα που λαμβάνουν από τον φόβο ότι επέρχεται μεγαλύτερη οικονομική ύφεση.

Και ενώ οι εργαζόμενοι βλέπουν την πόρτα της απόλυσης να τους απειλεί όλο και περισσότερο, οι λαοί βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα, στη θέρμανση, στην κίνηση και σε όλα τα βασικά προϊόντα και πληροφορούμαστε συνεχώς πως ο πόλεμος ευθύνεται για τις δυσθεώρητες τιμές της ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα η BP ανακοίνωσε για το 2022 κέρδη ρεκόρ! Συγκεκριμένα υπερδιπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με το 2021, στα 26,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη από την ίδρυσή της εδώ και 115 χρόνια. Και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Energies ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των περσινών της κερδών σε σχέση με το 2021 φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η γαλλική εταιρεία ενέργειας ανέβασε τα κέρδη της σε 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια παρά το ότι είχε απώλειες 15 δισ. δολαρίων λόγω της αποχώρησής της από τη Ρωσία. Αντίστοιχα ρεκόρ στα κέρδη τους ανακοίνωσαν και η Εxon Mobil, η Chevron και η Shell!

Συνολικά τα κέρδη των 5 μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης το 2022, έφτασαν τα 200 δισ. δολάρια θησαυρίζοντας τους μεγαλομετόχους τους στους οποίους διανεμήθηκαν μερίσματα πολλών δισ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης