Με τη Βουλή κλειστή, παραμονή των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την “Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ”, που τα δίνει όλα στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και μετατρέπει τη χώρα σε μια τεράστια αμερικανονατοϊκή βάση.
Η εσπευσμένη αυτή κυβερνητική επιλογή ήταν μια σημαντική “προίκα υποτέλειας”, του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησήη του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης διεύρυνσης της “στρατηγικής σχέσης” μεταξύ των δύο χωρών. Καθιστά τη χώρα κυριολεκτικά αμερικανονατοϊκό προτεκτοράτο φέρνοντας στο νου εποχές αμερικανοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων και του “Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας” (Παν. Κανελλόπουλος προς Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, το 1949).
Το Πρωτόκολλο επικυρώνει τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/19 από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και προσαρμόζει την προηγούμενη συμφωνία -του 1990- και συνεπακόλουθα την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Με βάση το νομοσχέδιο:
✔ προβλέπεται η επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε “μη συνορεύουσες βοηθητικές ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου“, όπου Ναυτική Βάση Σούδας είναι, όπως διευκρινίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το Πρωτόκολλο, ολόκληρος ο Ναύσταθμος Κρήτης.
✔ επιτρέπεται “στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:
(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας.
(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου).
(iii) Άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες“, επεκτείνοντας την αμερικανική στρατιωτική δικαιοδοσία πρακτικά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα για τη Σούδα, που αναβαθμίζεται σε ακόμη ισχυρότερο κρίκο των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι “στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπεται να διεξάγει:
✔ Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αεροσκαφών αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών και περιορισμένη εκτέλεση επεξεργασίας των στοιχείων στο έδαφος. ❏ Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη αερομεταφορών και εφοδιαστική υποστήριξη, περιλαμβανομένων αεροσκαφών ανεφοδιασμού.
✔ Επικοινωνίες (εντός και εκτός σταθμού), περιλαμβανομένων των Υπηρεσιών Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων.(…) ❏ Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης.
✔ Επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμός αεροσκαφών, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων. ❏ Άλλες αποστολές και δραστηριότητες που τα Μέρη ή οι ορισμένοι εκπρόσωποί τους μπορούν αμοιβαία να καθορίσουν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες”.
Τα ίδια προβλέπονται για Λάρισα και Στεφανοβίκειο, αλλά και σε όποια στρατιωτική εγκατάσταση κρίνουν πως χρειάζονται οι Αμερικανοί. Ως γνωστόν, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και στο Στεφανοβίκειο επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των Αμερικανών.
Επίσης, με βάση τη συμφωνία, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα, και κατά προτεραιότητα ακόμη και μη στρατιωτικές υποδομές, όπως λιμάνια ή άλλες υποδομές με την ελληνική κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να τις παραχωρήσει εντός 48ωρών, ύστερα από μια απλή ειδοποίηση των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που εντάσσεται ενεργότερα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, το οποίο μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης αλλά και του Βόλου, έχουν αξιοποιηθεί πολλάκις για την προώθηση μάχιμων τμημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην ανατολική Ευρώπη.
Φορολογική ασυλία και ετεροδικία
Η εμβάθυνση των σχέσεων εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας που πλέκει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας. Αφορά και τις οικονομικές της προεκτάσεις, με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:
“Από τις προτεινόμενες διατάξεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του κυρούμενου Πρωτοκόλλου, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια δημοσίων εσόδων από τη λειτουργία των σχετικών στρατιωτικών και βοηθητικών Ευκολιών από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στις μνημονευόμενες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ως εκ τούτου απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων, κατ’ εφαρμογή της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ των Μερών (άρθρα 11 -15 του ν.3108/2003)“.
Με άλλα λόγια “εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι”. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οι κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται τον ισχυρισμό ότι τα ίδια προβλέπονταν και στην αρχική Συμφωνία του 1990 που υπογράφηκε επί πρωθυπουργίας πατρός Μητσοτάκη.
Επίσης με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται η απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγειώσεως, λιμενικών τελών, τελών ναυσιπλοΐας, πλην των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αγαθά και υπηρεσίες οι οποίες εζητήθησαν και ελήφθησαν.
Να σημειωθεί ακόμη ότι το νομοσχέδιο για την “αμυντική συμφωνία” με τις ΗΠΑ συνοδεύεται και με την “Κύρωση της Συμφωνίας” που αφορά “τα προξενικά προνόμια και ασυλίες”. Προβλέπει ότι οι προξενικοί λειτουργοί και οι προξενικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται εδώ θα έχουν πλέον τα ίδια προνόμια και ασυλίες με αυτά που προβλέπονται για τους διπλωματικούς ακόλουθους και τους διπλωματικούς υπαλλήλους. Δηλαδή από φορολογικές και τελωνειακές απαλλαγές, για τα πάντα, μέχρι και το προνόμιο της ετεροδικίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί σε βάρος των προσώπων αυτών και των μελών των οικογενειών τους καμία δίωξη, ούτε ποινική, ούτε και αστική, από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ούτε ακόμη και κατάσχεση για όσα έχουν στην κατοχή τους.