Με αγώνες να διεκδικήσουμε να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες!

Κατηγορία: 

Για μια ακόμη φορά, εν μέσω της εξεταστικής του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία για να χτυπήσει περαιτέρω τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους φοιτητικούς συλλόγους με την απόπειρα εγκατάστασης των ΟΠΠΙ με τη συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως τόσο η πανεπιστημιακή αστυνομία, όσο και οι μπάρες ηλεκτρονικής εισόδου και οι κάμερες ασφαλείας δεν είναι μέτρα που αποσκοπούν στην «πάταξη της εγκληματικότητας» στα πανεπιστήμια ή στην «προστασία των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια να εισαχθεί μια νέα κανονικότητα που θα καλεστούν να ζήσουν οι νέες γενιές φοιτητών, με τα πανεπιστήμια εναρμονισμένα στα «ευρωπαϊκά πρότυπα», με περεταίρω περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, με την επιβολή διδάκτρων, με ολοένα και περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ελάχιστες φοιτητικές παροχές, με πτυχία-κουρελόχαρτα, με μπάρες, αστυνομία, κάμερες, με εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών, πανεπιστήμια αποστειρωμένα πλήρως από το «μικρόβιο» των γενικών συνελεύσεων και ευρύτερα του φοιτητικού συνδικαλισμού, από τις αφίσες, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τους φοιτητικούς συλλόγους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εστιακοί φοιτητές έχουν, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσουν μια σειρά οξυμένα προβλήματα σχετικά με τη διαβίωση τους. Η εγκατάλειψη των κτηρίων και η παντελής έλλειψη συντήρησης οδήγησε πριν λίγους μήνες στο να μην έχουν κάποια κτήρια ζεστό νερό, ενώ σε άλλα κτήρια δεν υπήρχε κλιματισμός για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού! Τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται αναπόφευκτα κάθε χρόνο και αφορούν είτε την θέρμανση και το ζεστό νερό, είτε τον κλιματισμό, σε διαφορετικά κτήρια κάθε φορά. Ενδεικτικά, τα ίδια κτήρια που τώρα δεν έχουν ζεστό νερό είναι εκείνα που δεν είχαν ζεστό νερό και θέρμανση για 2,5 μήνες τον περασμένο χειμώνα. Τα κοινόχρηστα πλυντήρια παθαίνουν βλάβες που δεν επιδιορθώνονται άμεσα και η κατάσταση φέτος στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ έφτασε σε σημείο να πρέπει 3 πλυντήρια να εξυπηρετήσουν περίπου 550 δωμάτια. Όσον αφορά στη σίτιση, η ποιότητα του φαγητού είναι πολλές φορές επικίνδυνη, με πολλούς οικότροφους να καταγγέλλουν συνεχώς τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ ο φωτισμός και η φροντίδα των εξωτερικών χώρων είναι ανεπαρκής. Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τώρα αλλά είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια εξ αιτίας της στάσης και της επιλογής που κάνει η Πρυτανεία του ΕΜΠ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι κυβερνήσεις να αναθέτουν αυτές τις βασικές ανάγκες των εστιακών σε εργολάβους που ενδιαφέρονται, όχι για το πώς θα τις ικανοποιήσουν, αλλά για το πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι εστιακοί φοιτητές καλούμαστε να μη σκύψουμε το κεφάλι, να μην κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους των δωματίων μας. Να συσπειρωθούμε μαζικά στους συλλόγους μας και από κοινού με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα να διεκδικήσουμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, να αγωνιστούμε με ενότητα πάνω στα κοινά μας αιτήματα!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΣΙΤΙΣΗ

ΕΠΑΡΚΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

Διαβάστε επίσης