Με αφορμή τα επεισόδια στα Γιάννενα… …να μην χάσουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο!

Κατηγορία: 

Την Τρίτη 21η Φεβρουαρίου συμπληρώνονταν 104 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, όποτε, όπως κάθε χρόνο, διοργανώθηκε τοπική γιορτή με ολόκληρη την «τελετουργία» των εθνικών εορτών 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου. Ανάμεσα στους πολιτειακούς παράγοντες ήταν και ο Νεοναζιστής Χρυσαυγίτης βουλευτής Νίκος Παππάς, η παρουσία του οποίου κρατήθηκε μυστική από την Χρυσή Αυγή για ευνόητους λόγους.

Στην Μητρόπολη Ιωαννίνων λοιπόν ο Παππάς ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και με τσαμπουκά προσπάθησε να κάτσει όπου ήθελε, ενώ υπάρχει πρωτόκολλο. Οι υπόλοιποί παρευρισκόμενοι αντέδρασαν και σηκωτό τον έβαλαν στη θέση του (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Η παρουσία του τότε έγινε γνωστή, οπότε στην κατάθεση στεφανιού υπήρξε συγκέντρωση 30 ατόμων του αναρχικού χώρου. Όταν μια διμοιρία πήγε να τους απομακρύνει, τα αίματα άναψαν και οι μάχες σώμα με σώμα άρχισαν. Να σημειώσουμε πως οι αστυνομικοί με εντολή ήταν εκεί χωρίς εξοπλισμό (κράνη, ασπίδες κλπ.) για «να μην προκαλέσουν» όπως διέρρευσε από την Διεύθυνση της Αστυνομίας. Τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και, πιο σοβαρά, ένας διαδηλωτής.

Οι προκλήσεις του Παππά συνεχίστηκαν και στην εξέδρα των επισήμων όπου και πάλι κάθισε όπου ήθελε.

Λοιπόν, ωραία, αυτά είναι τα γεγονότα.

Καθώς όμως μιλάμε για πολιτικά γεγονότα χρήζουν και πολιτικής ερμηνείας!

Αρχικά, είναι υποκριτικό να ’ρχεται ένας Χρυσαυγίτης βουλευτής πιστός ιδεολογικός και πολιτικός απόγονος των Ναζί και του Χίτλερ (με γνωστή φωτογραφία του μπροστά απ’ τη σημαία της ναζιστικής Γερμανία ντυμένος με την στολή των Ναζί να χαιρετάει ναζιστικά), πιστός θιασώτης των ταγματασφαλιτών, να γιορτάζει την απελευθέρωση μιας πόλης. Γνωστό βίντεο του 2005 που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες δείχνει σύσσωμη την ηγεσία της Χ.Α. να υμνεί ως τη μοναδική τους χώρα τη ναζιστική Γερμανία και ως μόνη της σημαία αυτή της Βερμαχτ, δηλαδή εν κατακλείδι οι «Ελληναράδες», «πατριώτες» είναι αποδεδειγμένα υμνητές των κατακτητών.

Δεύτερον, είναι βαθιά υποκριτικό να μιλάνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα ενοχλήθηκαν από τον Παππά, όταν είναι αυτοί που του έδωσαν, σε αυτόν και σ’ όλους τους άλλους, το δικαίωμα να μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Αλήθεια είναι αυτοί που «ξεπλένουν» καθημερινά την Χρυσή Αυγή, να θυμίσουμε τις φωτογραφίες υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους Κασιδιάρη και Λαγό στο Καστελόριζο; Να θυμίσουμε μήπως τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παρασκευόπουλου ότι μπορούμε και πρέπει να εκδημοκρατίσουμε την Χ.Α., να μην είμαστε σε διαρκή ρήξη μαζί της;

Τρίτον, πολλοί θα μιλήσουν για «λάθος επιχειρησιακό σχεδιασμό», για «τραγικό σφάλμα της διεύθυνσης», για «εγκληματικά λάθη της διεύθυνσης», και τα συναφή. Ας κάνουμε μια κακοπροαίρετη εκτίμηση: ας αναρωτηθούμε, είναι δυνατόν να μην περίμεναν επεισόδια, να μην γνωρίζουν ότι η παρουσία του νεοναζιστή Παππά θα προκαλέσει, να μην ήξεραν ότι οι αναρχικοί θα ερχόταν εκεί με διάθεση για επεισόδια; Πήγαν, λέει, εκεί χωρίς εξοπλισμό, για να μην προκαλέσουν. Μα δεν προκαλεί ο εξοπλισμός ή όχι της αστυνομίας, αλλά η ίδια η παρουσία της. Τα επεισόδια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης η οποία σήμερα διαμορφώνει τα προσχήματα απέναντι στον κόσμο όταν αύριο, μεθαύριο θα κάνει τόπι στο ξύλο οποιονδήποτε αντιδράει στην παρουσία της Χρυσής Αυγής, οποιονδήποτε αντιδράει στην πολιτική αυτή. Καθώς τα περιστατικά με τις φασιστικές επιθέσεις και προκλήσεις είναι και θα είναι διαρκή και καθημερινά.

Τέταρτον, είναι διατυπωμένη και πολλάκις εκφρασμένη η πλήρης αντίθεσή μας με τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει το ζήτημα του φασισμού-ναζισμού ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος.

Οι αναρχικοί παραβλέποντας όλο το κοινωνικό πλαίσιο και όλες τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν έχουν την πεποίθηση πως αν ανοίξουν το κεφάλι ενός φασίστα, αν ανοίξουν το κεφάλι ενός αστυνομικού, έχουν καταφέρει νίκη, έχουν καταφέρει πλήγμα στο φασισμό και στο κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους αντίστοιχα. Αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λάθος και μάλιστα φέρνει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχει κάποιο νόημα 20-30 άτομα να συγκεντρώνονται για να δείρουν π.χ. τον Παππά; Όχι! Όχι, γιατί αν δεν είναι ο ίδιος ο λαός που με την αντίδρασή του θα απομονώσει το ναζιστικό μόρφωμα και τον κάθε Παππά, τέτοιες ακτιβίστικες ενέργειες καταλήγουν να εμφανίζουν αυτά τα ναζιστικά καθάρματα σαν θύματα, στα μάτια του κόσμου. Δεν βγήκαν ποτέ οι κομμουνιστές, ο αριστερός κόσμος να τσακίσει τους φασιστές αν δεν είχε πρώτα τους χιλιάδες λαού στο πλάι του όπως ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Την ίδια στιγμή δίνουν το πλήρες άλλοθι στα όργανα καταστολής να χτυπήσουν βάναυσα και να πνίξουν στα χημικά την όποια συγκέντρωση, να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές ακόμη και σε επετείους μνήμης (όπως αυτή της 17ης Νοεμβρίου). Στην συγκεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησαν την αστυνομοκρατία που θα υπάρχει στην επόμενη συγκέντρωση στη πόλη των Ιωαννίνων. Στα μάτια του κόσμου, σε έναν βαθμό, την επόμενη φορά δικαιολογημένα η αστυνομία θα υπάρχει σε κάθε γωνία, δικαιολογημένα η αστυνομία θα ανοίγει κεφάλια.

Το χειρότερο όμως που κάνει ο Αναρχικός χώρος είναι ότι δεν βλέπει το σύνολο! Προσπαθεί να εξαφανίσει ένα δέντρο κόβοντας ένα ένα τα κλαδιά αντί να το ξεριζώσει. Δηλαδή προσπαθεί να εξαφανίσει το δέντρο του Ναζισμού χτυπώντας φασίστες. Εεε και λοιπόν; Όχι! Για αν ξεριζώσεις, για να τσακίσεις πραγματικά το φασισμό πρέπει να χτυπήσεις το σύστημα που τον γεννά, πρέπει να αποκαλύψεις πολιτικά τον φασισμό, να δώσεις στον κόσμο να καταλάβει ποια συμφέροντα πραγματικά υπηρετεί. Το σύστημα είναι ακριβώς αυτό το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό, που υψώνει φράχτες απέναντι στους πρόσφυγες και σπέρνει το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, είναι αυτό το πολιτικό σύστημα που τώρα προσπαθεί να ξεπλύνει τη Χρυσή Αυγή με την επίφασή του «εκδημοκρατισμού» της! Είναι άλλωστε ο ΣΕΒ (Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων) ο οποίος όταν συναντήθηκε με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής τους είπαν να διαλύσουν το σωματείο ναυτεργατών στον Πειραιά, κάτι το οποίο εν μέρει υλοποιήθηκε αφού συστήθηκε νέο σωματείο το όποιο συσπειρώνει τώρα όσους το ιδρύσαν μετά και τη δολοφονία του Φύσσα, αφού ο κόσμος τότε τους σιχάθηκε! Είναι καταδεκτικό όμως το ότι η Χ.Α. είναι όντως το μαντρόσκυλό του συστήματος.

Πέμπτον, αφού λοιπόν οι Αναρχικοί και πολλές φορές και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΟΚΔΕ παρασυρόμενες κι αυτές από την επιζήμια πρακτική της μετωπικής σύγκρουσης, τηρούν τέτοια στάση, είναι καθήκον μας να δώσουμε το πολιτικό βάθος του ζητήματος. Να δούμε το σύνολο για να κατανοήσουμε το ειδικό, να δούμε το σύνολο για να αποκαλύψουμε τον στόχο τους. Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες πολλών, κατά τα άλλα, μεμονωμένων περιστατικών τραμπουκισμών εκ μέρους της Χρυσής Αυγής με αφορμή την ένταξη των προσφυγόπουλών στα σχολεία. Την ίδια στιγμή σε κάθε περιστατικό έχουμε και τις αντισυγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση η θέση της αστυνομίας, ως μηχανισμού του κράτους, είναι πάγια, είναι η προστασία των φασιστοειδών σε βάρος του αντιφασιστικού κινήματός. Να θυμίσουμε πως Χρυσαυγίτες, μεταξύ άλλων και ο Κασιδιάρης, μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ χτύπαγαν αναρχικούς σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά; Να θυμίσουμε, πιο πρόσφατα, την προσφώνηση του υπόδικού Λαγού σε αστυνομικό στο «ντου» των Χρυσαυγιτών στο 1ο Δημοτικό σχολείο Περάματός; Να θυμίσουμε τη στάση της αστυνομίας στα δικαστήρια όπου εμπόδιζε την είσοδο σε αντιφασίστες την ίδια στιγμή που επέτρεπε στους Χρυσαυγίτες να τραμπουκίζουν και να βρίζουν ανενόχλητοι (βλ. χυδαίο βρίσιμο στη μητέρα του Φύσσα); Να θυμίσουμε πως η αστυνομία ήθελε να απομακρύνει τους αντιφασίστες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου και όχι τα φασιστοειδή που είχαν αλυσοδεθεί στην πόστα του σχολείου; Ο κατάλογος παρόμοιων περιστατικών είναι μακροσκελής. Το σύστημα λοιπόν που γεννάει το φασισμό είναι αυτό που θα τον αμολάει όποτε το χρειάζεται και θα το μαζεύει όποτε δεν το χρειάζεται. Θα το αμολάει όταν θέλει να τρομοκρατήσει τον κόσμο, θα το απελευθερώνει δηλαδή σε περιόδους όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης και τώρα διανύουμε μια τέτοια περίοδο! Γιατί; Γιατί έχουμε προ των πυλών ένα νέο μνημόνιο να προσυμφωνηθεί, γιατί έχουμε ένα νομοσχέδιο για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που πρέπει να περάσει. Γιατί οι δηλώσεις των πρυτάνεων για μείωση κατά 50% στον αριθμό των εισακτέων αποτελούν προάγγελο βάναυσου χτυπήματος στην εκπαίδευση, ήδη προετοιμασμένο στο πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία με πρόβλεψη για κλείσιμο σχολών, δίδακτρα, κλπ κλπ. Για να περάσουν αυτά χρειάζεται το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα και στα πανεπιστήμια που θα χτυπήσει τους εναπομείναντες θύλακες συνδικαλιστικής δράσης, τους εναπομείναντες θύλακες αντίδρασης, χρειάζεται ο Καθηγητής Παύλος (γνωστός για τις σχέσεις του με τη Χ.Α.) να σέρνει φοιτητές που συνδικαλίζονται, στο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, στα δικαστήρια, χρειάζεται ο Τζίμερος να εξυβρίζει και να εκθέτει δημόσια αριστερούς καθηγητές στο ΑΠΘ.

Ως ΠΟΡΕΙΑ λοιπόν καταδικάζουμε κάθε φασιστική-ρατσιστική ενέργεια αλλά την ίδια στιγμή στεκόμαστε καταγγελτικά απέναντι στις λαθεμένες και επιζήμιες πρακτικές του αναρχικού χώρου που έχουν αποσύρει την παρουσία τους από την όποια απεργία αφού δεν θα ’χει Χρυσαυγίτες ή μπάτσους να χτυπήσουν…!

Ως ΠΟΡΕΙΑ θα αποκαλύψουμε την μήτρα του φασισμού μέσα και έξω από τις σχολές και θα καλέσουμε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να καταδικάσει ενέργειες που στρέφονται σε βάρος της πολιτικής συνδικαλιστικής δράσης καθώς δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι θέμα μόνο των αριστερών δυνάμεων.

Γιάννης Τ.

Διαβάστε επίσης