Μια συζήτηση για τους αριθμούς του κορονοϊού: Πώς μετράμε τα «καλά αποτελέσματα» στην πανδημία;

ergazomenoi koronoios

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά ότι ακόμη κι από το εξωτερικό όλο το μπράβο το παίρνει η Ελλάδα. Σίγουρα πάνω από όλα οι επιστήμονες, γιατί αυτοί έχουν δώσει τη γραμμή. Όμως αρκετές φορές πια ακούμε να δίνονται τα εύσημα και στον πρωθυπουργό. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην τηλεόραση και για όσο θα είμαι ακόμη, έτσι θα συνεχίσω. Δεν θέλω να παίρνω καμία πολιτική θέση. Αλλά σαν χαρακτήρα, αυτό που βλέπω και εξαιρώ όλα τα υπόλοιπα, αυτό που βλέπω από έναν άνθρωπο που έχει τα ηνία της χώρας, δε ξέρω πώς το βιώνει μέσα του, αλλά έξω του δείχνει μια ψυχραιμία, μια ταπεινότητα, σέβεται αυτούς που πρέπει να σεβαστεί. Δηλαδή θα το πω λαϊκά, δεν κάνει τον ξερόλα εκεί που δεν είναι η δική του θέση. Πολύ μου αρέσει. Και ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή που θέλουμε όλοι να αισθανόμαστε με έναν τρόπο μέσα στα προβλήματά μας ασφαλείς.» Ελένη Μενεγάκη, τηλεπαρουσιάστρια

Κάπου ανάμεσα στην αμερόληπτη Μενεγάκη (που πλέκει, …χωρίς να παίρνει πολιτική θέση, το εγκώμιο του Μητσοτάκη για την αντίδρασή του στην πανδημία) και στον αρχηγό της αξιωματικής …αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (που δίνει το σύνθημα της εθνικής ομοψυχίας και συμφιλίωσης τη δύσκολη ώρα, σχολιάζοντας πως η χώρα μας σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού τα πάει «σχετικά καλά», ειδικά μάλιστα «αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα και συγκρίνουμε με άλλες χώρες», και αναγνωρίζοντας μάλιστα πως «πήραμε σχετικά έγκαιρα τα μέτρα, οφείλω να το πω»), επιχειρείται να διαμορφωθεί η άποψη ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί καλά, σχεδόν επιτυχώς, θα έλεγε κανείς, στην πανδημία του κορονοϊού.

Χωρίς να μπούμε στη συζήτηση για τη σχετικότητα της ευημερίας αριθμών και ανθρώπων, και χωρίς καν να επισημάνουμε πόσο πραγματικά καλύτερα και ουσιαστικότερα θα μπορούσε να ανταποκριθεί το ελληνικό σύστημα υγείας στην πανδημία του κορονοϊού αν είχαμε τις αυτονόητες μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ΜΕΘ, ιατρούς και νοσηλευτές, κλπ, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στους «στεγνούς» και αμείλικτους αριθμούς, καθ’ αυτό.

Οι ηλεκτρονικές σελίδες που καταμετρούν τα κρούσματα, τους νεκρούς και πολλές άλλες πληροφορίες και παραμέτρους οι οποίες αφορούν την πορεία του κορονοϊού, το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Απριλίου 2020, δίνουν τα ακόλουθα νούμερα σε επίπεδο υφηλίου, μέσα στην οποία κάπου βρίσκει τη θέση της και η χώρα μας:

Παγκοσμίως, ανάμεσα σε 210 (σύμφωνα με τους χάρτες του ΟΗΕ) χώρες στις οποίες έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός, η Ελλάδα είναι:

58η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από τις  υπόλοιπες 152 χώρες του πλανήτη.

47η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων. Δηλαδή, έχουμε περισσότερους νεκρούς από τις  υπόλοιπες 163 χώρες, με 45 εξ αυτών μάλιστα να μην έχουν κανέναν νεκρό.
Αν θεωρήσουμε ότι οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να είναι παραπλανητικοί και θελήσουμε να δούμε τα κρούσματα και τα θύματα των χωρών σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, τότε η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:

57η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ είναι 84η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού. Φυσικά, τα κρούσματα σε μεγάλο βαθμό μετριούνται με τα διαγνωστικά τεστ που έχει κάνει κάθε χώρα, με την Ελλάδα να είναι παγκοσμίως στην 57η θέση σε απόλυτους αριθμούς διαγνωστικών τεστ, και στην 75η θέση στα διαγνωστικά τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού.

Αν θεωρήσουμε ότι η παγκόσμια σύγκριση αδικεί τη χώρα μας, βάζοντάς την σε θέση λίγο καλύτερη από το χειρότερο τέταρτο της υφηλίου, μπορούμε να δοκιμάσουμε να δούμε τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευρωπαϊκώς, λοιπόν, ανάμεσα σε 48 χώρες στις οποίες έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός, η Ελλάδα είναι:

25η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρισκόμαστε κοντά στον μέσο όρο.

23η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων, δηλαδή στο άσχημο μισό της Ευρώπης.

Αν θελήσουμε να δούμε τα κρούσματα και τα θύματα των χωρών σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, τότε η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι:

34η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή τρεις θέσεις μακριά από το καλύτερο τέταρτο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ είναι 43η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκώς στην 23η θέση σε απόλυτους αριθμούς διαγνωστικών τεστ, και στην 42η θέση στα διαγνωστικά τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού (ήτοι, πλησίον του πάτου και με δεδομένο ότι δύο κρατίδια, αυτά του Βατικανού και του Μονακό, δεν έχουν πραγματοποιήσει καθόλου διαγνωστικά τεστ).

Αν θεωρήσουμε ότι η ευρωπαϊκή σύγκριση αδικεί τη χώρα μας (και σίγουρα σε σχέση με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και τις παρακυβερνητικές μεγαλοστομίες για «μία από τις καλύτερες» ή και «την καλύτερη επίδοση» στην Ευρώπη) αφήνοντάς την στην πραγματικότητα να κινείται σε νούμερα ανάμεσα στον μέσο όρο και κάτω από το καλύτερο τέταρτο του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, μπορούμε να δοκιμάσουμε να δούμε τα πράγματα σε επίπεδο Βαλκανίων.

Βαλκανικώς, λοιπόν, μετρώντας 11 χώρες (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία) η Ελλάδα είναι:

4η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (μετά από Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία),

4η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων (μετά από Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία),

7η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ είναι 9η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού.

Με δύο λόγια, η στατιστική εκείνη μέτρηση, που αποτελεί την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα, είναι η αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού εξετασμένη στην περιοχή των Βαλκανίων. Μα ακόμη και στη μέτρηση αυτή βρισκόμαστε πίσω από Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κροατία.

Η κυβέρνηση, μαζί με τα επικοινωνιακά επιτελεία και τα παπαγαλάκια της, ήδη θριαμβολογούν, επιλέγοντας να κάνουν τη σύγκριση της Ελλάδας με τη γειτονική μας Ιταλία, η οποία είναι 2η παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό νεκρών από τον κορονοϊό. Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν συγκρίνει τη χώρα μας με τις επίσης γειτονικές μας Αλβανία ή Βουλγαρία, οι οποίες έχουν να επιδείξουν «καλύτερους» αριθμούς από τη χώρα μας σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες (επιτυγχάνοντας μάλιστα έως και υποτετραπλάσιους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων σε σχέση με την Ελλάδα).

Ευτυχώς για την κυβέρνηση, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ είναι μαζί της, διαφορετικά τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων θα έγραφαν: «Σμπαράλια το ελληνικό κράτος, δήμιος ο Μητσοτάκης, στους 121 οι νεκροί από την πανδημία! Ολόκληρες ήπειροι, όπως η Αυστραλία, έχουν λιγότερα θύματα!» ή «Αλβανία, 27 νεκροί. Βουλγαρία 49 νεκροί. Εμείς, κύριε Μητσοτάκη, γιατί θρηνούμε τόσους;».

22.04.20

Διαβάστε επίσης