Μπροστά στο αντεργατικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

ergas

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Χατζηδάκη, θα προωθήσει τις επόμενες εβδομάδες το λεγόμενο «νομοσχέδιο Βρούτση», το οποίο έρχεται να χτυπήσει θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, όπως το εργατικό ωράριο, τη λειτουργία των σωματείων και την απεργία.

Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ σοβαρές με την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την εργοδοτική εκμετάλλευση με την επέκταση της υπερωριακής εργασίας και με την μη πληρωμή της υπερωρίας και υπερεργασίας, μέσω της ελαστικοποίησης του ωραρίου, ενώ θέλει να καθιερώσει και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μια μέρα 10ωρο και την άλλη μέρα 5ωρο με βάση τις ανάγκες που έχει ο εργοδότης, με τον ίδιο μισθό. Η άλλη στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με την παύση της επιθεώρησης εργασίας, έτσι που και τυπικά ο εργοδότης να μη χρειάζεται να ελέγχεται από κανένα κρατικό σώμα για τις παραβιάσεις εργασιακών νόμων. 

Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιό της θέλει να χτυπήσει με κάθε δυνατό τρόπο τις συνδικαλιστικές λειτουργίες, την απεργία, για να έχει το κράτος πλήρη έλεγχο στα συνδικάτα. Έτσι θέλει να περάσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας, να περιορίσει την προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυσή τους, να αυξήσει το προσωπικό ασφαλείας σε μέρες απεργίας στο δημόσιο, να αποζημιώνεται ο εργοδότης για απεργίες που κηρύσσονται νομικά παράνομες, να επιβάλλει επιπλέον ποινές και κυρώσεις στα συνδικάτα που δεν λειτουργούν με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση και τέλος να ενισχύσει γενικώς το καθεστώς της τηλεργασίας κρατώντας τον κόσμο απομονωμένο στα σπίτια του.

Μπροστά σε όλα αυτά που έρχονται, τίθεται επιτακτική ανά­γκη οι εργαζόμενοι άμεσα, συλλογικά και μαζικά να κινητοποιηθούμε ώστε να αποτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Η κυβέρνηση με την πολιτική της να διαλύσει και να ελέγξει απόλυτα τις συνδικαλιστικές λειτουργίες, δείχνει ξεκάθαρα πως αν κάτι φοβάται, αυτό είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και το ξεδίπλωμα ενός μαζικού πανεργατικού αγώνα.

Αυτό είναι και το τεράστιο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους για να απαντήσουν και τώρα! Για αυτό το λόγο είναι ανάγκη σήμερα να αναζωογονηθεί η λειτουργία των συνδικάτων. Να ξεπεράσουν την αδράνεια στην οποία έχουν υποπέσει όλο αυτό το διάστημα, με κύρια ευθύνη των κυβερνητικών παρατάξεων αλλά και των υπόλοιπων δυνάμεων, που και με αφορμή την πανδημία έχουν αφήσει στην άκρη την συζήτηση για το νομοσχέδιο και δεν έχουν πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για  να συγκληθούν άμεσα οι συλλογικές διαδικασίες και να συντονιστούν σε μια κατεύθυνση αγώνα και πάλης απέναντι στο νομοσχέδιο.

Η ΕΡΓΑΣ προτείνει και επιδιώκει αρχικά μέσα στους χώρους δουλειάς να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα αντεργατικά μέτρα που φέρνει το υπουργείο Εργασίας και τις συνέπειες που αυτά θα έχουν την επόμενη μέρα ψήφισης, καθώς και την ανάγκη απόκρουσης από πλευράς των εργαζομένων όλων αυτών που δρομολογεί η κυβέρνηση εις βάρος τους. Αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων.

Καλεί και όλους τους εργαζόμενους να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων τους να ενεργοποιηθούν άμεσα, να βγουν από την αδράνεια που βρίσκονται ορισμένα από αυτά, να θέσουν στην ημερήσια διάταξη και να συζητήσουν πάνω στο επερχόμενο νομοσχέδιο. Αυτά πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσουν του εργαζόμενους, με επισκέψεις στους χώρους δουλειάς και να συγκαλέσουν άμεσα δια ζώσης γενικές συνελεύσεις. Στόχος άμεσα να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί και να συντονιστεί ένας αγώνας με τα πιο μαζικά και ενιαία χαρακτηριστικά. 

Η κινητοποίηση και ενεργοποίηση των εργαζομένων μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα είναι αυτή που μπορεί να ασκήσει και πίεση στα παραπάνω όργανα, ώστε να πάρουν απεργιακές αποφάσεις.

Η ΕΡΓΑΣ παλεύει αυτό το διάστημα μέσα στα σωματεία θέτοντας επιτακτικά το αίτημα για την άμεση σύγκληση γενικών συνελεύσεων, ενώ με όσες δυνάμεις διαθέτει ασκεί πιέσεις στις ομοσπονδίες να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να συζητήσουν με στόχο τον συντονισμό και την προετοιμασία ενός πανεργατικού αγώνα, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης.