Για άλλη μία φορά η ανθρωπότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη ένα ομαδικό έγκλημα που διαπράττει το σιωνιστικό κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ ενάντια στον μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας, που για πάνω από μισό αιώνα υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής ισραηλινής κατοχής και ασφυκτικής πολιορκίας, τιμωρούμενο για τον δίκαιο αγώνα του, για μια ελεύθερη πατρίδα, έχοντας πάντα εξασφαλισμένη την κάλυψη τής κατά τα άλλα «πολιτισμένης» και «δημοκρατικής» ιμπεριαλιστικής δύσης.
Xωρίς τέλος είναι η αιματοχυσία και η εκατόμβη θυμάτων, κυρίως άμαχων, του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας από το κράτος - εγκληματία του Ισραήλ, με την πλήρη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Σε αυτήν τη στενή λωρίδα γης (365 τετραγωνικά χιλιόμετρα με σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους να στοιβάζονται πολιορκημένοι εδώ και χρόνια) το αίμα των μικρών παιδιών έρχεται να προστεθεί στη γενοκτονία που συντελείται. Από τις 8 Ιούλη, που ξεκίνησε η νέα εγκληματική επιχείρηση του Ισραήλ «Προστατευτική Αιχμή» με καθημερινούς βομβαρδισμούς και κλιμακώθηκε από τις 17 Ιούλη και με επέμβαση χερσαίων δυνάμεων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα, πάνω από 800 έχουν φτάσει οι νεκροί ενώ χιλιάδες είναι και οι τραυματίες.
Βομβαρδίζονται αδιακρίτως νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα οποία η ισραηλινή προπαγάνδα «βαφτίζει» άντρα τρομοκρατών της Χαμάς και βάσεις εκτόξευσης ρουκετών.
Μια από τις πιο αιματηρές μέρες ήταν η Κυριακή 20 Ιούλη με το μακελειό που συντελέστηκε στη συνοικία Σατζάγια στην πόλη της Γάζας, που βομβαρδίστηκε, με τουλάχιστον 73 ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες. Η σφαγή συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, με νέους βομβαρδισμούς, με άλλους εννέα Παλαιστίνιους, εκ των οποίων εφτά παιδιά, σκοτωμένους από βόμβες στη Ράφα, στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Τα θύματα ανήκαν όλα σε μία οικογένεια, η οποία έμενε στο σπίτι που χτυπήθηκε.
Εκτός από τις βόμβες που έρχονται από αεροπλάνα και πλοία, άρματα μάχης ισοπεδώνουν πόλεις, εισβάλλοντας σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία, που έχουν ξεχειλίσει από αιμόφυρτους ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι τραγικές. Εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να διασωθούν από τα πυρά.
Στις μάχες ο ισραηλινός στρατός αναγνωρίζει ότι έχει τουλάχιστον 30 νεκρούς στρατιώτες (κάποια ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό), ενώ το ένοπλο τμήμα της «Χαμάς» ανέφερε ότι κρατάει αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Μόνιμο δε «επιχείρημα» των ισραηλινών αξιωματούχων είναι ότι η χώρα τους βρίσκεται σε «θέση άμυνας», ενώ κατηγορούν και τους Παλαιστίνιους ότι βάζουν «ανθρώπινες ασπίδες» γι' αυτό υπάρχουν μεγάλες «παράπλευρες απώλειες». Χαρακτηριστικό της ισραηλινής αγριότητας είναι και το είδος της προπαγάνδας που ασκείται στο εσωτερικό του Ισραήλ. «Εάν σκοτώσουμε τις οικογένειές τους, αυτό θα τους τρομάξει». Αυτά έγραφε πριν λίγες μέρες στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ο επί δεκαετίες αρθρογράφος της, Γιδεών Λεβί.
Το άμεσο ζήτημα που μπαίνει είναι το σταμάτημα της εξαπόλυσης του τρίτου (από το 2009 και 2012) ισραηλινού πολέμου έναντι των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας με πρόσχημα τη δράση της «Χαμάς». Να δοθεί άμεσα τέλος στο συστηματικό μακελειό του παλαιστινιακού λαού, που έρχεται ως αποκορύφωση μίας ευρύτερης κλιμάκωσης της επιθετικής δράσης του Ισραήλ με τον ασφυκτικό δολοφονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Με τον πολλαπλασιασμό των νέων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Με την κυβέρνηση Νετανιάχου και τα άλλα κόμματα, που οξύνουν και ενθαρρύνουν τη μισαλλοδοξία των Εβραίων εποίκων, όπως έδειξε η πρόσφατη απαγωγή του 17χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Κχντέιρ που κάηκε ζωντανός από ακροδεξιούς Εβραίους εποίκους.
Η τελευταία αυτή επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια να μπουν εμπόδια στην κοινή κυβέρνηση των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς». Το κλίμα οξύνθηκε τεχνητά και με έναν αυτόματο τρόπο αμέσως μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, κάτι που όπως φάνηκε ενόχλησε σφόδρα την ισραηλινή κυβέρνηση, που την εξυπηρετεί η διαιώνιση της εσωτερικής διαμάχης Φατάχ και Χαμάς γι' αυτό και με κάθε ευκαιρία την υποδαυλίζει. Ένας από τους στόχους της επίθεσης στη Γάζα είναι και η επιδίωξη απόδοσης ευθυνών από τον λαό της Γάζας στη Χαμάς για την πρόκληση της επίθεσης του Ισραήλ. Αντ' αυτού όμως χαλυβδώνεται το αγωνιστικό φρόνημα του παλαιστινιακού λαού που εδώ και χρόνια γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός του εχθρός και η πηγή των δεινών του.
Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική στήριξη στον εγκληματικό πόλεμο του Ισραήλ
Σε όλη αυτήν τη σφαγή, που έχει τη στήριξη και την ανοχή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στο όνομα της «αυτοάμυνας του Ισραήλ από τις ρουκέτες της "Χαμάς"», κυριαρχεί η υποκρισία, τα ευχολόγια και η δήθεν «έκφραση ανησυχίας». Έτσι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 22 Ιούλη περιορίστηκε να εκφράσει τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και να κάνει έκκληση «για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, έπειτα από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη - μέλη «ζητούν το σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως «αποτρόπαιη πράξη» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και λόγω της απροκάλυπτης εγκληματικής στάσης του Ισραήλ, αρκέστηκε να ζητήσει από αυτό «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες».
Για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ και η Ε.Ε ξέχασαν τις δήθεν ευαισθησίες τους για τους Παλαιστινίους και καλύπτουν πλήρως πολιτικά τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και σε επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι .«Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν». Η ουσία αυτών των τοποθετήσεων είναι η στήριξη που παρέχουν οι ιμπεριαλιστές στην ισραηλινή επιθετικότητα. Σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα και τώρα πρέπει να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός. Την ώρα που ο Κέρι και ο Ομπάμα εξίσωναν τους θύτες με τα θύματα, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε πρόταση για κατά 50% (!) αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην ισραηλινή αντιπυραυλική ομπρέλα «Σιδερένιος Θόλος» («Iron Dome»), ανάβοντας πράσινο φως για την εκταμίευση, από τον ερχόμενο Οκτώβρη που αρχίζει το επόμενο οικονομικό έτος, 621.600.000 δολαρίων.
Εκτός των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκλητική είναι η στάση και αρκετών αραβικών χωρών που εξισώνουν θύτη με θύμα, αθωώνοντας ουσιαστικά το Ισραήλ.
Βέβαια, ποικίλλει (για διάφορους λόγους) ο τρόπος που παρέχουν κάλυψη στους Ισραηλινούς σιωνιστές. Άλλες κυβερνήσεις καλύπτουν το νέο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με την εκκωφαντική σιωπή τους, όπως φαίνεται από την απαθή ή χλιαρή στάση της ηγεσίας αρκετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Αλγερία, Λιβύη).
Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, που με τις εξελίξεις στη Γάζα προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία για να παρουσιαστεί - και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου - ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων, και για περιφερειακούς λόγους, καθώς προσπαθεί να το ξαναπαίξει «παράγοντας» στην περιοχή εκ μέρους μιας μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου, ιδιαίτερα σήμερα μετά την καθοδική πορεία που έχει πάρει το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι τον περσινό Ιούλη. Μάλιστα, όξυνε τους τόνους και με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε "Ισραήλ, κάνε χρήση του δικαιώματός σου της αυτοάμυνας", είναι αναμφισβήτητα η Ουάσιγκτον που πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική και στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ενημέρωσε τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Κάιρο ότι «απορρίπτει» την κριτική του Ερντογάν.
Η στάση της ΕΕ
και της ελληνικής κυβέρνησης
Το ίδιο διάστημα υπάρχουν και δυνάμεις, όπως η ΕΕ, που υιοθετούν μία «ανάμεικτη» στάση, που εξισώνει τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο και στην πράξη αθωώνουν και συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Στα λόγια αντιδρούν «διακριτικά» στην ισραηλινή επέμβαση. Όχι από εναντίωση στο Ισραήλ ή συμπάθεια στους Παλαιστίνιους, αλλά επειδή εδώ και χρόνια συντάσσονται για δικούς τους λόγους με τον αμερικανοϊσραηλινό άξονα και την εφαρμοζόμενη στρατηγική τόσο στο Παλαιστινιακό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτό και στην πράξη δεν κάνουν τίποτε για να σταματήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις.
«Είδαμε πάρα πολλούς θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, όπως αυτά που σκοτώθηκαν σε παραλία της Γάζας. Αποδοκιμάζουμε σθεναρά τέτοια περιστατικά και ζητούμε την τάχιστη διερεύνησή τους. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ρίψη ρουκετών της "Χαμάς" και άλλων ένοπλων ομάδων από τη Γάζα στο Ισραήλ και την αδιάκριτη στοχοποίηση πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστική ανακοίνωση της ΕΕ για «την κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό, λίγο πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις 22 Ιούλη στις Βρυξέλλες και στο οποίο η Γαλλία φαινόταν, από την έκτακτη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ να προωθεί, όχι μόνο μία πρόταση για εκεχειρία, αλλά ένα «ευρύτερο σχέδιο» που θα θέσει επί τάπητος και το ζήτημα των νέων εβραϊκών εποικισμών σε Δ. Όχθη και Α. Ιερουσαλήμ.
Την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος, εφαρμόζει και η ελληνική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), που όχι μόνο δείχνει ανοχή σε όσα συμβαίνουν, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει τις οικονομικές συμφωνίες, τις συνεκπαιδεύσεις και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ των ελληνικών και των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για επικίνδυνη λογική, τη λογική που βάζει στο ίδιο τσουβάλι το θύτη και το θύμα. Τη λογική που αναγνωρίζει το δικαίωμα των σιωνιστών του Ισραήλ να υπερασπίζονται την πατρίδα τους, αλλά ποτέ το δικαίωμα των Παλαιστινίων να υπερασπίζονται τα σπίτια, τα παιδιά, τις ζωές τους.
Είναι η ίδια λογική που, τηρώντας «ίσες αποστάσεις», τελικά οπλίζει το χέρι των δολοφόνων, ζεσταίνει την πλάτη τους, όπως κάνει σήμερα και η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας την οικονομική και στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Ο λαός πρέπει να καταδικάσει ολόπλευρα αυτήν τη λογική.
Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες
του κόσμου
Διεθνής κατακραυγή
Βέβαια, η προκλητική στάση των ηγεσιών πολλών δυτικών και αραβικών χωρών δεν αντανακλά τις προθέσεις και τις διαθέσεις των λαών απέναντι στο νέο μακελειό του παλαιστινιακού λαού. Από τις πρώτες μέρες, σχεδόν καθημερινά, πολλές χιλιάδες εργαζομένων, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, αλλά και σε Ινδία, Πακιστάν, Αυστραλία, Αλγερία, Αίγυπτο, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, διατρανώνοντας την αντίδρασή τους και τη θέλησή τους για το άμεσο σταμάτημα της νέας σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Στη Γαλλία στο Παρίσι, η κυβέρνηση Ολάντ στο όνομα της «αντιμετώπισης του αντισημιστισμού» απαγόρευσε τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.Διαδηλώσεις έγιναν και στο Ισραήλ όπου εκφράστηκε η καταδίκη στη «βάρβαρη, εγκληματική, απάνθρωπη», νέα επίθεση του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας, καθώς και η βαθιά αλληλεγγύη στο λαό που σκοτώνεται και τραυματίζεται από μια αντιδραστική κυβέρνηση και θέλει να διατηρήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να εντείνει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Σε διαδήλωση στη Χάιφα από Ισραηλινούς και Άραβες εργαζόμενους, δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές της αντιδραστικής κυβέρνησης, ενώ συνελήφθησαν και 13 διαδηλωτές.
Στη χώρα μας εκδηλώθηκε επίσης ένα κύμα διαμαρτυρίας και καταδίκης του κράτους δολοφόνου, με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Στην Αθήνα οργανώθηκαν δύο αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις ενάντια στη δολοφονική επίθεση. Η πρώτη έγινε την Πέμπτη 17 /7 στην ισραηλινή πρεσβεία και η δεύτερη την Τρίτη 22/7 στο Σύνταγμα από όπου ακολούθησε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντι-ιμπεριαλιστική Συνεργασία (Λ.Α.-Α.Α.Σ.) συμμετείχε αποφασιστικά και στις δύο κινητοποιήσεις με δικό της μπλοκ.