Το 2022 τελείωσε στην Ουκρανία με την πολεμική σύγκρουση να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τις «γιορτινές μέρες» να μετατρέπονται σε μια αρένα σκληρών στρατιωτικών πληγμάτων. Με σφοδρές πολύνεκρες μάχες σε Χάρκοβο, Ντονμπάς, Χερσώνα. Με τη Ρωσία να εξαπολύει πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις μέσα στην Ουκρανία και να συνεχίζει να καταστρέφει ζωτικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές. Με τον ουκρανικό στρατό του Ζελένσκι να προσπαθεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες και το σύγχρονο επικοινωνιακό και στρατιωτικό εξοπλισμό που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, με τον οποίο έκανε, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και την επίθεση με αμερικάνικους πυραύλους σε κέντρο συγκέντρωσης ρώσικων στρατιωτικών δυνάμεων στην πόλη Μακίιβκα της επαρχίας Ντονιέτσκ, που είχε σαν συνέπεια να σκοτωθούν δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες.
Έτσι ανέτειλε νέα χρονιά στην Ουκρανία. Χωρίς να φαίνεται το παραμικρό ίχνος μιας πορείας που θα οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα τέλος. Αυτό διαμήνυσαν και τα διαγγέλματα υποδοχής του νέου χρόνου και από τα δυο εμπόλεμα μέρη.
Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του διακήρυξε πως το 2023 θα είναι «χρονιά της νίκης», όπου ως «νίκη» έχει, ήδη, από προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του ορίσει την αποχώρηση των ρώσικων στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Ζελένσκι συνδυάσθηκε με την προκλητική ανάρτηση, την ίδια μέρα, στο twitter του ουκρανικού κοινοβούλιου φωτογραφίας του σημερινού αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, μπροστά από ένα μεγάλο πορτρέτο του αρχισυνεργάτη των ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Στεπάν Μπαντέρα που έδρασε στην Ουκρανία, με σχόλιο ότι ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «γνωρίζει πολύ καλά τη συμβουλή του Στεπάν Μπαντέρα» πως «η πλήρης και υπέρτατη νίκη του ουκρανικού εθνικισμού θα πραγματοποιηθεί όταν η ρωσική αυτοκρατορία πάψει να υπάρχει».
Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ρωσίας προχώρησε σε ένα αντίστοιχο μήνυμα με τον Πούτιν να δηλώνει πως η Ρωσία «δεν θα υποκύψει ποτέ στις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως εργαλείο για να καταστρέψει τη Ρωσία», ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σόιγκου, στο μήνυμά του για το 2023 είπε πως για τη Ρωσία «η νίκη, όπως και το νέο έτος, είναι αναπόφευκτη», αν και πρόσθεσε πως «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια δύσκολη κατάσταση στο στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο», που σίγουρα αποτελεί και μια ομολογία πως τα πράγματα για τη ρωσική εισβολή δεν έχουν εξελιχθεί όπως ανέμενε η ηγεσία της.
Τα διαγγέλματα και της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς πως θα «νικήσουν» έχουν βέβαια την «εμψυχωτική» διάστασή τους αλλά, ταυτόχρονα, προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτό, εξάλλου, δείχνουν και όλα τα μέτρα που παίρνουν και οι προετοιμασίες που κάνουν και η Ρωσία και η Δύση για την Ουκρανία το νέο έτος. Μέτρα και προετοιμασίες που όχι μόνο δεν ανοίγουν μια χαραμάδα για την ειρήνη, αλλά ωθούν σε μια διεύρυνση του πόλεμου με τη συγκέντρωση στο μέτωπο της Ουκρανίας ισχυρότερων στρατιωτικών όπλων και την επιστράτευση πολυαριθμότερων στρατιωτικών δυνάμεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση της επέκτασης και κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία ενορχηστρώνονται τώρα όλες οι κινήσεις και της Ρωσίας και της Δύσης.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ επανέλαβε το τελευταίο διάστημα πως η Μόσχα επιμένει στους στόχους της, που συνδέονται με «την εξάλειψη απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας» και με τα «νέα εδάφη» της στην Ουκρανία, τονίζοντας, μάλιστα, πως αν δεν απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα η Ουκρανία και η Δύση τότε «το ζήτημα θα το λύσει ο ρώσικος στρατός».
Εκφράζοντας, ως συνήθως, πιο επιθετικά και απειλητικά τη ρώσικη στάση ο Ντμ. Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε στη νεοδημιουργηθείσα θέση του πρώτου αναπληρωτή της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής της χώρας μετά το ρώσο Πρόεδρο, είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι να απομακρυνθεί από την εξουσία το καθεστώς του Κιέβου και τόνισε πως «αν η Ρωσία δεν λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί, ο κόσμος θα παρασύρεται διαρκώς προς το χείλος του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της πυρηνικής καταστροφής».
Οι παραπάνω δηλώσεις συνοδεύονται και με πυκνές προετοιμασίες των ρωσικών δυνάμεων για μια διευρυμένη στρατιωτική σύγκρουση. Ο Πούτιν σε συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας ανάγγειλε σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς του στρατού, αύξηση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων (ο στρατός της χώρας θα επεκταθεί από 1 εκατ. προσωπικό σήμερα σε 1,5 εκατ., στους οποίους θα προστεθούν και 695.000 εθελοντές συμβασιούχοι στρατιώτες), ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανάπτυξη νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων και τοποθέτηση των πυρηνικών δυνάμεων σε καλύτερη ετοιμότητα μάχης. Ο Πούτιν κάλεσε τους επικεφαλής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να ανεβάσουν ρυθμούς παραγωγής για να παρέχουν «στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής όλα όσα χρειάζονται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», καθώς και να βελτιώσουν τους εξοπλισμούς. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, επίσης, ζήτησε ο πόλεμος στην Ουκρανία να διεξαχθεί με τις σύγχρονες μεθόδους της ένοπλης αντιπαράθεσης και κάλεσε σε «ενεργή στήριξη του λαού» στον «ένοπλο αγώνα».
Παράλληλα ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Λευκορωσία και συζήτησε με τον πρόεδρό της Λουκασένκο τη δημιουργία του «Κοινού Αμυντικού Χώρου» του «Ενωσιακού Κράτους», τη συνεργασία στο πλαίσιο του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και τον κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό για την εφαρμογή κοινού στρατιωτικού δόγματος.
Αν, από τη μια, οι παραπάνω προετοιμασίες της Ρωσίας δείχνουν μια ευρύτατη κινητοποίησή της για να αντεπεξέλθει στην προβλεπόμενη επέκταση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, από την άλλη, η Δύση δεν υπολείπεται σε ανάλογες κινήσεις διεύρυνσης της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του καθεστώτος του Κιέβου.
Αυτό, πρώτα απ’ όλα, αποτυπώθηκε με την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον μετά την οποία ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ με τον προϋπολογισμό τους για το 2023 θα δώσουν βοήθεια 50 δισ. στο καθεστώς Ζελένσκι, 45 δισ. της οποίας θα είναι για στρατιωτικό εξοπλισμό, και ότι θα το προμηθεύσουν μέχρι το 2024 με το πυραυλικό σύστημα Patriot. Η αμερικάνικη βοήθεια προς τον Ζελένσκι συνοδεύτηκε και από τις δηλώσεις Μπάιντεν ότι «μοιράζεται το ίδιο όραμα» με την Ουκρανία και θα είναι ανυποχώρητος στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων για να διευθετηθεί η σύγκρουση και ότι αυτό «δεν θα συμβεί τώρα» γι’ αυτό οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθάνε την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης».
Την επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ θα ακολουθήσει Συνάντηση Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας στις 3 Φλεβάρη, με συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου της Ουκρανίας, με θέμα την υποστήριξη του Κιέβου και την «πορεία ένταξης». Ας σημειωθεί πως η στρατιωτική βοήθεια που οι χώρες της ΕΕ δίνουν στο Κίεβο ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σε αύξηση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία και σε άμεση αύξηση της παραγωγής όπλων στα κράτη-μέλη του ισχυριζόμενος, μάλιστα, πως « η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη».
Είναι προφανές πως γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να ενισχυθεί περισσότερο και με όλα τα μέσα το καθεστώς Ζελένσκι στη στρατιωτική σύγκρουσή του με τη Ρωσία. Προσπάθεια η οποία θα ρίξει τη νέα χρονιά περισσότερο λάδι στις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συντονισμένη δυτική επαυξημένη βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να παραταθεί και να κλιμακωθεί η πολεμική πίεση προς τη Ρωσία συνδυάζεται και με κινήσεις πολιτικής πίεσής της σε διεθνές επίπεδο. Ως μια τέτοια κίνηση εμφανίζεται τώρα η σύγκληση «συνόδου κορυφής ειρήνης» στον ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου 2023, την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία. Στόχος είναι να συζητηθεί ένα «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» που προτείνει ο Ζελένσκι, το οποίο είχε παρουσιάσει το Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί και το συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ο τελευταίος υποστηρίζει την πρόταση για μια «Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης» που θα συζητήσει «διευθέτηση» του Ουκρανικού με «εγγυήσεις ασφαλείας» από μέλη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ. Το «ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων» που προβάλλει τώρα ο Ζελένσκι προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, δηλαδή και από την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Επιπλέον, προτείνει ως «εγγυήτριες δυνάμεις ασφαλείας» της Ουκρανίας κράτη-μέλη ή «εταίρους» του ΝΑΤΟ, αποκλείοντας τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ προβλέπει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικού τύπου σύγχρονα όπλα, χωρίς να αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών.
Από το ίδιο το περιεχόμενό του φαίνεται ότι το «σχέδιο των 10 σημείων» είναι μια εντελώς προσχηματική «ειρηνευτική» πρόταση αφού δεν υπάρχει καμιά περίπτωση οι όροι του να αποτελέσουν βάση συζήτησης για τη Ρωσία. Ήδη η τελευταία το απέρριψε εκ προοιμίου, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που να μην λαμβάνει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά το ρωσικό έδαφος, με την είσοδο τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία». Η γερμανική κυβέρνηση το χαιρέτισε προσθέτοντας, ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως η πρόταση για μια «Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης» που θα συζητήσει διευθέτηση του Ουκρανικού είναι ένας αμερικανόπνευστος ελιγμός που θέλει να φορέσει στο καθεστώς του Κιέβου το μανδύα του «ειρηνοποιού» και να επιτείνει τη διεθνή πολιτική απομόνωση της Ρωσίας με την εμπλοκή του ΟΗΕ.
Στην πράξη όλες οι ενέργειες της Δύσης όσο και της Ρωσίας όχι μόνο δεν ανοίγουν κάποιο δρόμο για ειρήνευση, άλλα αντίθετα οδηγούν σε μια επέκταση της πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία και το 2023. Σ’ αυτόν τον πολεμοκάπηλο δρόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο επικίνδυνα, όπως έδειξε και η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας: με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κριμαία να προειδοποιεί την Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία, γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντά της, και την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας να δηλώνει πιο αιχμηρά ότι η Ρωσία «θεωρεί ανοιχτά εχθρική κίνηση που στοχεύει κατά της Ρωσίας τα προκλητικά σχέδια των ελληνικών αρχών για παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία»….