Την ίδια στιγμή που ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιλίων αποφάσισε την εκ νέου αναστολή της διανομής συγγραμμάτων, καθώς “τα εχέγγυα του υπουργείου για τα χρέη του απέναντι στους εκδότες δεν επαρκούν”. Οι συζητήσεις για ηλεκτρονικά συγγράμματα, τα ήδη κατηργημένα συγγράμματα σε συγχωνευμένα τμήματα ή σε τμήματα όπως τα ξενόγλωσσα της Φιλοσοφικής γενικεύονται στη λογική του “ελάχιστου κόστους”, το δικαίωμα μας στη μόρφωση με όλα τα απαραίτητα εργαλεία καθίσταται έρμαιο της κόντρας υπουργείου-ιδιωτών που κυνηγάνε τα κέρδη και τα πλεονάσματα.
Η εξέλιξη στην υπόθεση των συγγραμμάτων δεν μας ξαφνιάζει, είναι ένα απλό συμπλήρωμα των μνημονιακών πολιτικών που μείωσαν το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολών κατά 50%, των πολιτικών που στοιβάζουν κατά δεκάδες τους φοιτητές σε αμφιθέατρα, που δημιουργούν προβλήματα στον καθαρισμό των ιδρυμάτων. Οι πολιτικές αυτές μειώνουν τους δικαιούχους δωρεάν σίτισης και στέγασης, ενώ στις εστίες αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εγκατάλειψης και διαρκών προβλημάτων. Όλα αυτά για να πάρουμε κι εμείς τη δικαιωματική μας θέση, με πτυχίο(!) στα ποσοστά ανεργίας της τάξης του 50% που μαστίζει τη νεολαία.
Σήμερα η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα “έσκιζε τα μνημόνια”, δυσχεραίνει την ήδη αρνητική κατάσταση στις σχολές με το νόμο Γαβρόγλου.
Ο νόμος Γαβρόγλου προβλέπει:
1.Δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (μέχρι σήμερα τα μεταπτυχιακά του Παντείου ήταν δωρεάν)
2.Αυτοτέλεια ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή οικονομική εγκατάλειψη από το κράτος και εξάρτηση της δημόσιας εκπαίδευσης από επιχειρηματίες που κυνηγάνε τα κέρδη
3.Πτυχία πολλών ταχυτήτων, στα ΤΕΙ θεσμοθετείται η διετής φοίτηση, προφανώς για τους φοιτητές που δεν δύνανται να σπουδάζουν 4 και 5 χρόνια, πτυχίο που δεν θα παρέχει τα ίδια εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα με το πτυχίο τετραετής φοίτησης, ανοίγοντας το δρόμο στην κοινωνική ανισότητα και τον ανταγωνισμό. Στο Πάντειο πήραμε μια γεύση απ΄την ψευτοειδίκευση που προσφέρουν τα διασπασμένα πτυχία, αφού το ενιαίο πτυχίο του τμήματος Κοινωνιολογίας “εξειδικεύτηκε” ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση.
4.Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, δηλαδή τα ΤΕΙ θα έχουν λιγότερη χρηματοδότηση, λιγότερα τμήματα και λιγότερο προσωπικό, αλλά θα έχουν το “προνόμιο” να είναι πλέον ισάξια με τα ΑΕΙ στους τύπους(!)
5.Καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ
6.Συνδιοίκηση, δηλαδή η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα των πανεπιστημίων που δεν έχουν καμιά ουσιαστική εξουσία, αλλά μπορούν να “διαχειρίζονται” το καθεστώς υποχρηματοδότησης που εκπορεύεται από ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνηση. Αντί λοιπόν να οργανωθούν οι φοιτητές με συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, τα μέσα που απόδειξαν πως προωθούν τα συμφέροντα των φοιτητών, προτρέπονται να συζητήσουν με τους καθηγητές και τους πρυτάνεις πως να διαχειριστούν τα αδιέξοδα του υπουργείου.
Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι ταγμένα στο δόγμα “όποιος έχει λεφτά σπουδάζει, οι φτωχοί, άρα η πλειοψηφία της κοινωνίας, ας κόψουν το λαιμό τους”. Για να σιγουρέψουν πως οι φοιτητές κι η νεολαία θα δεχθούν χωρίς αντιδράσεις τα αντιλαϊκά σχέδιά τους, το κράτος κι οι κυβερνήσεις του προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με εισβολές των ΜΑΤ σε σχολές και σχολεία, με δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, όπως πέρσι με τις εισαγγελικές διώξεις στους 12 φοιτητές της Ξάνθης και τους 3 μαθητές στη Λαμία.
Αποκορύφωση της τρομοκρατικής πολιτικής αποτελεί η δίχως στοιχεία καταδίκη σε 13 χρόνια φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Κατασκευασμένη με θεωρίες συνομωσίας, με υποψίες και λειψά δείγματα DNA, η δίωξη των δύο νέων αποτελεί ένα απροκάλυπτο χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας από αυτούς που μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι.
Απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας, η Φοιτητική Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές να αγωνιστούμε! Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους, να διεκδικήσουμε ενωτικά και μαχητικά τα αιτήματά μας!