Με ανακοίνωση του την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανακοίνωσε πως: «...αποφασίστηκε η αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-18».
Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που έχει φέρει την οικονομική εγκατάλειψη των σχολών από το κράτος κι έχει αναθέσει αυτόν τον κρίσιμο τομέα σε ιδιώτες που επιζητούν το κέρδος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Στο ζήτημα των συγγραμμάτων είχε αναπτυχθεί πολλή φιλολογία το προηγούμενο διάστημα, καθώς διάφοροι, επιτελάρχες της κυβέρνησης, ορισμένοι και καθηγητές, μίλησαν για τη μη ανάγκη συγγραμμάτων ή για ηλεκτρονικά συγγράμματα, καθώς η έκδοση κανονικών είναι “δαπανηρή”. Καθόλου τυχαία, το ζήτημα της διακοπής διανομής των δωρεάν συγγραμμάτων προβλήθηκε ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», μέσα απ’ τα πορίσματα του οποίου διαμορφώθηκε ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος Γαβρόγλου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι σχολές στις οποίες κάποια συγγράμματα έχουν καταργηθεί ήδη είτε άμεσα, είτε έμμεσα πχ συγχωνεύονται μαθήματα και δίνεται δωρεάν σύγγραμμα για ένα ποσοστό της ύλης στο νέο μάθημα. Ωστόσο τώρα, με την ανακοίνωση αναστολής της διανομής ων συγγραμμάτων έχουμε άλλο ένα φανερό χτύπημα και στο δικαίωμα αυτό.
Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει για το ότι η πολιτική των μνημοίων έχει στόχο να κόψει περαιτέρω τις παροχές και τα δικαιώματα μας! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις αψιμαχίες τη κυβέρνησης και των εκδοτικών οίκων πάνω στο ζήτημα που απλά θα μας αποπροσανατολίσουν από το κύριο πρόβλημα, ούτε να τσιμπήσουμε στη λογική του “δεν υπάρχουν λεφτά”. Οι γονείς μας έχουν χρυσοπληρώσει τα πάντα και το γεγονός ότι δεν απολαμβάνουμε τις παροχές που δικαιούμαστε οφείλεται ακριβώς στο ότι η μνημονιακή πολιτική δεν έχει στόχο την ενίσχυση των αναγκών του λαού και της νεολαίας για δημόσια- δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια, αλλά ακριβώς αποσκοπεί στην περικοπή των δικαιωμάτων μας. Ακόμα, παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο δεν αναπτύχθηκε ένα τέτοιο κίνημα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και κοινωνία που θα μπορούσε να βάλει φραγμό σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα.
Ο νόμος Γαβρόγλου με την οικονομική εγκατάλειψη των σχολών, με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με την διάσπαση των πτυχίων έρχεται να οξύνει αυτήν την κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που προέρχονται από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Η αναστολή διανομής των συγγραμμάτων έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η Φοιτητική Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές να οργανωθούν και να παλέψουν με τους Συλλόγους τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας στο δωρεάν σύγγραμμα και συνολικά για την ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου.