Η νέα χρονιά ανοίγει στη Νομική ΑΠΘ με την Κοσμητεία να προωθεί την πολιτική του ν.Γαβρόγλου και να αυξάνει τα δίδακτρα (τα λεγόμενα «τέλη εγγραφής») στα μεταπτυχιακά και να μειώνει τη διάρκειά τους, από δύο χρόνια σε ένα. Έρχεται δηλαδή άλλο ένα ταξικό μέτρο που χτυπάει αυτούς που δεν θα έχουν την αντίστοιχη «τσέπη» να κάνουν μεταπτυχιακό. Ταυτόχρονα, η γνώση που δίνεται τώρα σε δύο χρόνια για να «χωρέσει» σε ένα ή θα υποβαθμιστεί ή απλά θα κοπεί ένα μέρος της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την εντατικοποίηση των σπουδών και της ζωής μας ώστε να βγει σε ένα χρόνο το μεταπτυχιακό, κάτι που βαραίνει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους ρυθμούς.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Κοσμητεία «μας» αποδεικνύεται όργανο υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Εδώ και τρία χρόνια έχει φέρει το «νέο» Πρόγραμμα Σπουδών με το οποίο θέσπισε προαπαιτούμενα μαθήματα για την είσοδο στις Συνθέσεις Δικαίου του 4ου Έτους και γι’αυτό «κατέβασε» δυσκολότερα μαθήματα σε μικρότερα εξάμηνα, με το οποίο κατήργησε τις επαναληπτικές εξεταστικές, με το οποίο συγχώνευσε μαθήματα (2 σε 1) για να κόψει τη δωρεάν παροχή ενός συγγράμματος, με το οποίο συγχωνεύτηκαν τμήματα με αποτέλεσμα να καθόμαστε στο πάτωμα σε πολλά μαθήματα. Και βέβαια καθεστώς πλέον είναι τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές ακόμα και σε λεγόμενα «εύκολα» μαθήματα, την ίδια στιγμή που τα αμφιθέατρα στα μαθήματα είναι γεμάτα όλο το εξάμηνο. Είναι φανερό ότι με αυτόν τον τρόπο οι σπουδές μας έχουν εντατικοποιηθεί, αν δεν έχουμε περάσει κάποιο προαπαιτούμενο και συνυπολογίζοντας την μη ύπαρξη επαναληπτικών εξεταστικών ενδέχεται να μείνουμε πίσω τουλάχιστον ένα χρόνο για να δηλώσουμε κάποια Σύνθεση χωρίς λόγο. Ο κοινός τόπος όλων αυτών είναι η όξυνση των ταξικών φραγμών, αφού για να ανταποκριθείς στη σχολή βασικά δεν πρέπει να δουλεύεις και αν και πάλι δεν καταφέρεις να ανταποκριθείς σε αυτό το εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών να σπουδάζεις για…όσο χρειάζεται ελπίζοντας ότι θα έχεις τα λεφτά να το κάνεις.
Όπως είπαμε όλα τα παραπάνω εκπορεύονται από την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, η οποία θέλει να πετάξει από την εκπαίδευση όσους δεν έχουν να (ξανα)πληρώσουν γι’αυτήν. Με αυτό το σκοπό συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, σε αυτήν την κατεύθυνση ήρθε κι ο νόμος Γαβρόγλου. Με βάση αυτόν γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με την «οικονομική αυτονομία» των ιδρυμάτων κόβεται έμμεσα ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση, έρχονται νέες συγχωνεύσεις και χτύπημα στα ΤΕΙ.
Η Φοιτητική Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές να βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Να μαζικοποιήσουμε τις διαδικασίες του Συλλόγου μας, την Γενική Συνέλευση και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία τάσσεται με την μνημονιακή πολιτική και εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της στο ΔΣ καταψήφισε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης μπλοκάροντας τον Σύλλογο. Κι αντίστοιχα την ΑΦΠ που ως «ανεξάρτητη» στηρίζει την παραπάνω πολιτική. Όπως και την διαιρετική λογική δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά και αντί να ευνοήσουν την συσπείρωση πάνω στα αγωνιστικά αιτήματα που ενώνουν τον Σύλλογο, τον διασπούν στη βάση του ενός ή του άλλου πλαισίου, ή ακόμα προωθούν όχι τον αγώνα αλλά τη συνδιαλλαγή με την Κοσμητεία.
-Καμιά αύξηση στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και καμιά αναδιάρθρωσή τους
-Κάτω το «νέο» Πρόγραμμα Σπουδών, να διεκδικήσουμε τις επαναληπτικές εξεταστικές και την κατάργηση των προαπαιτουμένων
-Αγώνας συνολικά για δωρεάν μεταπτυχιακά και για την ανατροπή συνολικά του Νόμου Γαβρόγλου
-Κάτω η αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
-Να ξαναενεργοποιήσουμε τον Σύλλογο μας με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις