Το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), με βάση πρόσφατες μελέτες που διεξήγαγε το επιστημονικό επιτελείο του τόσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και για το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας έως το 2020, κατέληξε σε καθορισμένες προτάσεις.Οι προτάσεις αυτές, που χαρακτηρίστηκαν σοκαριστικές, στην ουσία σηματοδοτούν τις προθέσεις της κυβέρνησης και τα σχέδια που επεξεργάζεται, προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στις νέες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θα σερβίρει ως αναγκαίες, επικαλούμενη τις παραπάνω μελέτες και άλλες παρόμοιες.
Προτάσεις που προετοιμάζουν νέα βαριά αντεργατικά μέτρα
Στην πρώτη μηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ για την ελληνική οικονομία, που προλογίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης, ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται είναι οι παρακάτω:
- Για νέους ανέργους 15-29 ετών (η ηλικιακή κατηγορία 15-24, έως 29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του.
- Αλλαγή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (με κατάργηση ή περιορισμό της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να διατηρούν, για ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήξη, όσους έχουν προσλάβει) και προσανατολισμό σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
- Διακρατικές συμφωνίες (με χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις, παραχωρήσεις εκτάσεων για ξένες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση.
- Παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα.
- Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν.
Στο σκέλος της ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, βασικό χαρακτηριστικό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που απαιτείται για διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα, είναι η αναδιάρθρωση του ΑΕΠ με αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων. Θεμελιώδη ρόλο διαδραματίζουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού, μείωση της κρατικής ιδιοκτησίας, ευελιξία στην αγορά εργασίας, απλούστευση του φορολογικού συστήματος, καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Παράλληλα, για την ενίσχυση των ανθρωπίνων πόρων απαιτούνται, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.
Προετοιμάζουν λοιπόν το έδαφος, οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απεργάζεται η κυβέρνηση. Οι ευρείες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο σημαίνουν νέες απολύσεις, στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σημαίνει ότι ετοιμάζουν νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και βέβαια οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εντείνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε, κινήθηκε η ομιλία του Σαμαρά σε σύσκεψη του υπουργείου Εργασίας, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας, στην οποία προήδρευσε. Η δέσμη μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Όχι κάτι καινούριο, από τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα μαθητείας, στα οποία νέοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τζάμπα με την πρόφαση ότι εκπαιδεύονται, ό,τι δηλαδή περιέχεται στις προτάσεις της μελέτης του ΚΕΠΕ