Οι «θεσμοί» ξανά στην Αθήνα και για την πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων

thesmoi

Χωρίς το θέμα της οικονομικής πορείας της Ελλάδας στην ατζέντα του, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το Eurogroup με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Παρ’ όλ’ αυτά θίχτηκαν ορισμένα σημεία. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι «...η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν η χώρα κατάφερνε υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει...». Προφανώς η επιτροπεία των δανειστών-τοκογλύφων κρατά πάντα τη δαμόκλειο σπάθη, ενώ θα περιμένει την  Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν αποφασίσει οτιδήποτε. 

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτησαν το «συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα» και τη δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (40.000 κατοικίες θα βγουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τέλος αποδέχθηκαν θετικά την πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή των 2,85 δις € του δανείου προς το ΔΝΤ, που βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους προς τους Ευρωπαίους δανειστές-τοκογλύφους.Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία θα συζητηθούν επίσημα στο Eurogroup του Δεκέμβρη, μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Στο μεταξύ οι «θεσμοί» βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζοντας τις εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης, όπως λ.χ.: 

✔  Το θέμα του κλεισίματος του Προϋπολογισμού 2019, με βάση τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει «πρωτογενές» πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τυχόν απόκλισή του, θα επιφέρει νέα (;) αντιλαϊκά μέτρα που θα προσδιοριστούν άμεσα. Επιπλέον, θα πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές και ο Προϋπολογισμός του 2020, μαζί με το νέο φορολογικό Ν/σ το οποίο θα κατατεθεί σε Βουλή και Βρυξέλλες τον Οκτώβρη. 

✔ Το θέμα του ξεπουλήματος του 30% του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (από το συνολικό μερίδιο του 55% που κατέχει σήμερα, χάνοντας έτσι την πλειοψηφία), αλλά και την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού, καθώς και της πώλησης του κρατικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+0,35% τη ΔΕΠΑ και την ΔΕΔΗΕ. Πέραν αυτών και μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco, η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση δέκα ακόμα λιμανιών, αρχής γενομένης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως και το λιμάνι του Πειραιά έτσι και εκείνο της Αλεξανδρούπολης έχει εκτός από οικονομικό, γεωπολιτικό ενδιαφέρον, μιας και οι ΗΠΑ αναζητούν έναν ενεργειακό κόμβο για τη διακίνηση και φυσικού αερίου αλλά και ένα νέο, απόλυτα ελεγχόμενο ορμητήριο για τις ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις.

✔Το «μεγαλόπνοο» οικονομικό Πρόγραμμα που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ  κατά 2,7-2,8%, «ή και 3%», όπως ψιθυρίζουν οι πιο αισιόδοξοι, μέσω της εκτόξευσης των «επενδύσεων». Ωστόσο, με την οικονομική ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, αλλά και με την αχαλίνωτη δράση του ιμπεριαλισμού, είναι πολύ αμφίβολες οι κυβερνητικές προσεγγίσεις. Η τελική πολιτική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την τρίτη αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, τομές στις αγορές, κ.α.), θα συζητηθεί το Δεκέμβρη.

 

Διαβάστε επίσης