Ο Μακρόν έφυγε, αλλά οι ορέξεις των γαλλικών μονοπωλίων για το ξεπούλημα της χώρας παραμένουν

Γαλλική επέλαση – γαλλικών πολυεθνικών κολοσσών – πραγματοποιείται με την επίσκεψη του Μακρόν στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Κλουζό, συνοδεύεται και από εκπρόσωπους 22 μεγάλων γαλλικών – πολυεθνικών εταιρειών.

Το ενδιαφέρον των μονοπωλιακών αυτών κολοσσών αφορά πολλούς τομείς της οικονομίας και σε διάφορα επίπεδα. Πέρα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για τον οποίο έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά τους, στο στόχαστρό τους επίσης βρίσκονται οι τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των υδρογονανθράκων, του τουρισμού, της ύδρευσης, των φαρμάκων – τροφίμων, των απορριμμάτων και της αεροναυπηγικής.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας κατέφθασαν εκπρόσωποι των παρακάτω γαλλικών εταιρειών.

Τράπεζες: Societe General με ενδιαφέρον για ATTIKA Bank, BPCE δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος, BPI επενδυτική τράπεζα, KISS KISS BANK.

Υποδομές: VINCI ο μεγαλύτερος γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος,

Alstom Transport γαλλικός όμιλος σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ενέργεια – Υδατάνθρακες: EDF και TOTAL ενεργειακοί και πετρελαϊκοί κολοσσοί, EDEN – EDF ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τουρισμός: Accor Hotels γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος με 20 αλυσίδες ξενοδοχείων, 4100 ξενοδοχεία σε 95 χώρες, TRIGANO όμιλος τουρισμού.

Ύδρευση: SUEZ, SAUR πολυεθνική νερού.

Φάρμακα -Τρόφιμα: SANIFI, SARVIER, Inel, AVRIL αργοδιατροφικός τομέας, Coopert μεγαλύτερη δύναμη χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη.

Απορρίμματα: Lafarge Holcim

Αεροναυπηγική: Aerospace Valley

Εκτός από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, εκπρόσωποι μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι παρόντες κατά την επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα. Περίπου 140 γάλλοι και έλληνες κεφαλαιοκράτες θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Σύμφωνα πάντα με διασταυρωμένα ρεπορτάζ οι επιχειρηματίες της γαλλικής αποστολής θα έχουν μπαράζ συναντήσεων με έλληνες εκπροσώπους ντόπιων μονοπωλίων, όπως μεταξύ άλλων, με τους Δημήτρη Κοπελούζο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γιώργο Κορρέ, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Θεόδωρο Βενιάμη, Στάθη Τσοτσορό και Ευτυχία Βασιλάκη.

Την επίσκεψη του Μακρόν στη χώρα μας ο Τσίπρας και τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν σαν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, «μήνυμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», «προάγγελο και βήμα προς την ανάπτυξη». Παρουσιάζουν πως η επίσκεψη του Μακρόν επισπεύδει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τα μνημόνια και την κηδεμονία. Πως δυναμώνει ακόμα περισσότερο τις φιλικές σχέσεις και τη «συμμαχία» της χώρας μας με τη μια από τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. και την οδηγεί στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό που προωθεί σήμερα ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι το προχώρημα και το βάθεμα του ξεπουλήματος της χώρας και η πλήρης οικονομική και πολιτική παράδοση όλων των βασικών υποδομών της στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνώντας ακόμη και τη Ν.Δ. στη νεοφιλελεύθερη πολιτική παρουσιάζει το ξεπούλημα μεγάλων στρατηγικών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στους οικονομικούς κολοσσούς και τις πολυεθνικές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών – καπιταλιστικών χωρών σαν ανάπτυξη.

Μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις – ξεπούλημα που έγιναν το 2017 είκοσι εταιρειών από τις οποίες πολλές ήταν κρατικές κερδοφόρες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε εταιρεία γερμανογαλλικών συμφερόντων και της Εθνικής Ασφαλιστικής σε κερδοσκοπική εταιρεία, στρώνεται τώρα με την επίσκεψη Μακρόν το έδαφος για νέο «κύμα» ξεπουλήματος σε κρατικούς και επιχειρηματικούς κολοσσούς γαλλικών και πολυεθνικών συμφερόντων.

Έτσι στην πραγματικότητα όλοι οι βασικοί τομείς της οικονομίας περνούν κάτω από τον έλεγχο και την κυριαρχία των ξένων μονοπωλίων. Η οικονομική πολιτική, η πολιτική γενικότερα θα καθορίζεται από τους στόχους και συσχετισμούς ξένων οικονομικοπολιτικών και κρατικών κέντρων είτε υπάρχουν μνημόνια – επιτροπεία, είτε υπάρχουν μια, δύο ή τρεις ευρωπαϊκές ταχύτητες.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια κινούνται από γαλλικής πλευράς τα σχέδια Μακρόν, ο οποίος έχει δηλώσει καθαρά πως άμεσα πρέπει να διαμορφωθεί η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και σχέσεων με τον κεντρικό πυρήνα που η βάση του θα είναι η γερμανογαλλική κηδεμονία. Και φυσικά δεν ήλθε στην Ελλάδα για να συνταχτεί με τις παραπλανητικές, δονκιχωτικού τύπου εξαγγελίες του Τσίπρα για «Ευρώπη πολλών δυνατοτήτων».

Αν φυσικά ο Μακρόν στην ομιλία του στη Πνύκα αποφύγει να δηλώσει καθαρά την πολιτική αυτή και αφήσει θολό το ζήτημα για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη που αυτός οραματίζεται, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα διαπραγματευτεί έστω στο ελάχιστο τις εξαγγελίες του Τσίπρα που στόχο έχουν την παραπλάνηση και την εξαπάτηση ακόμα μια φορά του ελληνικού λαού. Εξ άλλου είναι γνωστό το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Μακρόν λίγες μέρες πριν επισκεφτεί τη χώρα μας με το οποίο επιβάλει μια σκληρή αντεργατική μεταρρύθμιση που προβλέπει σοβαρές αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, στους μισθούς, στο ωράριο, στις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα παραγκωνίζει τα συνδικάτα.

Από κει και πέρα ο Μακρόν με τα επιτελεία των ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούν και με τον υπουργό Οικονομίας θα επιδιώξει να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα και να αποσπάσει νεοαποικιακού τύπου συμφωνίες για τα γαλλικά συμφέροντα και φυσικά θα ήταν αδιανόητο να στήριζε φιλεργατικές πολιτικές για τους έλληνες εργαζόμενους την ίδια στιγμή που σκληραίνει τις αντεργατικές πολιτικές στη Γαλλία.

Οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις: τακτικό βήμα ή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ;

Βήμα - βήμα ο Τσίπρας προβάλλει την πολιτική των ξένων επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, την διευκόλυνση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Επισκέπτεται τις εταιρείες Παπαστράτο και Apivita, δήλωσε πως θα επισκεφθεί και πολλές άλλες, καλεί και συμμετέχει σε εκδήλωση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ομοσπονδιών.

Στο σύνολό του ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αποφεύγουν να αναφέρονται στη πολιτική που ακολουθούν και την κατάσταση που βρίσκεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και αναφέρονται στις «επιτυχίες» που έχει στον τομέα των επενδύσεων , και σε άλλα στατιστικά δεδομένα ( επεξεργασμένα ανάλογα ) όπου καλυτερεύουν τις επιδώσεις τους οι βιομήχανοι και οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Επίσης καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά στον Αντρέα Παπανδρέου.

Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαίους και σκόρπιους τακτικούς ελιγμούς αλλά μια γενικότερη στρατηγική επιλογή. Επιδιώκει να συντονιστεί με τις κυρίαρχες πολιτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, παραχωρεί τις απαιτήσεις που ζητά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, υπηρετεί το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Επιχειρεί τον έλεγχο των ΜΜΕ, προωθεί δικούς του ανθρώπους. Το βλέπει κανείς καθαρά στο τηλεοπτικό τοπίο. Όλο και περισσότερο εγκαταλείπει την πολιτική του «εφαρμόζουμε τα μνημόνια από ανάγκη» και ζητά την αναμέτρηση στο γήπεδο του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ. και των σκόρπιων πολιτικών δυνάμεων στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Προβάλει την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά την εύνοια των μεγάλων δυνάμεων, των μεγάλων ξένων οικονομικών κύκλων, την δυνατότητα του να προσελκύει επενδύσεις, να πραγματοποιεί μεγάλα έργα όπως τους αυτοκινητόδρομους κ.α.

Η πολιτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να «στριμώχνει» την Ν.Δ. και να «αδειάζει» στην πράξη την αιχμή της πολεμικής της πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεοληπτικούς» λόγους εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις, τις επενδύσεις γενικότερα, αναγκάζοντας τα στελέχη της στα τηλεοπτικά παράθυρα να ξιφουλκούν με τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό και τα προβλήματα που δημιουργεί στον «Ελληνικό Χρυσό».

Η επίσκεψη του Μακρόν με την πολυάριθμη κουστωδία των εκπροσώπων των μεγάλων γαλλικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων δίνει ένα ισχυρό όπλο στο μέτωπο αυτό και αποστομώνει τον Μητσοτάκη και τα στελέχη του. Ο Τσίπρας, χωρίς να εγκαταλείπει τη γνώριμη τακτική της παραπλάνησης, της δημαγωγίας και του ψεύδους και να εμφανίζεται σαν Αριστερά, την ίδια στιγμή, βήμα – βήμα, γκριζάρει αυτή την εικόνα και σκιαγραφεί το περίγραμμα ενός ΣΥΡΙΖΑ «ώριμου», που πατάει στο έδαφος των σημερινών απαιτήσεων που έχει η συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη και στους σημερινούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους συσχετισμούς.

Φυσικά ο λαός έχει ήδη πληρώσει αυτή την πολιτική και θα την πληρώσει ακόμα περισσότερο. Οι επενδυτές στους οποίους στρώνει τα χαλιά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσουν τα κέρδη τους στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους που είναι και οι δημιουργοί του, αλλά θα τα επιστρέψουν στη βάση τους για νέες επενδύσεις, για πλούτη, για χλιδή.

Ενάντια σ΄ αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη να αντισταθεί ο λαός, να αναπτύξει τους αγώνες του για να σταματήσει το δρόμο της ανέχειας και της δυστυχίας που τον έχουν οδηγήσει τα παραδοσιακά κόμματα της αστικής τάξης, και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που πίσω από τη μάσκα της Αριστεράς έκρυβε το πραγματικό του πρόσωπο σαν ένα εθελόδουλο κόμμα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Ο λαός δεν πρέπει να υποδεχτεί τον Μακρόν σαν ένα φίλο που φέρνει δώρα, όπως τον εμφανίζει η κυβέρνηση, αλλά σαν ένα εχθρό που εκπροσωπεί τους εκμεταλλευτές και τους δυνάστες του.

Διαβάστε επίσης