Προύπολογισμός λαϊκής αφαίμαξης και φοροληστείας

Κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για συζήτηση και για ψήφιση στις 7 Δεκέμβρη, το «ισοσκελισμένο» προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015, σύμφωνα με την «ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία» και τα ισχύοντα της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ (ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί, μηχανισμοί αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, κλπ.), όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και όπως ορίζουν οι Ευρωπαίοι επικυρίαρχοι.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα απολύτως πρόχειρο δημόσιο έγγραφο, το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είναι δήθεν ευθυγραμμισμένο στο ΜΠΔΠ 2015-2018, πολύ σύντομα θα τροποποιηθεί, μετά τις βέβαιες παρεμβάσεις της τρόικας. Μάλιστα το ΔΝΤ εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά του για την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, χωρίς την έγκριση της τρόικας. Το Ταμείο επιμένει να καθορίζει το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» για το 2015, στα 2,5-3 δις € και ζητά επιπλέον μέτρα στα εργασιακά, περικοπές στις κύριες συντάξεις, αύξηση των ορίων ΦΠΑ, περικοπές σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, μειώσεις μισθολογικών δαπανών (δηλ. απολύσεις) στο Δημόσιο, κλπ. Αλλά πέρα από τα «επιμέρους», είναι προφανές πως οι Αμερικάνοι, στον ανταγωνισμό τους με τους Ευρωπαίους, ζητούν ουσιαστικότερη εμπλοκή με μοχλό το ΔΝΤ, ασφυκτικό έλεγχο και κυρίαρχη συμμετοχή στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας την «επόμενη μέρα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εγγύτατο μέλλον της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επομένως, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και τη διαφαινόμενη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης, κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 7 Δεκέμβρη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις προς το χειρότερο. Αρκεί να πούμε πως οι ελεγκτές της τρόικα εξετάζουν λέξη προς λέξη το προσχέδιο του Προϋπολογισμό, έχουν ήδη απορρίψει ασυζητητί τα περί «ανάπτυξης» στο 2,9% του ΑΕΠ (ήδη ο ΟΟΣΑ το κατέβασε χθες με ανακοίνωσή του στο 2,3% στην καλύτερη των περιπτώσεων) και αναφέρονται σε ένα «δημοσιονομικό κενό» 2,5-3 δις €, ζητώντας άμεσα αντίστοιχα μέτρα! Επιπλέον, απορρίπτουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης για έσοδα από ΕΝ.Φ.Ι.Α και ΦΠΑ απαιτώντας –στα σίγουρα- μειώσεις των δαπανών, με ,ότι αυτό συνεπάγεται (απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στα κονδύλια Υγείας, Παιδείας, πρόνοιας, συντάξεων, κ.α). Αυτά ως προς τη μορφή.     

Γιατί το ταξικό περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015 αποτυπώνεται σε πρόχειρες, αδρές γραμμές με την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων υπέρ της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου και της συνεχιζόμενης συστηματικής οικονομικής αφαίμαξης των εργατολαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται ίσως για τον πιο αντιλαϊκό Προϋπολογισμό από την Μεταπολίτευση και δώθε, ένα αντιδραστικό Μανιφέστο αριθμητικών καταγραφών με βασικά χαρακτηριστικά του, από τη μία πλευρά, την άγρια φοροληστεία, την ανελέητη περικοπή των κοινωνικών δαπανών και από την άλλη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «μπιρ παρά» σε ντόπια και ξένα κεφάλαια, κ.α. Για τις μειώσεις αυτές η τρόικα όχι μόνο τις αποδέχεται αλλά και εντέλει την κυβέρνηση να τις περικόψει ακόμα παραπέρα! Μετά τις «διαπραγματεύσεις» στο Παρίσι και την άρνηση των ιμπεριαλιστικών κέντρων να δεχθούν την οποιαδήποτε ελάφρυνση, οι ψευδεπίγραφες, εξωπραγματικές «προβλέ­ψεις» του προσχεδίου, όπως αυτής για ανά­καμψη του ΑΕΠ σε ποσοστό 2,9%, αύξησης των επενδύσεων κατά 11,7%, εκτόξευσης του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 3% του ΑΕΠ και διαμόρφωσης της επίσημης ανεργίας στο 22,6%, αποπνέουν την αθλιότητα των συντακτών τους.

Παρά το γεγονός ότι το κατάπτυστο αυτό έγγραφο πρόκειται να τροποποιηθεί ξανά και ξανά, είναι σκόπιμο να δείξουμε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία, για το πώς αντιμετωπίζει η ντόπια ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό, την κοινωνική πραγματικότητα, τα κατεστραμμένα νοικοκυριά, τις ρημαγμένες ζωές, τη βουβή οργή του λαϊκού αισθήματος σε πλήρη αντίθεση με την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου που οδεύει στις τσέπες της ντόπιας ολιγαρχίας και στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Όπως αναφέρθηκε, σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία, της φοροληστείας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, διαπιστώνονται αμέσως από μία απλή ανάγνωση του κειμένου.

Α) Συγκεκριμένα, στην παράγραφο που αναφέρεται στα Τακτικά Έσοδα, παρατηρούμε ότι οι μεν άμεσοι φόροι ανέρχονται στα 21.880 εκατ. € (από 21.396 εκατ. €, το 2014), οι δε έμμεσοι φόροι προσδιορίζονται στα 25.153 εκατ. € (από 24.228 εκατ. €, το 2014). Εμφαντικό δείγμα της ταξικής διάστασης του Προϋπολογισμού αποτελεί το γεγονός ότι ο άμεσος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλ. μισθωτών και συνταξιούχων, αυξάνεται κατά 6,3%, ενώ των εταιρειών, μειώνεται κατά 2,4% σε σχέση με το 2014. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι εάν οι έμμεσοι φόροι που προβλέπονται από την αύξηση της κατανάλωσης (sic) και τη φοροδιαφυγή (sic) δεν εισπραχθούν, τότε θα αναζητηθούν «ισοδύναμα μέτρα» περίπου ενός δις €. Εάν σε αυτά προστεθεί και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. (που σκόπιμα δε τον έχουν συμπεριλάβει), γύρω στα 900 εκατ. €, τότε το σύνολο των επιπλέον φόρων φθάνει τα 2,3 δις €, διαμορφώνοντας το ζοφερό αντιλαϊκό τοπίο μέσα στο οποίο θα βρεθούν τα εργατολαϊκά νοικοκυριά την επόμενη χρονιά. Οι κυβερνητικές ψευδολογίες περί φοροελαφρύνσεων και οι λεονταρισμοί περί «εξόδου από τα Μνημόνια», είναι αυταπόδεικτες, αφού και καταιγιστικές αυξήσεις φόρων επιβάλλονται και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός είναι μονταρισμένος πάνω στη μνημονιακή πολιτική. Να σημειωθεί, ότι ένα ποσό της τάξης των 2.877 εκατ. €, που καταγράφεται στα «Έσοδα», αφορά το «πάγωμα» επιστροφών φόρων, κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες. Πρόκειται ασφαλώς για κραυγαλέα περίπτωση κρατικής φοροκλοπής, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες «τρύπες» στα έσοδα του φετινού Προϋπολογισμού!

Όμως, «έσοδα» προκύπτουν και από το ασταμάτητο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί μία έμμεση απομείωση του λαϊκού εισοδήματος που έχτισε με αίμα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια τα δημόσια κτίρια, τους ιπποδρόμους, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις μαρίνες, κλπ., που τώρα ξεπου­λιούνται για 2,5 δις €, όπως καταγράφεται στο σχετικό κονδύλι των «αποκρατικοποιήσεων».

Β) Αλλά και στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών (μισθοί και συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, λειτουργικές δαπάνες, αποδόσεις προς τρίτους, αποθεματικό), αναδεικνύεται η αχαλίνωτη απαξίωση κάθε κοινωνικής παροχής, σε μία κοινωνία που τα 6,3 εκατομμύριά της, ζουν ήδη ή επίκειται να ζήσουν σε ακραία φτώχεια. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώνονται σε 41.811 εκατ. € από 42.483 εκατ. €, το 2014. Ιδιαίτερα για την κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη, θα διατεθούν μόλις 13,9 δις € (από 14,4 δις € το 2014 και 16 δις € το 2013), ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αφορά τις επιχορηγήσεις στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, με βέβαιο αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας –μέρους ή όλου- των περισσοτέρων από αυτά. Στους μισθούς και συντάξεις, παρατηρείται μία μικρή αύξηση 72 εκατ. €, σαν συνέπεια της καταβολής των αναδρομικών, κυρίως της κατηγορίας των ενστόλων.

Για τόκους αποπληρωμής του κρατικού χρέους (όχι χρεολύσια), εμφανίζονται 5,9 δις €, ενώ για πληρωμές εξοπλιστικών δαπανών προβλέπεται ένα κονδύλι 700 εκατ. €. Τέλος, για άλλη μία χρονιά παρατηρείται μείωση στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, από 6,8 δις € στα 6,4 δις €.

Σαν δημόσιο χρέος καταγράφεται το ιλιγγιώδες ποσό των 316,9 δις € (171,4% του ΑΕΠ). Τούτο σημαίνει ότι επιμεριζόμενο στα 3.760.329 νοικοκυριά της χώρας (πρόσφατα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), αντιστοιχούν γύρω στα 80.000 € χρέους ανά νοικοκυριό! Ο δανεισμός συνεχίζεται, όχι μόνο μετά τις «διαπραγματεύσεις» (διάβαζε: προσταγές της τρόικας) για τη «νέα σχέση» και το νέο δανεισμό (Μνημόνιο) που θα προκύψει μετά το τέλος του ΜΠΔΠ, αλλά και σύμφωνα με το προσχέδιο, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δανειστεί και μέσω των αγορών ποσά ύψους 7,1 δις € μέσα στο 2015! Ανακεφαλαιώνοντας, επισημαίνουμε ότι σε αυτό τον προσωρινό Προϋπολογισμό κτηνωδίας, ο οποίος συντάσσεται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δανειστών-τοκογλύφων, προσθέτουν ήδη και θα προσθέσουν και άλλα στο εγγύτατο μέλλον, σε περίπου 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, νέους φόρους ύψους 1,4 δις € από την άμεση και έμμεση φορολογία αντί για τις ψεύτικές πρωθυπουργικές υποσχέσεις για «φοροελαφρύνσεις».

Παράλληλα, μειώνουν κατά 1,5 δις € τις κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα το μέγεθος της λιτότητας για το 2015, αγγίζει ήδη τα 2,9 δις €. Κι επειδή, απ' ό,τι φαίνεται ο Προϋπολογισμός θα τροποποιηθεί προς το χειρότερο κατ' απαίτηση της τρόικας, είναι βέβαιο ότι θα προστεθούν νέα επιβαρυντικά κονδύλια που θα αφορούν τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στα εργασιακά και το ΦΠΑ, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί στις επόμενες μέρες.

Για το λαό μας, αυτή η αχαλίνωτη επίθεση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν' αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η κυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας και του success story δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες. Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του λαού μας.

Διαβάστε επίσης