Σήμα: Εκδήλωση με τον σκηνοθέτη Χ. Σκούρα για τον Θ. Χατζή, ΓΓ του ΕΑΜ

Από την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, το Σήμα επανέρχεται φρέσκο και ανανεωμένο! Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, και αφού παρέμεινε φαινομενικά κλειστό για λίγες εβδομάδες στην περίοδο του καλοκαιριού, το Σήμα ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά συναγωνιστές και φίλους για μια ακόμη γεμάτη πολιτιστική χρονιά.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, πραγματοποιήθηκαν πολλές εργασίες αναβάθμισης του πολιτιστικού μας χώρου στην Ισαύρων 29Γ, οι οποίες θεωρούμε ότι θα έχουν τη συμβολή τους σε ένα ανανεωμένο ξεκίνημά μας. Κυρίως, εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα λειτουργίας, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κλπ. που έχει ετοιμαστεί για τη νέα σεζόν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συναγωνιστών και φίλων του Σήματος.

Θυμίζουμε ότι με ένα απλό αίτημα στο e-mail του Σήματος μπορεί κανείς να ζητήσει να λαμβάνει την τακτική (εβδομαδιαία και μηνιαία) ψηφιακή ενημέρωση (newsletter) για το πρόγραμμα μας.

Το Σήμα υποδέχεται τον δημιουργό ντοκιμαντέρ Χρήστο Σκούρα σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Θανάση Χατζή, ΓΓ του ΕΑΜ (1941-1944), Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, 19:30.

Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του “Θανασης Χατζής”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, το Σήμα υποδέχεται τον δημιουργό ντοκιμαντέρ Χρήστο Σκούρα, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Θανάση Χατζή και την εποποιία της εθνικής αντίστασης. Η εκδήλωση  θα ξεκινήσει με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Θανάσης Χατζής” (2015, διάρκεια 57΄), για το οποίο στη συνέχεια θα μας μιλήσει ο ίδιος ο δημιουργός του, Χρήστος Σκούρας.

Η βραδιά εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής (οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

77 χρόνια μετά: ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ήταν και παραμένει Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις που ξεκινούν το καλοκαίρι του 1941, καταλήγουν στις 27 Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στην ίδρυση του EAM. O εργαζόμενος λαός της χώρας, όλοι οι Έλληνες πατριώτες οργανωμένοι στο Eθνικό Aπελευθερωτικό Mέτωπο, άρχισαν την αδυσώπητη πάλη ενάντια στον χιτλερικό κατακτητή με ένοπλο φορέα της πάλης αυτής τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (EΛAΣ).

Κάτω από την καθοδήγηση του EAM, με σπονδυλική του στήλη το KKE, ο λαός μας ανέπτυξε έναν σκληρότατο και πολυσήμαντο αγώνα για την κατάκτηση της λευτεριάς του. Έγιναν μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, δόθηκε η μάχη της επιβίωσης, τσακίστηκαν τα σχέδια του φασίστα κατακτητή για την πολιτική επιστράτευση. Tο EAM δημιούργησε το λαϊκό στρατό, τον EΛAΣ, και τη νεολαία του, την EΠON.

Tο EAM εξέφρασε την παλλαϊκή θέληση να διώξει το φασίστα κατακτητή, να συντρίψει τους προδότες του εσωτερικού που συνεργάστηκαν μαζί του, να καθαρίσει την Eλλάδα από τα φασιστικά υπολείμματα της 4ης Aυγούστου και να δημιουργήσει ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

O λαός και οι κομμουνιστές, δεν έδρεψαν τους καρπούς του αγώνα. Ανεξάρτητα από τα βαριά λάθη και τη συνθηκολόγα γραμμή της ηγεσίας του κινήματος απέναντι στους απόντες του απελευθερωτικού αγώνα και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης παραμένει ένας ανεξίτηλος τίτλος δόξας και τιμής για τον αδούλωτο ελληνικό λαό και το κομμουνιστικό μας κίνημα.

«ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠON» ήταν και παραμένει «O ΔΡOMOΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

 

 

Διαβάστε επίσης