Σκληραίνει η σιωνιστική ρατσιστική και επεκτατική πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων

Κατηγορία: 
gaza palaistini israil

Πέντε μήνες από τις εκλογές του περασμένου Απρίλη έγιναν πάλι εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Σεπτέμβρη, με βασικό στοιχείο την κλιμάκωση των μέτρων σκλήρυνσης της κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων από την απερχόμενη κυβέρνηση του Νετανιάχου. 

Η καταμέτρηση του 95% των ψηφοδελτίων έφερε στην πρώτη θέση την «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» με 33 έδρες, στη δεύτερη το Λικούντ με 32 έδρες και στην τρίτη την αραβική «Κοινή Λίστα» με 12 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα φανατικών Εβραίων Shas φαίνεται να βγάζει 9 βουλευτές και το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» 8 βουλευτές.

Η «έκπληξη» των εκλογών, ωστόσο, δεν ήταν ούτε ο «συγκολλητικός» ρόλος του Λίμπερμαν για την πιθανή συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, ούτε η διαφαινόμενη διαφορά μίας έδρας ανάμεσα σε Γκαντς και Νετανιάχου, αλλά η ανάδειξη της «Κοινής Λίστας» των αραβικών κομμάτων στην τρίτη θέση με εκλογή 12 βουλευτών.

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές σήμαναν, όπως αναμενόταν, νέα παζάρια ανάμεσα στο δεξιό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Νετανιάχου και τη «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Μπένι Γκαντς. Ο Νετανιάχου ζήτησε το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης». Ο Γκαντς από την πλευρά του δήλωσε ότι θα εργαστεί για μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», θεωρώντας ότι ο κύριος αντίπαλός του δεν πέτυχε το στόχο του. Στα παζάρια των Νετανιάχου – Γκαντς, ρόλο καταλύτη αναμένεται να παίξει το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας», του ακροδεξιού πρώην υπουργού Αμυνας Λίμπερμαν, ο οποίος πρόβαλε την πρότασή του για τη συγκρότηση μίας «μεγάλης φιλελεύθερης κυβέρνησης ενότητας» με τη συμμετοχή του κόμματός του, του Λικούντ και της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας». Οι εσωτερικές πολιτικές ζυμώσεις  κινούνται στην πάγια στρατηγική του Ισραήλ, έναντον των Παλαιστινίων, αλλά και των κοινών αντιπάλων με τις ΗΠΑ (Λίβανος, Συρία, Ιράν).

Απειλές για προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, νέο «λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έριξε ο  Νετανιάχου, ανακοινώνοντας πως θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, εφόσον βγει νικητής. «Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρά Θάλασσα», είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος σε μία περιοχή που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι επιφυλάσσεται να εφαρμόσει προηγούμενη «δέσμευση» για προσάρτηση όλων των εβραϊκών εποικισμών σε όλη τη Δυτική Οχθη, μπροστά και στο «ειρηνευτικό» σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αναμένεται μετά τις ισραηλινές εκλογές. 

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χανάν Ασράουι, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης», καθώς είναι «καταφανής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καταφανής κλοπή γης, εθνοκάθαρση».

Η προεκλογική “βόμβα” του Νετανιάχου προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων, τουλάχιστον στα λόγια, από ΟΗΕ, ΕΕ και Αραβικό Σύνδεσμο. Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε  στο Κάιρο, καταδικάστηκε το σχέδιο του Νετανιάχου, με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «επικίνδυνη εξέλιξη», η οποία αν υλοποιηθεί θα συνιστά «επίθεση» που υπονομεύει «κάθε πιθανότητα» μελλοντικής σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Ακολούθησε ο  ΟΗΕ, που επίσης καταδίκασε τις προθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Βρυξέλες, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει καμία αλλαγή στα σύνορα της περιοχής μετά τον πόλεμο του 1967 και τονίζοντας ότι τυχόν προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ θα είναι «παράνομη υπό το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αποδοκίμασε έντονα τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα τερματίσει όλες τις συμφωνίες της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, εκτίμησε ότι σκοπός του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλει το όραμά του για το «μεγάλο Ισραήλ», με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται οι τριβές και οι διαφωνίες σχετικά με τους σχεδιασμούς του Τράμπ για το Παλαιστινιακό. 

Την παραίτησή του, αμέσως μετά την επικείμενη παρουσίαση του αμερικανικού δήθεν «ειρηνικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, ανακοίνωσε επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. 

Η παραίτηση του Γκρίνμπλατ θεωρείται πλήγμα για την πολιτική της κυβέρνησης  Τραμπ στο Μεσανατολικό, αλλά και ένδειξη αποτυχίας του σχεδίου που κατάστρωσε μαζί με τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα», με δήθεν στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Ωστόσο, βασικός σκοπός του αμερικανικού σχεδίου, πτυχές του οποίου έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί, φαίνεται πως είναι αφενός η εδραίωση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη, αφετέρου η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες έναντον του Ιράν. Τον περασμένο Ιούνη, οι Γκρίνμπλατ και Κούσνερ είχαν παρουσιάσει στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος του πολυδιαφημισμένου σχεδίου τους που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, 50 δισ. δολάρια για τη «βελτίωση» τάχα της ζωής των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δίχως την παραμικρή πρόβλεψη για ανεξάρτητο κράτος και τη δημιουργία οδικού άξονα, που θα περνά πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη «συνδέοντας» τη Δυτική Οχθη με τη Λωρίδα της Γάζας. 

Οσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Νετανιάχου, είναι ωστόσο γνωστό πως οι πράξεις της κυβέρνησης είναι μακράν χειρότερες από τη ρητορική. Επί Νετανιάχου, και ιδιαίτερα μετά την εκλογή του  Τραμπ, οι κλοπές παλαιστινιακής γης από οργανωμένα συμφέροντα Εβραίων εποίκων αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλη τη Δυτική Οχθη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Τα τελευταία στοιχεία της ισραηλινής οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» (Peace Now), διαπιστώνουν ότι από το 2017 οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ενέκριναν την ανέγερση 1.861 οικιστικών μονάδων Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Ανατ. Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για αύξηση 60% από το 2015.

Διαβάστε επίσης