Η ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στο Νταβός, με κεντρικό θέμα της την 4η Βιομηχανική Επανάσταση! Το θέμα αυτό, με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση να χτυπά τις οικονομίες του Πλανήτη, ακούγεται εντελώς παράταιρο. Ήδη, το ΔΝΤ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών του ως προς τους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, στοιχείο που πιστοποιεί τη συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης. Σε ανάλογες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και αστικά επιτελεία.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «World Economic Outlook», εντοπίζονται οι παρακάτω κίνδυνοι: α) απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, β) προβλήματα σε επιχειρήσεις από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, γ) ενίσχυση του «φόβου των επενδυτών», με αποτέλεσμα την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου δ) κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό.
Ειδική αναφορά γίνεται στη λεγόμενη «προσφυγική κρίση» σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την «ικανότητα απορρόφησης των αγορών εργασίας της ΕΕ» και τη «δοκιμασία για τα πολιτικά συστήματα».Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «…απαιτούνται δράσεις για την υποστήριξη της ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, προκειμένου να διαμορφωθούν τα ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη».
Τέλος, για τις χώρες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, εκφράζει την ανησυχία μήπως η ανάκαμψη «…θα μπορούσε να ματαιωθεί από νέες οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις». Αυτά τα άκρως ανησυχητικά διαπιστώνει η Έκθεση.
Κι όμως…
Μια χούφτα άνθρωποι (συγκεκριμένα 62) που ελέγχουν τα 188 από τα 201 Πλανητικά μονοπωλιακά μεγαθήρια, κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλ. 3,5 δις άνθρωποι!!! Ο πλούτος αυτών των ανθρώπων, από το 2010 και μετά αυξάνεται κατά 44%, όταν τα εισοδήματα των φτωχών μειώθηκαν κατά 41%!!! (είναι από την έκθεση της «Oxfam») και ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» 2015).
Γι’ αυτά τα 188+13 παγκόσμια μονοπώλια, των οποίων οι πολιτικοί εκπρόσωποι (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, γενικοί διευθυντές και στελέχη διεθνών Οργανισμών και επιχειρήσεων, νομπελίστες οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, μεγαλοδημοσιογράφοι, κλπ. που παραβρίσκονται στη Σύνοδο, η παγκόσμια κρίση, η καθίζηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, ο εκτροχιασμός των οικονομικών δεικτών, το προσφυγικό πρόβλημα, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στα θέματα της διαχείρισης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, της μείωσης της απασχόλησης και της κατάρρευση των διεθνών τιμών πετρελαίου, οι εκπρόσωποι του χρηματιστικού κεφαλαίου προβληματίζονται και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ή για το πρόβλημα της ανεργίας και των ανισοτήτων, ή τέλος για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου σε χώρες όπως η Ρωσία ή η Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή οι κύριοι αυτοί των διαφόρων funds, προσπαθούν να μετατρέψουν τις πολιτικές που κρύβονται πίσω από τις παραπάνω ενέργειες, σε ευκαιρίες νέου πλουτισμού.
Όλος αυτός ο διεθνής εσμός των 2.500 μεγιστάνων, πολιτικών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών κλπ. παρατρεχάμενων, που εν πολλοίς είναι υπεύθυνοι για την παγκόσμια φτώχεια, προστατεύεται από πάνω από 2.000 ένοπλους που κάνουν περιπολίες, στα δεκάδες οδοφράγματα που έχουν στηθεί στα καίρια σημεία των δρόμων προς τη Συνεδριακό κέντρο, για το φόβο των αγανακτισμένων διαδηλωτών. Αυτός ο «περιούσιος λαός» με περίσσεια κυνισμού προαναγγέλλει την απώλεια 5 εκατ. θέσεων εργασία ετησίως μέχρι το 2020, λόγω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με μοχλό ανάπτυξης τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη!
Μέσα σ’ αυτό το αντιδραστικότατο περιβάλλον, επιδίωξε να βρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός με όλα του τα «εφόδια», προκειμένου αυτά, να προκαλέσουν την… «έκπληξη» (όπως δήλωσε) στην παγκόσμια οικονομία το 2016! Πρόκειται κυριολεκτικά για τραγέλαφο, όταν ο Α.Τσίπρας προφασίζεται χωρίς να ντρέπεται, σαν «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση των επιστροφών φόρων, που προήλθαν από την άγρια φοροληστεία και το πετσόκομα μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, κ.α. του ελληνικού λαού, ή τους αμφιλεγόμενους στατιστικούς δείκτες, σαν «σημάδια» της οικονομικής ανάκαμψης (πρωτογενές πλεόνασμα) και προσέλκυσης επενδύσεων (το νέο success story), η οποία βεβαίως στηρίζεται πάνω στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμια, ΟΛΠ, Αστέρας) με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα και προοπτική. Επικαλείται ακόμα την εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δις € για το ΕΣΠΑ, που θα οδεύσουν στις τσέπες των «επενδυτών», αφήνοντας τα εργατολαϊκά στρώματα και τη φτωχομεσαία αγροτιά στη δίνη της εξάχρονης οικονομικής τους κατάρρευσης.
Και μ’ αυτά θα προκαλέσει τάχα σοκ στην παγκόσμια οικονομία! Στις αποσκευές του επίσης, ο Α.Τσίπρας κουβάλησε και την προσπάθεια επίσπευσης της «αξιολόγησης» του προγράμματος με πιθανότατο αντάλλαγμα την ψήφιση του Ασφαλιστικού όπως το προτείνει το κουαρτέτο των «θεσμών» και κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος, με κάποιες υποτυπώδεις «ελαφρύνσεις» σε σχέση με το Ν/σ Κατρούγκαλου. Και αυτό το «όπλο» θα το παρουσιάσει, αποστομώνοντας δήθεν την αντιπολίτευση και δημιουργώντας στην εξεγερμένη κοινή γνλώμη, την αίσθηση της «υποχώρησης» μπροστά στα λαϊκά αιτήματα!
Με βάση όλα τα παραπάνω, θα γίνει προσπάθεια να πιεστούν οι «μεγάλοι» να ξεκινήσει ο διάλογος για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Υπήρξε και συζήτηση στο Νταβός, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στην οποία πήραν μέρος ο Κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων Μ.Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Ε.Αϊντε, αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής και επικεφαλής του Φόρουμ, Κλ.Σουάμπ. Στο παρασκήνιο της συνάντησης, ο Α.Τσίπρας συζήτησε τόσο με τον Τούρκο ηγέτη Μ.Ακιντζί, όσο και με τον Ν.Αναστασιάδη. Στο κυπριακό αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α.Μέρκελ, συνδέοντάς το και με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και την «κοινή δράση», ειδικά στα μέτωπα της «τρομοκρατίας» και του προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός είχε επαφές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ,Τ.Μπάιντεν, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠ, Τ.Λιου, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ, το Μ.Ντράγκι, το Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ.Γκάμπριελ, το Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών, Π.Μοσκοβισί και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε πάνελ μαζί με τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας, Μ. Βαλς, της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, κ.ά. Με όλους αυτούς συζήτησε, ευφυολόγησε, πίεσε, παζάρεψε, παρακάλεσε, υποχώρησε, μέσα από σκοτάδια, δυναμίτιδες και κεριά, πάνω στα καυτά κυβερνητικά προβλήματα, των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των «αποκρατικοποιήσεων», του ενεργειακού, του ασφαλιστικού, του προσφυγικού, της «αξιολόγησης», του χρέους. Η μόνιμη επωδός όλων, ήταν η επίσπευση εφαρμογής του βάρβαρου μνημονίου και η τήρηση και ευθυγράμμιση του ελληνικού προγράμματος στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.
Μετά βλέπουμε…
Κατά τη συνάντηση του Α.Τσίπρα με τη Κρ. Λαγκάρντ, φάνηκε η ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που ζητάει το Ταμείο για τη μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, ζητώντας μείωση των κύριων συντάξεων και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εφαρμόσει άμεσα και όχι αργότερα τον νόμο του Ασφαλιστικού, για να προχωρήσει η «αξιολόγηση».
Εξ άλλου ζήτησε την επίσπευση και των υπολοίπων δύσκολων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα την πίεση του Ταμείου προς την ΕΕ για απομείωση του χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση Τσίπρα-Λιου, με τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών να παραμένει άκαμπτος στο ζήτημα της ολοκλήρωσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.
Για το λαό που πληρώνει για έξη χρόνια τώρα τις συνεχιζόμενες τυχοδιωκτικές επιλογές της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, δεν βρέθηκε να δοθεί ούτε ένα ψίχουλο, στο Νταβός.
Αντίθετα, γίνεται προφανές πως οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό θα ενταθούν, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο δίχτυ εγκλωβισμού της χώρας μας σε συνθήκες νεοαποικίας. Απώτερος στόχος του ιμπεριαλισμού δεν είναι άλλος από τον απόλυτο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου για τις επικείμενες ληστρικές εξορμήσεις του για το άρπαγμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και το μοίρασμα των αγορών. Αυτά έκφρασε το Νταβός.