Σε αποφάσεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, για επιχειρήσεις μεγαλύτερης κλίμακας, ετοιμασίες για πολεμική αντιπαράθεση παντού, επίσπευση ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, αναβάθμιση και επέκταση στρατηγικών όπλων μεγάλης κλίμακας και ανοικτές απειλές προς Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Β. Κορέα κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 11 – 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Έντονες αντιθέσεις εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου με τον Τραμπ να ασκεί ωμούς και απροσχημάτιστους εκβιασμούς προς τους «εταίρους» του, πως αν δεν αποφασίσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο ΝΑΤΟ τα άλλα κράτη-μέλη άμεσα στο 2% του ΑΕΠ με προοπτική το 4% του ΑΕΠ, η χώρα του, οι ΗΠΑ, θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τελικά, επετεύχθη συμβιβασμός και η Σύνοδος Κορυφής έβγαλε μια «κοινή Διακήρυξη»
Η ένταση των αντιπαραθέσεων ήταν τέτοια, με τον αμερικανό πρόεδρο να σπάει συνέχεια το πρωτόκολλο, ώστε ανάγκασε τον γ. γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση αφού ζήτησε από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας και Γεωργίας που δεν ανήκουν στη Συμμαχία να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Οι αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν ανοικτά πλέον στο υψηλότερο επίπεδο και με τους πλέον έντονους τόνους, παρά τον συμβιβασμό που κατέληξαν, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Τα αμερικανικά πολιτικό-στρατιωτικά επιτελεία αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων», παρά ότι δηλώνεται και μέχρι στιγμής εντάσσεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι ένα πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας. Αντίστοιχα οι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η «Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», την οποία στην πραγματικότητα ο Τραμπ προσπαθεί να την επιβάλλει στο ΝΑΤΟ, είναι αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στην οποία πρέπει να προσαρμοσθεί ο παγκόσμιος ρόλος το ΝΑΤΟ.
Στη Σύνοδο αποφασίστηκε να σχηματιστούν νέοι και μεγαλύτεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί που θα έχουν τη δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης προς τα ρωσικά σύνορα, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας από τα Δ. Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Απόφαση αναφέρει πως «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων που έχουμε στην περιοχή». Ενώ σημειώνει πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο ( KFOR ) «συμβάλλει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα στα Δ. Βαλκάνια» και διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο περάτωσης της νατοϊκής παρουσίας στην περιοχή αυτή. Για τη Μαύρη Θάλασσα επισημαίνει την προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή αναφέροντας πως «στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας της ταξιαρχίας να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο».
Για το Νότο η Συνοδός του ΝΑΤΟ ενέκρινε «μια σειρά πολιτικών και πρακτικών πρωτοβουλιών συνεργασίας για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» και έθεσε ως στόχο «την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από απειλές που προέρχονται από το Νότο…»
Από την Απόφαση της Συνόδου είναι φανερό ότι το ΝΑΤΟ αποδίδει στο «Νότιο Μέτωπο»- Βαλκάνια και Μ. Ανατολή- ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί στην περιοχή εκδηλώνεται έντονος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τους διαύλους, τον έλεγχο των αγορών των πλουτοπαραγωγικών πηγών που δημιουργούν ιδιαίτερους κινδύνους και για στρατιωτική αντιπαράθεση και πολεμική ανάφλεξη. Συγκεκριμένα η Απόφαση προβλέπει «ολοκλήρωση μέσα και από την ανάπτυξη πλήρως των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Κόμβου για το Νότο (σ.σ. νατοϊκό επιτελείο στη Σικελία), της πρόσθετης εργασίας που απαιτείται για την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από το Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις ….που περιλαμβάνουν τον εκ των προτέρων σχεδιασμό και τη διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων με σενάρια που αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό περιβάλλον στο Νότο. …»
Στο επίμαχο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών κάθε χώρας για το ΝΑΤΟ που συνδέεται και με την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα κατάλληλα οπλικά συστήματα ο Τραμπ απάντησε ωμά και κυνικά .«Έχουμε πολλές πλούσιες χώρες μαζί μας σήμερα αλλά και ορισμένες που δεν είναι τόσο εύπορες και με ρώτησαν αν θα μπορούσα να τις βοηθήσω να αγοράσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και θα τις βοηθήσουμε κάπως…Δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε εμείς (την αγορά) αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να βρουν τις πληρωμές και διάφορα άλλα πράγματα ώστε να αγοράσουν. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζουν μακράν τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο: τα καλύτερα μαχητικά, τους καλύτερους πυραύλους, τα καλύτερα όπλα, τα καλύτερα πάντα όλοι θέλουν να αγοράσουν τον εξοπλισμό μας... Έτσι βοηθάμε ορισμένες από αυτές τις χώρες (...) να αγοράσουν τον καλύτερο εξοπλισμό", εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατονομάζοντας τις κορυφαίες αμερικανικές βιομηχανίες όπλων, τη Lockheed Martin, την Boeing και τη Northrop Grumman….
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς τι σκοπεύει ο Τραμπ. Όπως λέει ο λαός μας με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Από τη μια να προχωρήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και από την άλλη να εισπράξουν σοβαρά κέρδη οι αμερικανικές βιομηχανίες οπλικών συστημάτων.
Από τις αποφάσεις της Συνόδου δεν έλειψαν φυσικά και οι επιθέσεις στη Β. Κορέα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να διατηρήσουν «την αποφασιστικής σημασίας πίεση στην Β. Κορέα». Κάλεσαν την Πιονγκ Γιανγκ να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της: να εξαλείψει τις πυρηνικές, χημικές και βιολογικές πολεμικές δυνατότητές της και τους βαλλιστικούς πυραύλους και να εγκαταλείψει όλα τα σχετικά προγράμματα.
Η συμμετοχή του Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν ένα ρεσιτάλ ξενοδουλείας και οι κυβερνητικοί Συριζαίϊκοι ύμνοι προς το ΝΑΤΟ και τον Τραμπ περίσσεψαν. Ήταν μια βαριά ιεροσυλία στους δεκάδες χιλιάδες έλληνες αγωνιστές που, και έδωσαν και τη ζωή τους, ενάντια στα αγγλο-αμερικανικά στρατεύματα. Ήταν μια βαριά προσβολή στους δεκάδες χιλιάδες νεολαίους που διαδήλωναν και πάλευαν ενάντια στα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις γενοκτονίες ολόκληρων λαών χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα συμβατικά όπλα αλλά πυρηνικά και χημικά ( Χιροσίμα – Βιετνάμ ). Που για δεκάδες χρόνια διαδήλωναν με τα παλλαϊκά κορυφαία αιτήματα: Έξω οι βάσεις, Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, Φονιάδες των λαών αμερικάνοι.
Ο Αλ.Τσίπρας προκλητικά συνηγόρησε για την αύξηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ και βρήκε δίκαιες τις επικρίσεις του Τράμπ ότι τα άλλα κράτη πληρώνουν λίγα για δαπάνες του ΝΑΤΟ! Κόμπασε γιατί η κυβέρνηση του μένει «συνεπής στις δεσμεύσεις της προς την Συμμαχία» και «διατηρεί άνω του 2% του ΑΕΠ» τις δαπάνες της για το ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ως «θετικό βήμα» τα νέο πακέτο ΝΑΤΟικών επεμβάσεων («πρωτοβουλιών και δράσεων») στο Νότο, επαίνεσε την «στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και την κοινή Διακήρυξη» μίλησε για μια «αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους του ΝΑΤΟ πολιτική αποτροπής κι άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία» και δεν παρέλειψε, βέβαια, να πλασάρει την πολιτική της κυβέρνησης του σε ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» για το ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και τη Νοτιοανατολικής Μεσογείου λέγοντας πως η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, που τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες και αναπτύσσει πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα».Ενώ για να υπογραμμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στο ΝΑΤΟ πρόβαλε την συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε με την πΓΔΜ για να ενταχθεί και αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ.
Με όλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να συμπαρατάσσεται με τον Τραμπ και να κουνά το δάκτυλο στους εκπρόσωπους των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών γιατί δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ και έχουν γενικότερα μειωμένη προσφορά. Και να λανσάρει τις βρώμικες εξυπηρετήσεις προς τον Τραμπ καμαρώνοντας γιατί τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες, να δουλεύει ενεργητικά για τον εγκλωβισμό κρατών στα δίχτυα των αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε. τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Α. Μεσόγειο και την περιοχή. Να συντάσσεται στην πολιτική του Τραμπ να αγοράζει αεροπλάνα, πλοία, να μετατρέπει την Ελλάδα σε κήπο φυτεμένο με αμερικάνικες βάσεις, ακόμα και πυρηνικά.
Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του καμαρώνουν ότι παίζουν «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα Βαλκάνια που αποτελούν κόμβο και δίκτυο για την διέλευση των εμπορευμάτων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, όμως τοποθετώντας την Ελλάδα ως «μεντεσέ» στην προώθηση των σχεδίων και των επεμβάσεων του των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κάνει πιο βαθιά την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας και την φέρνει μέσα στο επίκεντρο των σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους το λαό και την χώρα μας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει κατάπτυστους λιβανωτούς και ύμνους προς το ΝΑΤΟ στον Τραμπ και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, συνεχίζοντας την πολιτική δεκαετιών αμερικανοΝΑΤΟικής εξάρτησης της Ελλάδας που την έχει πληρώσει ακριβά με πολλά δεινά ο εληνικός λαός.
Όμως ο λαός μας αν και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση σήμερα δεν τα ξεχνά αυτά. Έχει την ιστορική πείρα και τη γνώση να καταλάβει το πραγματικό του συμφέρον, τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει ένα ρωμαλέο αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημ