Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά και το Brexit ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη γερμανική οικονομία, οι δείκτες της οποίας συνεχώς επιδεινώνονται. Ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται σκληρά είναι η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) με τα εκατέρωθεν πυρά να στοχεύουν και τη Γερμανία, δημιουργώντας ακόμη και τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί έντονες πιέσεις στους συμμάχους της να αποκλείσουν τη Huawei - την εταιρεία που κατατάσσεται πρώτη στις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 28%- διότι διατείνεται πως τα προϊόντα της έχουν κρυμμένες “πίσω πόρτες” που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Κίνα να επιδίδεται σε κατασκοπεία σε βάρος άλλων Κρατών, γεγονός που η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά.
Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Δεκεμβρίου 2018 η καναδική αστυνομία, κατόπιν απαίτησης της αμερικάνικης κυβέρνησης συνέλαβε με πειρατικό τρόπο την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, προκαλώντας διεθνές διπλωματικό επεισόδιο. Η Ουανγκζου παραμένει υπό περιορισμό στον Καναδά, ενώ η δίκη της για έκδοση στις ΗΠΑ ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.
Πρόσφατα η Ουάσινγκτον, διαμέσου του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, απέστειλε μήνυμα προς το Βερολίνο, με το οποίο επανέλαβε την προειδοποίηση να μην αναθέσει καμιά δημόσια σύμβαση στον κινεζικό κολοσσό για το 5G.
Μάλιστα ο Ο’ Μπράιεν εξέφρασε “κατάπληξη και σοκ” για το ενδεχόμενο μια δυτική χώρα που θέλει να διαφυλάξει τα στρατιωτικά της μυστικά όπως και αυτά των συμμάχων της να αναθέσει, κατ’ αυτόν, στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας την ανάπτυξη δικτύου 5G.
Από τη μεριά του ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γερμανία Wu Ken απείλησε το Βερολίνο με αντίποινα αν αποκλείσει την Huawei ως προμηθευτή ασύρματου εξοπλισμού 5G, αναφέροντας τα εκατομμύρια των οχημάτων που πωλούν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα. “Αν η Γερμανία λάβει μια απόφαση που οδηγεί στον αποκλεισμό της Huawei από τη γερμανική αγορά, θα υπάρξουν συνέπειες. Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα παραμείνει αδρανής”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρεσβευτής έθεσε το ερώτημα αν η Κίνα θα μπορούσε μία μέρα να ισχυριστεί ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα “δεν είναι ασφαλή”, μόνο και μόνο επειδή μπορεί πλέον να κατασκευάζει τα δικά της. Έπειτα, απάντησε μόνος του τονίζοντας ότι δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο, διότι θα ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια προστασίας των εγχώριων προϊόντων τους.
Διχασμένο φαίνεται και το κυβερνών κόμμα CDU στη Γερμανία για το εάν το Βερολίνο θα επιτρέψει στη Huawei να εγκαταστήσει το δίκτυο 5G στη χώρα. Βουλευτές του κόμματος αψηφούν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας τη στήριξή τους σε πρόταση των συνεταίρων στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να ζητηθεί από τη γερμανική βουλή να αξιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι μια σειρά από βουλευτές του κυβερνώντος CDU είχαν υποβάλει αρχικά αίτημα για τον αποκλεισμό της Huawei από την κατασκευή του νέου δικτύου 5G, αλλά η πρόταση τροποποιήθηκε στη συνέχεια. Η τροποποιημένη πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί σε συνέδριο του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με δημοσιεύματα και τη στήριξη της Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, διαδόχου της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος.
Οι σοσιαλδημοκράτες αυξάνουν την πίεση στο θέμα, υπενθυμίζοντας στον Υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ του CDU, με επιστολή που έστειλαν στις 20/1, την υπόσχεσή του να υποβάλει σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση των απαιτήσεων ασφαλείας του δικτύου 5G “αμέσως, ακόμα και τον Ιανουάριο”, “διότι κατά τη γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Κινέζοι πάροχοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν μη αξιόπιστοι”.
Η Καγκελάριος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι καμία εταιρεία δεν θα αποκλειστεί από το γερμανικό 5G, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, να διαμηνύει ότι το Βερολίνο δεν θα εκβιαστεί από τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής της Huawei. Εξήγησε δε ότι καμία γερμανική εταιρεία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να “χτίσει” το δίκτυο 5G, ενώ σ’ ολόκληρη την Ευρώπη μόλις δύο εταιρείες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θέλει να μπλοκάρει την κινεζική εταιρεία από την αγορά, όπως πράττουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το σχέδιο ανάπτυξης 5G της χώρας θα μπορούσε να καθυστερήσει δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς την κινεζική τεχνολογία.
Για να εκτονώσει τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε από τη συμμαχία του CDU / CSU να αναβάλει την απόφαση σχετικά με το ζήτημα της Huawei, μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση επίσης συμφώνησε προηγουμένως να καθυστερήσει την απόφαση για το δίκτυο 5G της Γερμανίας μέχρι το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τον έλεγχο των εταιριών στις τηλεπικοινωνίες.