Το παραμύθι της κανονικότητας φέρνει εφιάλτες

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που στις πρόσφατες εκλογές κατάφερε να πάρει τη διακυβέρνηση και Δήμου και Κράτους, από την πρώτη μέρα φρόντισε να αναδείξει τους άξονες πάνω στους οποίους θα βασίσει και θα εφαρμόσει την πολιτική της. Εξήγγειλε αμέσως το πρόγραμμα των 100 ημερών, αναγέννησε με φόρα το τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, πρόσφερε τροφή για να αναπτυχθεί μίσος απέναντι στον αριστερό και τον κομμουνιστή, τον ξένο, τον πρόσφυγα και τον μετανάστη, απέναντι σε όποιον αντιστέκεται και αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.

Με πανίσχυρη προπαγάνδα που εξαπλώνει μέσα από όλα τα αστικά μέσα μαζικής επικοινωνίας που ελέγχει η ίδια, ασκώντας τον παλιό χειριστικό γκαιμπελισμό, προσπαθεί να διαποτίσει τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων ώστε να παπαγαλίζουν στο τέλος της ημέρας ψεύτικες και ασύνδετες με την ελληνική πραγματικότητα έννοιες, όπως «κανονικότητα», «ανάπτυξη», «εκσυγχρονισμός», κλπ.

«Ανάπτυξη και κανονικότητα» λέει ότι εφαρμόζει λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον πρώτο μήνα, με εκκαθαρίσεις περιοχών της Αθήνας από τους «μολυσμένους» πρόσφυγες, με το ξεσπίτωμα δηλαδή μανάδων και παιδιών από χώρους που φιλοξενούνταν στο κέντρο της πόλης, όπως στα Εξάρχεια, σε συνθήκες κάπως πιο ανεκτές από αυτές των λεγόμενων κέντρων φιλοξενίας (όπως αυτά στη Μόρια, στη Σάμο, κ.ά.). Ανθρώπινες ζωές περιφέρονται ξανά, αφού γλίτωσαν το ταξίδι του θανάτου, για να βρεθούν ποιος ξέρει πού, για πόσον καιρό και σε τι συνθήκες. Με εγκυκλίους που αφαιρούν και το ελάχιστο δικαίωμα στην περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο, στερώντας τον ΑΜΚΑ από τα μικρά παιδιά των προσφύγων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, πετώντας τα έξω από τα σχολεία, σκοτώνοντας κάθε δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι αφαιρεί τα αχρείαστα βάρη από την πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου και να εγείρει στον μικρονοικοκυραίο ρατσιστικές και ξενοφοβικές τάσεις ώστε να δικαιώνει την απάνθρωπη πολιτική της.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, που διακηρύσσει ότι επαναφέρουν την «κανονικότητα», για να κερδίσει τις εντυπώσεις των κατοίκων της γειτονιάς και να χαϊδέψει αυτιά, εξωραΐζει δήθεν πλατείες και κεντρικά κτήρια. Ακίνητα που η ζήτησή τους αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη και που θα ξεπουληθούν άμεσα σε μεγάλα ξένα funds για να μετατραπούν και αυτά, όπως μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε πηγές κέρδους μέσω airbnb. Την ίδια ώρα, με δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ σε κεντρικά σημεία εφαρμόζει το «Νόμος και Τάξη», ώστε ο καθημερινός άνθρωπος να αποδέχεται ως αναγκαιότητα και να συνηθίζει την παρουσία αστυνομικών σε κάθε ρούγα και στενό, με απώτερο στόχο βέβαια να «σπάσει» η ύπαρξη και δράση όποιου και όποιων δεν συμβαδίζουν με την άρχουσα γραμμή πλεύσης. Είτε αυτοί είναι αναρχικοί, είτε αριστεροί και κομμουνιστές, είτε ομοφυλόφιλοι, είτε απλώς διαφορετικοί. (Η πρόσφατη προσβολή και κακοποίηση δύο ομοφυλόφιλων στα Εξάρχεια από δυνάμεις των ΜΑΤ είναι το ελάχιστο παράδειγμα για την εξουσία της αστυνομίας μέσα στις λαϊκές γειτονιές και για το τι μπορεί να επακολουθήσει.) Προβάλλοντας την ανομία, τη διακίνηση ναρκωτικών, το παραεμπόριο -που ο καπιταλισμός θρέφει και υποθάλπει όλα τα χρόνια- βρίσκουν την αφορμή και ξεκινάνε «κυνήγι μαγισσών», ενάντια στην αριστερά και τα κεκτημένα των αγώνων του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Μέσα στα πρώτα μέτρα που φρόντισαν να ψηφίσουν ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δηλαδή το δικαίωμα κάθε φοιτητή να συνδικαλίζεται ελεύθερα, το δικαίωμα των φοιτητικών παρατάξεων να δρουν ανεμπόδιστα μέσα στο πανεπιστήμιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αστυνομικές και κρατικές παρεμβάσεις όποτε εκείνοι θα κρίνουν απαραίτητο. Πριν από κάθε τέτοιο διάβημα φροντίζουν να έχουν προλειάνει το έδαφος και να έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα. Τα δικά τους δελτία ειδήσεων, καθημερινά και συντονισμένα φρόντιζαν να δείχνουν πανεπιστημιακούς χώρους όπως η ΑΣΣΟΕ να «υποφέρουν» δήθεν από την ανομία που αναπτύσσεται εντός τους και πάσχιζαν να καταδείξουν τον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί του καθενός που πάει να φοιτήσει εκεί. Με αδιάλειπτα ψέματα και πατώντας στο γεγονός ότι ο απλός κόσμος δε γνωρίζει τον νόμο, ο οποίος φρόντιζε να επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής εντολής για περιπτώσεις ανομίας και πριν την άρση του ασύλου, υλοποιούν τον κύριο άξονα της πολιτικής τους, δηλαδή το τσάκισμα των δικαιωμάτων του φοιτητή και κάθε ελεύθερου ανθρώπου.

Η εικόνα αλλάζει, όχι για την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, όπως προπαγανδίζουν, αλλά για την καταστολή κάθε αντίδρασης στο τωρινό αλλά και επερχόμενο ξεπούλημα της χώρας, μέσω των «επενδύσεων» από μεγαλοκαρχαρίες, ώστε να γίνει η Αθήνα, αλλά και όλη η Ελλάδα εξελικτικά, το τουριστομάγαζο της Ευρώπης. Μια χώρα σερβιτόρος και υπηρέτης των ξένων, μια χώρα με διαλυμένους τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (γεωργία-βιομηχανία), εξωραϊσμένη εικονικά για να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό Λας Βέγκας, με τα παιδιά της να κάνουν το πτυχίο χαρτοπετσέτα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες. Αυτή η ανάπτυξη μας περιμένει, αυτή είναι η Ελλάδα-τουριστοατραξιόν που ονειρεύονται να φτιάξουν, σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους και ξένους λύκους που ακονίζουν εδώ και χρόνια τα μαχαίρια τους περιμένοντας τα φιλέτα της χώρας μας να πέσουν στο πιάτο τους. Εργατικά δικαιώματα, αγώνας, δουλειά, υγεία, παιδεία, δημόσια αγαθά όπως ρεύμα και νερό, η αξιοπρεπής διαβίωση που από καιρό μας κουνά το μαντήλι, τώρα μοιάζουν να απομακρύνονται όλο και πιο βίαια, όλο και πιο αποφασιστικά.

Στο χέρι του κινήματος, στο χέρι των φοιτητών, των εργαζομένων και όλου του κόσμου είναι να ορθώσει ανάστημα και να σταματήσει αυτή την επέλαση των αγρίων. Η ομορφιά στη ζωή μας θα έρθει με οργάνωση, αντίσταση και αγώνα, όχι με δύο δέντρα σε μια πλατεία από την οποία εξάλειψαν τον άνθρωπο. Για να οδηγήσουμε την Ιστορία εκεί που θέλουμε εμείς, για το προχώρημα και την αναδιοργάνωση του εργατολαϊκού κινήματος, για να τραβήξουμε πίσω ό,τι μας κλέβουν πρέπει να συναντηθούμε στους μεγάλους δρόμους. Ας είμαστε όλοι εκεί στους αυριανούς αγώνες.

Ζέτα Κ.

Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί.

Διαβάστε επίσης