Φοιτητική Πορεία: Όλοι στον αγώνα! Να μην περάσει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές «δεσμεύσεις» τους, επιχειρούν τώρα ένα ακόμη χτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο νομοσχέδιο που άμεσα θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίο πως δεν περιέχει καμία διάταξη για τις λεγόμενες διαγραφές φοιτητών που θα ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών. Φαίνεται ότι η «άκαμπτη» στάση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της «επιβολής της πειθαρχίας» στα τριτοβάθμια ιδρύματα λύγισε κάτω από το βάρος των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών, που έδειξαν καταρχήν ότι οι αγώνες έχουν αποτελέσματα και είναι οι μόνοι που μπορούν να φρενάρουν την αντιεκπαιδευτική επίθεση. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιλέγει τώρα να μην εντάξει το συγκεκριμένο μέτρο στο νέο της νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρνει άλλα εξίσου αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πλήττουν περαιτέρω τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Καθόλου «αθώα» δεν είναι βέβαια η ίδια η περίοδος που επιλέγει το υπουργείο Παιδείας να φέρει σε συζήτηση και ψήφιση το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, δηλαδή μέσα στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Όπως αντίστοιχα την πρώτη της αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πράξη -δηλαδή την κατάργηση του ασύλου- επέλεξε να την περάσει στα μέσα του καλοκαιριού (με κλειστές τις σχολές), έτσι και τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει την περίοδο της εξεταστικής για να περάσει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», ανάμεσα σε άλλα: 1.Προβλέπει τις προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων (από τον ΔΟΑΤΑΠ) ΑΕΙ του εξωτερικού. 2.Επανιδρύει την Αρχή Αξιολόγησης στα ΑΕΙ με αυξημένες αρμοδιότητες. 3.Προβλέπει εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα ΑΕΙ και συνδέει το 20% της χρηματοδότησής τους με τα αποτελέσματά της. 4.Αναστέλλει τη λειτουργία 37 τμημάτων ΑΕΙ που ήταν να ξεκινήσουν από το 2020-21.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το μέτρο της δυνατότητας πρόσληψης στο δημόσιο αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων αποτελεί φυσικά συνέχεια του μέτρου της εξίσωσης των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη και έρχεται να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα ήδη υποβαθμισμένα πτυχία, να θέσει ένα ακόμη ταξικό εμπόδιο στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που μετά από χίλιους κόπους καταφέρνουν να πάρουν ένα πτυχίο. Και είναι το λιγότερο υποκριτικό η κυβέρνηση που θέλει να επαναφέρει τη βάση του 10, την «τράπεζα θεμάτων» στις πανελλήνιες, που θέλει να μειώσει τους εισακτέους στα τριτοβάθμια ιδρύματα, την ίδια στιγμή να προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο που απροκάλυπτα ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και υποβαθμίζει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων.
Σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη «αξιολόγηση», με βάση το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι το 80% της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, ενώ το 20% θα κατανέμεται «με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους επιλέγει να αξιολογηθεί κάθε ΑΕΙ». Μεταξύ αυτών είναι η αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές (αυτό αναμφίβολα αποτελεί προάγγελο για την προώθηση του μέτρου των διαγραφών φοιτητών σε επόμενη φάση), ο αριθμός των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση πανεπιστημίων, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή ακόμη και σε κατάργηση σχολών εφόσον τα Ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα να κυνηγούν κονδύλια για να εξασφαλίσουν μέρος των κρατικών πόρων.
Για μας, την Φοιτητική Πορεία, αν ήταν οι αγώνες μας που ανάγκασαν την κυβέρνηση να μη συμπεριλάβει στο αντιεκπαιδευτικό της έκτρωμα τις διαγραφές φοιτητών, είναι και πάλι οι αγώνες μας που θα την υποχρεώσουν να πάρει πίσω το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, με αγωνιστική συσπείρωση και ενότητα πάνω στο αίτημα «να ανατραπεί το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», κόντρα στις διασπαστικές λογικές, με ανυποχώρητο ενωτικό αγώνα, το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πάλι να βγει μπροστά και να ανατρέψει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές!

Διαβάστε επίσης