Η κυβέρνηση της Δεξιάς, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καλεί το λαό να δείξει “εθνική ομοψυχία” απέναντι στην πανδημία. Τον καλεί με λίγα λόγια να υποταχτεί στην αντιλαϊκή επίθεση και να μην αντιδρά. Διότι πανδημία υπάρχει, μόνο όταν συζητάμε για τα λαϊκά δικαιώματα. Όταν συζητάμε για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των ξένων προστατών, τότε κανένα διάλειμμα δεν υπάρχει λόγω πανδημίας. 113 νομοσχέδια πέρασε η κυβέρνηση τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ έχει το λαό κλεισμένο στα σπίτια του. Κανονικός καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων με έναν πρωτοφανή ρυθμό. Αντίστοιχα, η αντιλαϊκή ομοβροντία συνεχίζεται και στην εκπαίδευση. Αφού η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να ανοίξει τα τριτοβάθμια ιδρύματα με προστασία, φέρνει τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για να επεκτείνει την εξίσωση των πτυχίων με τα αντίστοιχα των κολεγίων, να θεσπίσει τις διαγραφές φοιτητών, να θεσπίσει βάση εισαγωγής. Επίσης, φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία και αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, ποινικοποιώντας ουσιαστικά την πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια, ενώ ήδη έχει προχωρήσει στην κατάργηση του Ασύλου. Σαν να μην έφταναν αυτά, φέρνει και την κατάργηση των παρατάξεων με τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι προκλητικό τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, μέσα και έξω από τις σχολές, να μιλούν για “υγιή διάλογο” και άλλα ηχηρά παρόμοια. Η κυβέρνηση φέρνει το έκτρωμα με τις σχολές κλειστές εδώ και καιρό, με απαγορεύσεις συναθροίσεων και πρόστιμα, με συλλήψεις, διώξεις και καταστολή. Το έφερε νύχτα στη Βουλή, την Παρασκευή 29 Γενάρη και επιδιώκει να το ψηφίσει άμεσα, εν μέσω εξεταστικής. Είναι φανερό ότι απαιτεί πλήρη υποταγή στα κελεύσματά της και γι’ αυτό αποθρασύνει μέχρι και τις ακροδεξιές-φασιστικές φωνές. Ο υφυπουργός Παιδείας, Συρίγος, τις προηγούμενες μέρες, λίγο-πολύ αναπολούσε το 1969, τότε που η αστυνομία της χούντας ήταν μέσα στις σχολές. Σε αυτά τα πλαίσια, η (καταδικασμένη) ναζιστική συμμορία τής Χρυσής Αυγής έκανε την εμφάνισή της στο Πάντειο, στηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή για “πέταγμα των (αριστερών) παρατάξεων από τις σχολές”. Τα ίδια και στο Παιδαγωγικό ΑΠΘ, όπου εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή και, υπηρετώντας την κυβέρνηση, στοχοποίησε ανοιχτά τους καθηγητές τής εν λόγω σχολής που αντιτάσσονται στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Μερικές μέρες αργότερα, η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε συγκέντρωση στην επέτειο των Ιμίων, με την αστυνομία όχι απλά να μην τη διαλύει, αλλά σχεδόν να την περιφρουρεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι, εφόσον είναι χρήσιμη απέναντι στους λαϊκούς-νεολαιΐστικους αγώνες, η κυβέρνηση θα την προστατεύει, παρά τις όποιες καταδικαστικές αποφάσεις.
Από την άλλη, η οργή του λαού που σιγά-σιγά εκδηλώνεται, με προφυλακή τους φοιτητές, ανάγκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσχηματικά, να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ένα χρόνο συντασσόταν με την κυβερνητική “εθνική ομοψυχία”, στηρίζοντας τα μέτρα. Κι όταν διαφωνούσε, καταψήφιζε την όποια αγωνιστική κινητοποίηση απέναντι σε αυτά, κάνοντας έτσι πλάτες στην κυβέρνηση. Τώρα, υψώνει τους τόνους απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αν και είναι το κόμμα που έφερε το νόμο Γαβρόγλου, τα κλεισίματα σχολών και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Δικά του στελέχη μάλιστα τάσσονται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής της Νομικής ΑΠΘ, Χρυσόγονος, είχε ταχθεί το 2017, υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου σώματος, με τη διαφορά ότι θα ...υπάγεται στον Πρύτανη. Αυτές τις μέρες, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής και καθηγητής στο Οικονομικό ΑΠΘ, Μάρδας, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας σώματος αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι θα φοιτήσουν πρώτα στις σχολές(!) και στη συνέχεια θα κάνουν τους ...ρουφιάνους με πολιτικά.
Απέναντι στο νομοσχέδιο, βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μέχρι και ολόκληρες Σύγκλητοι και Πρυτανείες βγάζουν ανακοινώσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία ή και στο νομοσχέδιο συνολικά. Για να μην αναφέρουμε και προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ που αναγκάζονται να διαφοροποιηθούν, όπως ο Φορτσάκης που -ως Πρύτανης- καλούσε τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο αλλά τώρα διαφωνεί(!) με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ωστόσο, το κύριο είναι η στάση του φοιτητικού κινήματος. Το φοιτητικό κίνημα κλήθηκε να παλέψει σε δύσκολες συνθήκες. Το πολύμηνο κλείσιμο των σχολών, η κυβερνητική τρομοκρατία και η στήριξη της κυβέρνησης από τις αστικές δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - Bloco (ΣΥΡΙΖΑ) στις σχολές δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή συνελεύσεων και αγώνων το προηγούμενο διάστημα. Σ’ αυτήν την αρνητική κατάσταση συνέβαλαν και δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, όπως η ΠΚΣ/ΚΝΕ και δυνάμεις των ΕΑΑΚ, οι οποίες, όπως αναφέρουμε σε διπλανό άρθρο, ήταν ενάντια στην οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και διά ζώσης συνελεύσεων, “γιατί έχουμε πανδημία”. Για να καλύψουν αυτή τη γραμμή υποταγής τους, προσέτρεξαν στη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, σπέρνοντας την αυταπάτη στους φοιτητές ότι μπορεί να ανατραπεί το νομοσχέδιο με υπογραφές και τους ίδιους “στα σπίτια τους”.
Η οργή όμως ξεχείλισε και οι φοιτητές ξεπερνώντας όλες αυτές τις σειρήνες βγήκαν μαζικά στο δρόμο, σπάζοντας με μαζικούς όρους το “γύψο” του προηγούμενου διαστήματος. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στις 17 Δεκέμβρη, στις 14 Γενάρη και πολύ περισσότερο στις 21, στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη, έσπασαν τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις και έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας, όχι μόνο στη νεολαία, αλλά σε όλο το λαό. Παρά την καταστολή, τις συλλήψεις και τα δακρυγόνα, οι φοιτητές βγαίνουν μαζικά κατά χιλιάδες πλέον στο δρόμο και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν μάλιστα και προσπάθειες συνελεύσεων στις περισσότερες σχολές. Το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι ορισμένοι Σύλλογοι πραγματοποίησαν κανονικά τις συνελεύσεις τους, ενώ σε πάρα πολλές σχολές υπήρξε μια αξιοσημείωτη προσέλευση.
Η Φοιτητική Πορεία όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλλε την ανάγκη για την διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων διά ζώσης και μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Σε συνθήκες ασφυκτικών πιέσεων από τις αστικές και ψευτοαριστερές δυνάμεις πρόβαλλε την ανάγκη μαζικών αγώνων, ως το μόνο δρόμο απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Έτσι έγινε τελικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο έσπασαν οι χουντικές απαγορεύσεις και η Φοιτητική Πορεία παλεύει, ώστε να συνεχιστούν αυτές οι μαζικές κινητοποιήσεις, που έγιναν κόντρα στην πολιτική των παραπάνω δυνάμεων. Παλεύει για την πιο πλατιά συσπείρωση πάνω στο αίτημα “Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως”, για τον πραγματικό συντονισμό των φοιτητών, έξω από τα συντονιστικά-καπέλα της μίας ή της άλλης δύναμης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το φοιτητικό κίνημα οφείλει να φτάσει τον αγώνα ως το τέλος, ως την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές παραδόσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Πλατιά παρέμβαση της Φοιτητικής Πορείας και του Εκπαιδευτικού Ομίλου
Χιλιάδες φοιτητές, μαζί με καθηγητές-δάσκαλους και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, βγήκαν μαζικά στο δρόμο στις 2 τελευταίες κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων έκανε κουρελόχαρτο την απαγόρευση συναθροίσεων "καθ’ άπασαν την επικράτεια" άνω των 100 ατόμων, στις 28 Γενάρη, ενώ η κυβέρνηση -μέσω της αστυνομίας- δεν τόλμησε να ξαναβάλει απαγόρευση για τις 4 Φλεβάρη. Οι μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε όλη τη χώρα, από την Ηγουμενίτσα ως το Ηράκλειο και από τα Χανιά ως την Κομοτηνή έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας σε όλο το λαό, ο οποίος στενάζει κάτω από τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και τα βάρβαρα μέτρα. Να σημειώσουμε ότι στις βασικές πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε μια κινητοποίηση, καθώς οι δυνάμεις της ΠΚΣ/ΚΝΕ κατάργησαν τη δική τους ξεχωριστή διαδήλωση, που γινόταν το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας, του Εκπαιδευτικού Ομίλου και του Μ-Λ ΚΚΕ έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, πανελλαδικά με τα πανό τους και τα υλικά τους.
Αθήνα
Μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια φοιτητών, εκπαιδευτικών και λαού στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη! Χιλιάδες πήραν μέρος και πραγματοποίησαν διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ξεκινώντας από τα Προπύλαια και πηγαίνοντας προς τη Βουλή. Η αστυνομία δεν τόλμησε να χτυπήσει, αν και ήταν προκλητική η παρουσία της. Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με αυτόνομο πανό, με τις ανακοινώσεις και τα υλικά τους. Δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι συγκρότησαν ένα μαχητικό μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.
Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες κατέβηκαν στο δρόμο και στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στις 28 Γενάρη, μετά από μήνες, έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί διαδήλωση ελεύθερα στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια βγήκαν στο δρόμο. Η διαδήλωση αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους (Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή) κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η Φοιτητική Πορεία έλαβε μέρος στη διαδήλωση με το δικό της πανό.
Γιάννενα
Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στα Γιάννενα, μαζικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη. Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, περνώντας μάλιστα μέσα από την αγορά. Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος πήραν μέρος στη διαδήλωση με δικό τους πανό, ενώ συναγωνιστές της Φοιτητικής Πορείας στήριξαν και το μπλοκ του Φοιτητικού Συλλόγου της Καλών Τεχνών, όπου και παρεμβαίνουν. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν, και στις 28 Γενάρη, το απόγευμα, όταν οι σύντροφοί τους στις άλλες πόλεις εκείνη την ημέρα πήγαν στις πρωινές συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του καιροσκοπισμού είναι ότι τελικά στις 4 Φλεβάρη, και στα Γιάννενα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ κατέβηκαν τελικά στην πρωινή διαδήλωση!
Ηράκλειο
Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ, του ΣΕΠΕ και Φοιτητικών Συλλόγων. Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους του Ηρακλείου. Οι συναγωνιστές της Αγωνιστικής Παρέμβασης συμμετείχαν με πανό στις διαδηλώσεις στηρίζοντας παράλληλα το μπλοκ της ΕΛΜΕ. Εκπρόσωπος της παράταξης μίλησε στις συγκεντρώσεις, εκπροσωπώντας την ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ και κατήγγειλε την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής.
Ηγουμενίτσα
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη και στην Ηγουμενίτσα. Τη συγκέντρωση-διαδήλωση οργάνωσαν η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και σε αυτή πήραν μέρος μερικές δεκάδες. Η δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ πήραν μέρος με αυτόνομο πανό και τα υλικά της οργάνωσης. Επίσης, αφισοκόλληση και εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας, στο νοσοκομείο των Φιλιατών και στην Παραμυθιά.
Λαμία
Κόντρα στη σιγή νεκροταφείου, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση το Σάββατο 30 Γενάρη σε γειτονιές και στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, ανάρτησαν πανό και αφίσες στο νοσοκομείο, καλώντας το λαό να παλέψει για δημόσια-δωρεάν Υγεία.
Βέροια
Με ευθύνη των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα εκπαιδευτικά σωματεία δεν προχώρησαν στην διοργάνωση κάποιας κινητοποίησης, ούτε στις 28 Γενάρη, ούτε στις 4 Φλεβάρη. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και κόντρα στο κλίμα αναμονής, πραγματοποίησαν εξόρμηση με τα υλικά της οργάνωσης και με ανάρτηση πανό στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, το Σάββατο 30 Γενάρη.