Εντύπωση προκαλεί η απόφαση του 2ου γυμνασίου Ελευσίνας να αποδεχτεί τη χορηγία αθλητικού υλικού από διαδικτυακή εταιρία στοιχημάτων αθλητικών αγώνων στα πλαίσια ενός προγράμματος με ονομασία «Μικροί Ήρωες».
Η εν λόγω στοιχηματική εταιρία πραγματοποιεί χορηγίες και εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Μικροί Ήρωες» με σκοπό να «…προσφέρει στα παιδιά ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης, για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να ανθίσουν τη φαντασία τους, να εξερευνήσουν με όρεξη και να ανακαλύψουν αυτό που αγαπούν» και παρέχει δωρεάν επισκέψεις σε προγράμματα μουσείων.
Εδώ λοιπόν γεννούνται δύο εύλογες απορίες.
Πρώτα και κύρια, τι δουλειά έχει στα σχολεία μια ιδιωτική εταιρία και οι χορηγίες της. Χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν το σχολείο της αγοράς. Το αυτάρκες εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα βρίσκει μόνο του πόρους. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα υποταγμένο στους εκάστοτε σχεδιασμούς των μεγαλοαστικών συμφερόντων.
Πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε στο αν τα σχολεία πρέπει να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από κάθε είδους χορηγίες, στο αν τα σχολεία θέλουμε να παρέχουν πραγματική παιδεία στους μαθητές ή να υπηρετούν το κεφάλαιο.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλά κτήρια που στεγάζουν σχολεία είναι ακατάλληλα. Όταν λοιπόν έρχεται μια εταιρία να «χαρίσει» κάτι που λείπει από ένα σχολείο για να διαφημιστεί (γιατί αυτά τα περί φιλανθρωπίας είναι μόνο για όσους επιλέγουν να ζουν με αυταπάτες) θα έπρεπε να αναρωτηθούμε και να αναζητήσουμε τους υπεύθυνους της έλλειψης αυτής, όποτε και θα καταλήγαμε στην ευθύνη του υπουργείου παιδείας και στην πολιτική που ασκείται εδώ και δεκαετίες. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Για να γίνουν καλύτερα τα σχολεία μας δεν χρειάζονται χορηγίες αλλά αγώνες απέναντι σ’ αυτή την πολιτική της υποβάθμισης της παιδείας. Αποδεχόμενοι χορηγίες ιδιωτικών εταιριών και άλλων ιδρυμάτων στην ουσία βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι το είδος της εταιρίας στην οποία επετράπη να μπει στο χώρο του σχολείου και να διαφημιστεί εκεί. Πρόκειται για εταιρία διαδικτυακού στοιχηματισμού. Το παράδειγμα λοιπόν που μεταφέρεται στα παιδιά από το σχολικό τους περιβάλλον είναι το πόσο καλοί είναι αυτοί οι χορηγοί, οι χορηγοί δηλαδή που πλουτίζουν από τον διαδικτυακό τζόγο. Και μη βιαστεί να πει κανείς ότι δεν μπορούν τα παιδιά ακόμα να παίξουν γιατί πρέπει να είναι πάνω από 18 χρονών. Ίσως να μη μπορούν τώρα, αλλά όταν τους το πλασάρουμε σαν ευεργέτημα θα το ψάξουν τώρα και θα συμμετέχουν αργότερα. Άλλωστε στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Μικροί Ήρωες» (εκείνη δηλαδή που επισκέπτονται τα μικρά παιδιά) υπάρχει υπερσύνδεση που σε μεταφέρει στη στοιχηματίκη σελίδα της εταιρίας.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που θα καθιστούν το σχολείο έναν λειτουργικό πυρήνα παροχής γνώσεων και αξιών. Σ’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία συγκαταλέγονται η υλικοτεχνική υποδομή, τα λειτουργικά κτήρια και φυσικά οι δωρεάν εκπαιδευτικές επισκέψεις. Και επειδή είναι πολλοί αυτοί που θα πουν ότι τους χαρίζανε γάιδαρο και τον κοίταζαν στα δόντια, καλό είναι να αναδεικνύουμε ότι δεν πρόκειται για γάιδαρο αλλά για δούρειο ίππο.
Βάιος Κ.